De invloed van een vrouw: een les van Adam, David en Salomo

24

aug

Mandy

Adam kon het niet. David kon het niet. Koning Salomo kon het niet. Keer op keer lopen deze, en andere mannen uit de Bijbel, er tegenaan. Hoe goed en wijs ze ook zijn, dit vloert ze en ze liggen languit op de grond. Het is een terugkerend struikelblok in de verhalen van Gods Boek en in het leven van vele mannen erna. Waar ik het over heb? Hint: het heeft iets met ons te maken. Wij, als vrouwen, en de manier waarop we met mannen omgaan. Hoe we onze vrouwelijke invloed (kunnen) gebruiken, en het effect dat dat op mannen heeft.  

We lezen twee teksten waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

Toen wilde de vrouw erg graag van de vruchten in de boom eten. Ze zagen er zó aantrekkelijk uit! Ze wilde er zo graag van eten omdat ze dan wijs zou worden. Zij plukte een vrucht van de boom en at hem op. Ze gaf er ook één aan haar man, die bij haar stond. Hij at de vrucht op. Toen zagen ze de waarheid: ze zagen dat ze naakt waren. Daarom maakten ze twee schorten van de bladeren van een vijgenboom. Zo hadden ze iets om aan te trekken. 
– Genesis 3:6-7 (BasisBijbel) 

Hij had 700 vrouwen die prinsessen waren en 300 bijvrouwen. En zijn vrouwen maakten hem ontrouw aan de Heer. Want toen Salomo oud was geworden, haalden zijn vrouwen hem over om hun goden te gaan dienen. Daardoor diende hij niet meer met zijn hele hart zijn Heer God zoals zijn vader David had gedaan. 
– 1 Koningen 11:3-4 (BasisBijbel) 

Eén ding moge duidelijk zijn: de mannen in deze verhalen worden beïnvloed door hun vrouw of zelfs meerdere vrouwen. Daar kun je verschillende gedachten bij hebben. Je kunt de één of juist de ander de schuld geven. Maar vandaag gaat het me niet om het wijzen naar de man of de vrouw. De één veroordelen en de ander vrijspreken. Want laten we eerlijk zijn: niemand van ons gaat vrijuit.  

Onze invloed kan verschil maken 

Vandaag gaat het me simpelweg om dit: onze vrouwelijke invloed. Ja, ik begrijp dat dit principe meerdere kanten op kan gaan. Dat we invloed hebben op álle mensen om ons heen en zij op ons. Maar ik wil vandaag in het bijzonder inzoomen op de invloed die wij op de belangrijke mannen in ons leven hebben of kunnen hebben.   

Uit deze twee voorbeelden, en andere verhalen uit de Bijbel, blijkt dat het vrouwelijk geslacht effect heeft op haar mannelijke tegenhanger. Wat doen we met deze invloed? Hoe kunnen we die op een goede manier gebruiken? Hoe kunnen we de mannen in onze omgeving tot bloei laten komen?  

Ik denk namelijk dat dit principe niet alleen opgaat voor onze echtgenoot, maar ook voor onze zoons, broers, vaders, opa’s, ooms, neven en vrienden. Iedere man waar we dicht bij staan en waar we nauw mee omgaan. Op een bepaalde manier kunnen we hen de juiste kant op helpen. Hoe? Blijkbaar luisteren ze naar ons en letten ze op ons voorbeeld. 

Een steady, wijze vrouw: een bron van zegen 

Eva stelde iets voor en Adam ging erin mee. De vrouwen van Salomo dienden andere goden en de koning begon hun voorbeeld te volgen. Mannen nemen de mening en levensstijl van hun vrouw serieus. Dat is nogal wat! Ergens denk ik dat het niet voor niks is dat de slang Eva verleidde. Misschien hoopte hij hiermee twee vliegen in één klap te slaan en dat is precies wat er gebeurde.  

Hiermee wil ik niet zeggen dat dit áltijd het geval is en mannen áltijd blindelings volgen wat hun vrouw zegt. Je weet dit vast uit ervaring. We zijn allemaal eigenwijs als het erop aankomt. En ik denk ook dat het twee kanten op werkt: mannen hebben óók invloed op vrouwen. Maar gezien het feit dat de doelgroep van Zij Lacht hoofdzakelijk vrouw is, focus ik nu op die ene kant van het beïnvloedingsproces. Een steady en wijze vrouw in het leven van een man, kan een echte bron van zegen zijn. 

Aan de slag! 

Maar hoe gaat dat dan in z’n werk? Hoe kun jij ervoor zorgen dat jij die bron van zegen bent voor de mannen om je heen? Dat jij jouw omgeving simpelweg beter maakt? Ik denk dat het aankomt op jezelf richten op God. Ik weet dat het afgezaagd klinkt, maar Hij is uiteindelijk degene die ons beter maakt. Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet, dat zeggen ze toch altijd? En ‘ze’ hebben ook in dit geval gelijk.  

Hoe meer je je tijd vult met God, hoe meer Zijn goedheid als het ware van je af zal stralen. Hij verandert je. En op jouw beurt zal jij hetzelfde gaan uitstralen naar de mannen (en ook vrouwen) om je heen. Zodat zij, samen met Spreuken 31:29, uiteindelijk over jou mogen zeggen: Er zijn veel sterke vrouwen, maar jij overtreft ze allemaal. (NBV) 

Vul je dagen met God! Begin vandaag heel simpel door een moment met Hem samen door te brengen. Zet je telefoon op stil en praat met Hem. Houd dit voor langere tijd vol en je zult verschil merken!  

Deel deze overdenking

  1. Rinda Benschop schreef:

    Wat een mooie overdenking, een tijdje terug heb ik het boek de “de mannenfluisteraar” gelezen, geschreven door Rick Johnson.

    Ik ben zo blij dat ik dit boek heb gelezen, het heeft bij mij voor bewustwording gezorgt en ik heb er inzicht door gekregen, een dikke aanrader voor vrouwen.

    Sluit hier haar fijn op aan.

    Echt een mooi blog dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap