Jom Kipoer of Grote verzoendag – het schaduwbeeld van het volbrachte werk van Jezus

09

okt

Gastblogger

Vandaag is het Jom Kipoer, of ook wel Grote Verzoendag. Officieel is volgens de Joods Kalender gisteravond bij zonsondergang deze bijzondere dag begonnen. Een Joods etmaal loopt van zonsondergang tot zonsondergang. Jom Kipoer, voluit ook wel Jom ha-Kippoeriem (Dag van de Vergevingen) is dé belangrijkste en heiligste dag van de Joden. Op deze dag beslist God over het lot van de mensen in het komende jaar. De Joodse mensen belijden hun eigen en gezamenlijke zonden en proberen met elkaar en God in het reine te komen. Het is ook een dag waarop ze vasten. In Leviticus 16 kunnen we lezen welke voorschriften God Mozes en Aaron gaf voor Jom Kipoer. Het is geweldig mooi om te ontdekken dat Jom Kipoer een schaduwbeeld is van het volbrachte werk van Jezus. Lees je mee? 

Jom Kipoer

In Leviticus 16 kunnen we lezen hoe God aan Mozes de voorschriften geeft voor Jom Kipoer, of zoals wij het noemen: Grote Verzoendag. Dit gebeurt allemaal na het overlijden van de twee zoons van Aaron, nadat zij zomaar voor het aangezicht van God verschenen (Leviticus 10). Dit incident lijkt de aanleiding te zijn voor het instellen van de Grote Verzoendag. God vertelt aan Mozes hoe Aaron, die Hogepriester is, één keer per jaar (op Grote Verzoendag) voor het aangezicht van God mag verschijnen. Alleen de hogepriester mag dan het Heilige der Heiligen binnengaan. De plek, achter het voorhangsel, waar de ark van het verbond met daarop het verzoendeksel staat. Hij mocht hierbinnen gaan nadat hij zich volgens de voorschriften gereinigd had en zich had gekleed in wit linnen. Ook moest hij voor zichzelf en zijn gezin een zond- en brandoffer brengen om zo verzoend te zijn met God. Hij mocht dus alleen maar het Heilige der Heiligen binnen gaan nadat er bloed gevloeid had. Ook nam hij het bloed van zijn offer mee naar binnen en besprenkelde daarmee de ark van het verbond en de grond.  

De zondebok 

Daarna volgde er een bijzonder ritueel waarbij het lot geworpen werd tussen twee geitenbokken. De ene bok werd als zondoffer geslacht in de tabernakel. Hiermee werd de zonde van het gehele volk door God verzoend. De andere bok is de zogenaamde weggaande bok. Deze bok moest levend voor het aangezicht van de HEERE verschijnen. De hogepriester legde beide handen op de kop van de bok en symboliseerde daarmee de overdracht van alle misstappen van het hele volk. Deze ‘zondebok’ draagt de zonde van het volk en neemt hiermee ook de schuld op zich. Deze bok werd daarna de woestijn ingestuurd en ging beladen met alle ongerechtigheden naar dorre droge plaatsen om daar te sterven. 

Het volbrachte werk van Jezus 

Het is zo mooi om te ontdekken dat God deze rituelen niet zomaar op deze manier bedacht heeft. Het is een schaduwbeeld van het volbrachte werk van Jezus.  

  • Jezus is als Hogepriester voor eens en altijd het hemelse heiligdom binnengegaan, en dan niet met het bloed van bokken en jonge stieren maar met zijn eigen bloed. (Hebreën 9-11-12) 
  • God heeft Jezus die de zonde niet kende voor ons één gemaakt met de zonde, zodat wij door Hem rechtvaardig voor God konden worden. (2 Korinthe 5:21) 
  • Door het bloed van Jezus zijn we verlost en zijn onze zonden vergeven, dankzij de rijke genade. (Efeze 1:7) 

Jezus is zowel onze Hogepriester als de ‘weggaande bok’. Jezus heeft de prijs betaald zodat wij elke dag opnieuw voor het aangezicht van God mogen verschijnen. Het kruis stond op de heuvel Golgotha buiten de stad van Jeruzalem. Zo werd Jezus belast met al onze zonde, net zoals de zondebok buiten het kamp werd geleid, buiten de stadspoorten gebracht naar een plek om te sterven.  

Broeders en zusters, dankzij het bloed van Jezus kunnen we zonder schroom binnengaan in het heiligdom, omdat Hij voor ons met Zijn lichaam een weg naar een nieuw leven gebaand heeft, door het voorhangsel heen. 
– Hebreeën 10: 19 (NBV). 

De weg is weer open om vrij voor het aangezicht van God te verschijnen. We mogen het voorhangsel voorbij en het Heilige der Heilige binnengaan voor een ontmoeting met God onze Vader. Waar wacht je nog op? God verlangt ernaar jou vandaag te ontmoeten en wil Zijn heerlijkheid aan jou openbaren. 

Aan de slag!

  • Lees  als extra verdieping Leviticus 16 en Hebreeën 9.  
  • Kijk deze prachtige muziekvideo waarin je een voorstelling krijgt van hoe de tabernakel eruit zou hebben gezien. 
  • Luister naar het lied Ik kom in Uw heiligdom binnen, en breng Hem lof en eer. 

Naar:
– ‘De schaduw van Jezus‘, Hans, Martin en Jeroen Koornstra
– ‘Hoe Jezus als hogepriester voor mij instaat‘, Willem de Vink

Deel deze overdenking

  1. Kari schreef:

    Mooi Carola, dankjewel! 🙂

  2. Carola schreef:

    Bedankt voor je bemoedigende reactie Kari!
    Zegen 🙌 en lieve groet
    Carola

  3. Lita van Leesten schreef:

    Geweldig dat u dit hebt gepubliceerd! Het is zo belangrijk dat Christenen en ook niet-Christenen weten wat de diepe betekenis is van de feesten van God! Wij moeten ons best doen om dit zo veel mogelijk te verspreiden! God’s zegen voor u!

  4. Bas schreef:

    Hoi Carola, ik vond het ook mooi. Ik lees het Woord nu chronologisch en was bij Leviticus 16 inderdaad. Liefs in Christus,
    Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap