Ben jij iets kwijt? Leer van de knecht van Elisa

19

sep

Yael Juch

Waar zijn mijn sleutels nou? Ik gooi mijn tas om op tafel en speur naar de zilverkleurige schatten. Ik heb hier helemaal geen tijd voor. Het is tijd om naar mijn werk te gaan, maar nog geen sleutel te bekennen. In wanhoop til ik alles wat ik tegenkom op of keer het ondersteboven. Dan gaat er door mijn gedachten: ‘Zal Ik je helpen?’ Waarschijnlijk ben ik niet de enige hier die weleens wat kwijt is. Wat doe jij als je iets kwijt bent? Het kan iets praktisch zijn als een sleutel, maar ook een droom, belofte of verlangen. Wat ben jij kwijt?

Help mijn ijzer is kwijt!

De leerling-profeten zeiden tegen Elisa: Zie toch, de plaats waar wij voor uw ogen wonen, is voor ons te krap. Laten wij toch naar de Jordaan gaan en ieder daarvandaan een boomstam nemen, en er een verblijfplaats voor ons maken om er te wonen. Hij zei: Ga maar. En een van hen zei: Gaat u toch alstublieft mee met uw dienaren. En hij zei: Ik ga zelf mee. Zo ging hij met hen mee. Toen zij nu bij de Jordaan aangekomen waren, hakten zij bomen om. En het gebeurde, toen een va hen een boomstam aan het vellen was, dat het ijzer in het water viel. Hij schreeuwde het uit: Ach, mijn heer, het was nog wel geleend! De man Gods zei: Waar is het gevallen? En toen hij hem de plaats aangewezen had, sneed hij een stuk hout af, wierp het ernaartoe en deed het ijzer bovendrijven. Hij zei: Haal het naar u toe. Toen strekte hij zijn hand uit en pakte het.
– 2 Koningen 6:1-7 (HSV)

Gevolgen van iets kwijt zijn

De leerlingen van Eliza gaan bomen omhakken voor een nieuw huis. Dan raakt één van de leerlingen het ijzer van zijn bijl kwijt. Zonder ijzer kan hij niet verder met omhakken van het hout. Het gereedschap is nu nutteloos en hij komt niet verder.

Hij blijkt ook nog eens deze bijl geleend te hebben. Het verliezen van dit ijzer heeft gevolgen voor de leerling, de eigenaar van de bijl en de relatie tussen hen. Het zou kunnen dat er wantrouwen, boosheid of misschien wel een einde komt aan de goede band tussen hen.

Wat zijn de gevolgen van datgene wat jij kwijt bent? Heeft het ook gevolgen voor jouw relatie met een ander?

Waar komt je hulp vandaan?

De leerling roept Eliza om hulp. Eliza is de man Gods. Hij heeft gezien dat Eliza door God gebruikt wordt om wonderen van voorziening te doen in het leven van anderen. De leerling weet dat bij wie hij moet zijn. Soms kunnen er mensen zijn in de omgeving waar jij altijd naar toe gaat om hulp. God kan mensen in je omgeving gebruiken om je te helpen antwoorden te vinden. Toch mogen wij weten dat God ons door zijn Heilige Geest ook zelf kan helpen. Wij mensen hebben beperkt zicht

Waar zoek jij hulp? Verwacht je het dan van de mens of God?

God kan wonderlijk vinden

Wanneer Eliza een stuk hout op die plek gooit, komt het ijzer bovendrijven. De leerling heeft het weer terug. Het lag precies op de plek waar hij het verloor. God kan zelfs de zwaartekracht besturen om jou datgene terug te geven wat je verloren bent.

Geloof jij dat God jou kan helpen om het te vinden? Geloof jij dat Hij wonderen doet?

Ga terug naar de plek waar je het bent kwijtgeraakt

Als je iets fysieks bent kwijtgeraakt, is de eerste vraag vaak: Waar heb je datgene voor het laatst gezien? Als je dit nog weet, ga je daar vrij gemakkelijker meteen kijken. Dit is wat Eliza doet, hij vraagt de man de plek te wijzen waar hij het ijzer is kwijtgeraakt.

Wanneer het gaat om een belofte, een droom of een verlangen, is het soms veel lastiger om terug te keren naar de plek waar je het bent kwijtgeraakt. Dit kan pijn, verdriet of teleurstelling in je hart naar de oppervlakte brengen. Maar tegelijk zal de aard van wat je bent kwijtgeraakt ook meekomen. Kun je God uitnodigen om je te helpen om het terug te vinden. God te vragen om zijn perspectief op deze situatie. Opnieuw te beginnen, door Hem om leiding te vragen. Daar is een plek van herstel en een nieuw begin.  De man kon weer verder met het bouwen van het huis. Wanneer je iets kwijt bent, ben je niet verloren. God wil ook hierbij betrokken zijn. Bij je zijn, je helpen.

Waar ben jij het kwijtgeraakt? Is het lastig om naar die plek terug te gaan (in gedachten)? Waarom?

Zoek mét Hem en je zult vinden

Ik vraag God om mij te helpen en door mijn gedachten gaat ‘mijn fietsmand’. ‘Nee joh, niet daar’, gaat er door mijn gedachten. Toch bedenk ik dat er niets anders op zit dan het een kans te geven. Ik loop naar mijn fietsmand.  Ik had de sleutel gister toch nog gebruikt? Of toch niet. Was die dan misschien uit mijn tas gevallen? Hoe dichterbij ik kom, hoe meer hoop en geloof er groeit in mijn hart. Wat ligt daar in mijn fietsmand te shinen in de zon? Jawel, mijn sleutel. De sleutel naar mijn thuis.

Wil je vandaag de keuze maken om God om hulp te vragen?

Soms kan datgene wat je kwijt bent geraakt een sleutel zijn om een nieuwe deur te openen. Een deur die je dichterbij Gods belofte, wil of hart voor jouw leven. Ga samen met Hem op zoek! Keer terug naar de plek waar je het bent verloren, hoe confronterend dit misschien ook is. Weet dat God wonderlijk werkt en weet wat Hij doet. Laat Hem je helpen. Vraag Hem je te helpen.

Aan de slag!

Wat ben jij kwijtgeraakt?

Het kan gaan om een belofte, een droom, een passie of misschien wel iets praktisch.

Loop de vragen in deze overdenking nog eens door. Probeer antwoord te geven. Welke stappen kun jij vandaag zetten? Luister dit lied: Lost – Ryan Proudfoot.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Bedankt Yael! Heel mooi, héél praktisch, héél bruikbaar!
    ‘ Zou voor de Heer iets te wonderlijk zijn’!

  2. Isabella schreef:

    Dank je wel. Dit help mij om weer dingen op te schrijven na een workshop “ontdek je missie”. En weer mee aan de slag te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap