Jezus wacht op Zijn bruid: heb jij je al klaargemaakt voor Hem?

12

okt

Marije Brandwijk

Misschien hebben mensen in jouw omgeving een relatie of zijn ze getrouwd. Natuurlijk is het mooi dat zij een partner hebben gevonden, maar het kan lastig zijn wanneer dit een pijnlijk onderwerp voor jou is. Vandaag wil ik tegen je zeggen: Jezus is ook alleen, Hij wacht op Zijn Bruid. Heb jij je al klaargemaakt voor Hem?

Gods plan van begin tot eind

Aan het begin van de Bijbel lezen we over een bijzondere bruiloft. Eentje die door God is bedacht. Hij ziet dat Adam alleen is en schept een vrouw voor hem. Een vrouw die ontzettend bij hem past en bij hem hoort. Eentje die letterlijk uit het lichaam van Adam gemaakt is. Die hem door en door kent en hem tot een hulp is. (Genesis 2:18)

Het leek als een perfect huwelijk, eentje die niet te breken was. Tot de duivel in het spel kwam, en zorgde voor gebrokenheid in het huwelijk van Adam en Eva. Sindsdien kan er in een menselijk huwelijk onbegrip naar elkaar zijn. Egoïsme kan een rol spelen en er zijn nog veel meer dingen waardoor een huwelijk hier op aarde niet meer perfect is, of pijnlijk kan zijn, zoals het niet bedoeld was.

Aan het einde van de Bijbel lezen we ook over een bruiloft. Eentje waarbij de Bruidegom eerst lange tijd alleen is, vol verlangen naar Zijn bruid.

En ik hoorde zoiets als een geluid van een grote menigte en als een gedruis van vele wateren en een geluid als van zware donderslagen: Halleluja, want de Heere, de almachtige God, is Koning geworden. Laten wij blij zijn en ons verheugen en Hem de heerlijkheid geven, want de bruiloft van het Lam is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereedgemaakt. En het is haar gegeven zich met smetteloos en blinkend fijn linnen te kleden, want dit fijne linnen zijn de gerechtigheden van de heiligen. En hij zei tegen mij: Schrijf: Zalig zijn zij die geroepen zijn tot het avondmaal van de bruiloft van het Lam. En hij zei tegen mij: Dit zijn de waarachtige woorden van God.
– Openbaring 19:6-9 (HSV)

Jezus wacht op Zijn Bruid

In de Bijbel wordt er prachtig gesproken over de Bruidegom (Jezus) en de bruid (Gods kinderen). Het is niet te bevatten hoe bijzonder dat is. Daarom spreekt Paulus ook over een geheimenis, iets wat nog geopenbaard zal worden (zie Efeze 5:21-33). Jezus wacht erop om Zijn bruid (jou!) te ontmoeten, zodat Hij eindelijk niet meer alleen is. Dat is Gods plan al vanaf het begin van de Bijbel, en dat komt samen aan het einde.

Toen ik op jonge leeftijd mijn eigen man verloor, heb ik ongekend veel troost mogen ontvangen door de gedachte dat Jezus alleen is en wacht op Zijn bruid. Op de meest bijzondere manieren liet God in de tijd na de begrafenis van mijn man aan mij weten, dat ik Zijn Bruid mocht zijn en dat Hij naar mij uitzag. Dat Hij mij nu vasthoudt en troost en liefde geeft.

Het heeft mijn hele relatie met God veranderd en mij nog meer doen uitzien naar de echte bruiloft die nog komt in de hemel. Ik mag nu nog meer verlangen naar Hem, omdat Hij ook naar mij verlangt en wacht tot het tijd is om Zijn bruid eindelijk thuis te halen.

Heb jij je al klaargemaakt voor Hem?

De bruid van Jezus is niet zomaar smetteloos en klaar voor de bruiloft, daar is tijd voor nodig. Tijd om gewassen te worden in het bloed van Jezus. Om de zonden in je leven achter je te laten en om écht achter de Bruidegom aan te gaan. De kerk, Gods kinderen, wordt Zijn bruid genoemd. Maar hoeveel tijd besteden we aan onze Bruidegom? Krijgt Hij onze laatste vijf minuten van de dag? Wat doen we om Hem nu al van hart tot hart te leren kennen? Nu is er nog tijd om je klaar te maken.

Wanneer de Bruiloft zal zijn weten we niet, maar het zal onze mooiste verwachtingen te boven gaan, denk ik. Een bruiloft waarop er veel liefde zal zijn en een echt thuiskomen. Jezus kijkt vol verwachting naar je uit, mag Hij jou ontmoeten als Zijn bruid?

Aan de slag!

Wat doet het met je dat Jezus verlangt naar Zijn bruid? Heb jij je al klaargemaakt voor Hem? Wat zou je nog kunnen of willen doen?

Bronnen: Het Meesterwerk van God geschreven door Henk Binnendijk

Deel deze overdenking

  1. Else schreef:

    Prachtig! Wat een bemoediging ♡

  2. Renate schreef:

    Mooi! Bijzonder ook hoe je je zo gedragen weet door HEM!
    Ik geloof dat DÉ Bruiloft dichterbij is dan we denken. Nog een korte tijd..dan mogen we Hém ontmoeten.
    Let op de vijgenboom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap