Jezus zegt: “Ik wil jou helemaal!” – wil jij Hem ook?

19

sep

Liza

Getooid in een lange sluier wacht de kallah, bruid, opzij.  Ze kijkt haar chatan, bruidegom, liefdevol aan. Hij reikt haar de kiddoesh, de huwelijksbeker met wijn. Langzaam en duidelijk begint hij te praten: “Deze beker is een nieuw verbond in mijn bloed, die ik jou aanbied.” Hij reikt haar de beker en kijkt haar vol verwachting aan.  In haar hart beantwoordt ze zijn belofte: ja, ik houd ook van jou. Ik verbind mijzelf aan jou. Ik beloof je trouw! Vol verlangen neemt ze de beker van hem aan en verlangend beantwoordt ze zijn belofte door een slok wijn te drinken.

Volgens Joodse huwelijkstradities rond de eerste eeuw, beloofde een bruidegom trouw aan zijn bruid met het geven van de huwelijksbeker – als een eed voor de Almachtige JHWH. Hij zei hiermee: “Ik hou van jou. Ik wil jou helemaal. Ik beloof je mijn volledige trouw met God als mijn getuige.” De bruid beantwoordde zijn vraag door te drinken van de wijn.

Het laatste avondmaal is ten diepste net zo’n huwelijksverbond.

Jezus, als onze chatan, bruidegom, reikt ons de beker aan. “Deze beker is een nieuw verbond in mijn bloed, dat ik jou aanbied. Het bloed is voor jou vergoten. Ik verbind mezelf aan jou toe. Ik houd van jou. Ik wil jou helemaal – alles van je. Je struggles, je gedachten, je angsten, je vreugden.”

Hij reikt jou de beker en kijkt je vol verwachting aan. “Wil jij jezelf ook aan mij verbinden? Houd je van mij? Zul je mij een gelofte doen, zoals ik ook jou een gelofte heb gedaan?”

Toen ik dit voor het eerst las, was ik stomverbaasd. Het Avondmaal is in feite een huwelijksverbond! Een belofte van Jezus, waarin Hij mij vertelt dat  Hij van mij houdt. Prachtig vond ik het.

En tegelijkertijd vond ik het confronterend. Hij vraagt mij iedere week weer:
“Liza, houd jij ook van mij? Beloof je Mij trouw? Beloof je dat je Mij hoger acht dan je kleding, de goedkeuring van mensen, goede grappen, je studie, je Instagramfeed, het vinden van een partner, je werk, je ouders en zelfs je beste vrienden? Beloof je dat je Mij belangrijker zult vinden dan alles wat Ik heb gemaakt?”

Het gaf het Avondmaal een veel diepere lading dan ik ooit had begrepen. De eerste zondag nadat ik deze diepere betekenis tot me had laten doordringen, keek ik uit naar het Avondmaal. Ik smachtte ernaar. En tegelijkertijd vond ik het nog nooit zo moeilijk. Het is namelijk nogal wat, wat je dan belooft. Jezus op de eerste plek zetten is één ding, maar al het andere níet op de eerste plek zetten is een ander verhaal.

Jezus eerst. Dat betekent niet alleen ‘ja’ zeggen als antwoord op zijn vraag. Het betekent soms ook ‘nee’ zeggen. Tegen kleding. Tegen social media. Tegen eten. Tegen je werk. Tegen je eigen man. Tegen een nieuw interieur.  Tegen je beste vriendin. Tegen feestjes. Tegen vrienden.

Zijn deze dingen dan fout? Nee, dat denk ik niet. Maar ze kunnen fout voor je zijn, als ze op de troon van je hart staan. Als je ze hoger acht dan Jezus. Als je meer geniet van wat Hij heeft gemaakt, dan van Hem zelf.

Ik neem een slok. En wat doe jij?

Aan de slag!

 Vul je naam in op de puntjes en denk na: kan jij deze vraag beantwoorden met een ‘ja’?

“Deze beker is een nieuw verbond in mijn bloed, dat ik jou aanbied. Het bloed is voor jou vergoten. Ik verbind mezelf aan jou. Ik houd van jou. Ik wil jou helemaal – alles van je. Je struggles, je gedachten, je angsten, je vreugden. Wil jij jezelf ook aan mij verbinden? Houd je van mij? Zul je mij een gelofte doen, zoals ik ook jou een gelofte heb gedaan?
(…), houd jij ook van mij? Beloof je Mij trouw? Beloof je dat je Mij hoger acht dan je kleding, de goedkeuring van mensen, het maken van goede grappen, je studie, je Instagramfeed, dan het vinden van een partner, je werk, je ouders en zelfs je beste vrienden? Beloof je dat je Mij belangrijker zult vinden dan alles wat Ik heb gemaakt?”

Nadenken: Tegen welke dingen zou jij vaker ‘nee’ moeten zeggen?
Luisteren: The King of My Heart
Doen: denk de volgende keer dat bij jou in de kerk het Avondmaal wordt gevierd eens terug aan deze gedachte voordat je een slok van de wijn neemt en Jezus’ vraag met een ‘ja’ beantwoordt!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Prachtig Liza! 💖
  Heel goed om bij stil te staan.

 2. Carola De jong schreef:

  💞❤️
  Dank je wel lieve Liza, loved it… LOVE HIM

 3. Kim schreef:

  WOW :’D Dankjewel Liza! Zo prachtig!! <3

 4. Lianne schreef:

  👌🏻 Mooi…!

 5. Marjetta schreef:

  Wauw! Dankjewel voor deze blog! Hij wil alles van ons en wil dat we al onze struggles in het licht bij Hem brengen! En daar geeft Hij ook kracht voor ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap