Jij bent het licht van de wereld! Of sta je onder een korenmaat?

20

sep

Irene Poot

Sinds een tijdje doe ik online work-outs vanuit mijn eigen woonkamer om zo een beetje fit te blijven. Toen ik op een gegeven moment op mijn rug lag en mijn buikspieren aan het pijnigen was, zei de vrouw in de video opeens het volgende: “Today is going to be a great day and something that you do will make the world a better place.” Iets wat jij doet, zal de wereld een mooiere plek maken… Dit zette mij aan het denken (in hoeverre ik nog in staat was om te denken tijdens mijn work out-sessie). Doe ik iets wat de wereld beter maakt? Ben ik het licht van de wereld?

In Mattheüs 5 begint de Bergrede van Jezus. De Bergrede wordt vaak ook wel gezien als het belangrijkste onderwijs van Jezus en is gericht aan iedereen die wil leren leven zoals God heeft bedoeld. Jezus’ uitspraken in de Bergrede staan vaak in contrast met de maatschappij van zowel die tijd als onze tijd, maar juist door deze uitspraken serieus te nemen, kunnen we God laten zien. Wij kunnen dus heel belangrijk zijn voor de wereld:

U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder de korenmaat, maar op de standaard, en hij schijnt voor allen die in het huis zijn. Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken.
– Mattheüs 5: 14-16 (HSV)

Licht van de wereld door goede werken

Het licht van de wereld zijn… Dat klinkt weinig verhelderend! Volgens het Bijbelvers kan je je licht laten schijnen door je goede werken. In de brief aan Efeze zegt Paulus het volgende:

Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.
– Efeze 2:10 (HSV)

Kennelijk heeft God deze goede werken in ons gelegd en heeft Hij deze speciaal bereid voor ieder individu. Deze goede werken zijn jouw persoonlijke mooie karaktereigenschappen en talenten die iets kunnen betekenen in deze wereld. Het is dus van nature ook in jou gelegd om een licht in de wereld te zijn. De Heilige Geest kan je helpen om jouw eigen weg te vinden in deze goede werken en zo meer en meer te worden wie God altijd al in jou heeft gezien. In principe hoef je dus helemaal niets uitzonderlijks te doen, alleen te zijn hoe God je ten diepste heeft gemaakt. Voor iedereen is dit dus anders.

Loop de Ikea maar eens in en kijk hoeveel soorten lampen er wel niet zijn. Elke lamp geeft ook weer een ander soort licht. Zo is het ook bij jou. Jij bent een uniek licht, doordat God unieke werken in jou heeft gelegd, zodat jij daar kan schijnen hoe en waar God het heeft bedoeld. Het zou zonde zijn als die plekken opeens in het donker zouden moeten zitten.

Licht van de wereld onder een korenmaat

De korenmaat waar Jezus het over heeft, is een bak waar vroeger koren in werd bewaard. Zodra je zo’n bak over een lamp heen zet, zal hij minder licht kunnen geven. Als je vuur wilt doven, moet je er iets overheen gooien, zodat je de zuurstof wegneemt en de vlammen dooft. Dit zal dus ook uiteindelijk gebeuren met een lamp die te lang onder een korenmaat staat: de lamp dooft. Daarom is het belangrijk dat jij niet een korenmaat over jouw licht heen hebt staan.
Misschien laat jij je licht al schijnen of misschien vind je het nog wel lastig.

Er kunnen verschillende redenen zijn om je licht te verstoppen: Ervaar je schaamte of onzekerheid over jezelf of jouw talenten? Heb je altijd veel weerstand, onbegrip of negativiteit ervaren? Of weet je simpelweg nog niet wat jouw ‘goede werken’ zouden zijn?

Wat is jouw reden?

Ook zijn er verschillende manieren om het te verstoppen. Doe je nergens aan mee door te roepen dat je niets kan of dat het wel niks voor jou zal zijn? Laat je je afleiden door verleidingen of verslavingen, zodat je eigenlijk niet tot je recht komt? Blijf je hangen bij activiteiten, werk of mensen ook al weet je dat dit niet jouw roeping of doel is?

Wat is jouw korenmaat?

Hoe ben jij het licht van de wereld?

Wees niet bang om jouw licht te laten schijnen in de wereld. Jij kan echt een verschil maken op plekken en manieren waarop je het zelf misschien niet eens had verwacht. Je licht laten schijnen kan al door hele simpele dingen. Wat is jouw talent? Waar heb jij aanleg voor of waar was je als kind heel goed in of enthousiast voor? Voor welke mensen gaat jouw hart sneller kloppen?

Alleen al door dingen die vanzelfsprekend zijn voor jou om uit te delen, kun je al een groot verschil maken. Gods liefde, vrede en vreugde delen met de mensen om je heen, kan al veel duisternis verlichten. Ga vandaag op pad, laat de korenmaat thuis en verlicht iedereen die op je pad komt! Jij bent er de juiste persoon voor!

En vergeet niet: “Today is going to be a great day and something that you do, will make the world a better and brighter place!”

Aan de slag!

Ga eens bij jezelf na: laat jij jouw licht schijnen? Deel jij jouw talenten, zegeningen, blijdschap, liefde of wat dan ook met de wereld, of heb je je verstopt? Als je je hebt verstopt, waarom dan? Wat is de korenmaat waaronder jij je verschuilt?

Bid vandaag voor moed om je korenmaat weg te doen en jouw licht te laten schijnen. Vraag God om inzicht en wijsheid om te zien waar en hoe jij mag stralen.

Deel deze overdenking

  1. Karoline Muijs schreef:

    Erg mooi geschreven. Zeker ook toepasbaar voor alle bedrijven in kader van CSRD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap