Jezus shopt eerlijk en duurzaam – de Bijbel als actueel boek

13

feb

Renske Tijhof

Toen ik 10 was, speelde ik buiten. Knutselde ik graag. Had ik dromen. Ik stond er in die tijd niet bij stil dat het ook zo anders kan. Natuurlijk is het niet zo dat ik niks wist van kinderen die het veel slechter hadden dan ik. Erbij stilstaan is heel iets anders, ik zag het probleem niet. Niet écht, tenminste. Zo sloot ik ook mijn ogen voor de problemen in de kledingindustrie. Vorige maand kon je lezen over mijn ‘shop-drang’. Ik maakte me totaal niet druk over de landen waar al mijn kleding vandaan komt. Of beter gezegd, over de mensen die mijn kleding maken. Eerlijk en duurzaam shoppen? Huh, eerlijk en duurzaam? Nee, dat vond ik niet nodig. De afgelopen tijd volgde ik het programma ‘Genaaid’ en dat heeft me enorm aan het denken gezet.

Vijf jonge, beginnende modeontwerpers krijgen in dit programma de kans om een eigen collectie te ontwerpen. Dat deze collectie eerlijk en duurzaam moet zijn, is al een ding. Maar dat hun avontuur begint met een reis naar Myanmar, om de schaduwkant van de fashionwereld te bekijken, is een nog grotere schok.

Ook voor mij, merk ik na een paar afleveringen. Ik betaal dan misschien niet alles voor m’n kleding, mensen die mijn jurkjes, broeken en shirtjes maken, betalen er in sommige gevallen met hun leven voor. Verfbaden die zo schadelijk zijn dat je er ziek van wordt, arbeidsomstandigheden waar hier in Nederland niemand mee akkoord zou gaan. Kinderen die aangaven dat ze geen dromen meer hadden, omdat ze tóch moesten werken. Dromen had gewoon totaal geen zin. Dat raakte me. Het moment dat ik in tranen uitbarstte om al dit leed, was ook het moment waarop ik besloot dat ik hier niet langer aan mee wilde werken.

In de brief aan Filippenzen schrijft Paulus dat Jezus ons voorbeeld is. Jezus keek niet alleen naar wat goed was voor hemzelf, maar naar wat goed was voor de ander.

“Als jullie je inderdaad laten bemoedigen door Christus, en als jullie liefde voor elkaar hebben, en als jullie je door de Geest laten leiden, en als jullie met elkaar meeleven, maak mij dan helemáál blij door samen één te zijn. Houd van elkaar.  Heb allemaal hetzelfde verlangen en hetzelfde doel. Doe niets om er zelf beter van te worden of om erover te kunnen opscheppen. Maar wees bescheiden en vind andere mensen belangrijker dan jezelf. Let niet alleen op wat goed is voor jezelf. Let ook op wat goed is voor een ander. Wees net zo bescheiden als Jezus Christus was. Hij was God. Maar Hij vond dat niet zó belangrijk, dat Hij het niet los kon laten. Nee, Hij heeft zelfs al zijn goddelijkheid opgegeven. Hij kwam naar de aarde om een dienaar te worden. Hij werd helemaal mens.”
(Filippenzen 2: 1-7, BasisBijbel)

Let niet alleen op wat goed is voor jezelf. Let ook op wat goed is voor een ander. Een opdracht van Paulus aan de mensen in Filippi, maar volgens mij net zo goed een opdracht voor ons. Jezus was toen een voorbeeld, maar vandaag de dag nog steeds. Hij leefde in een totaal andere tijd op deze aarde. Als Hij in deze tijd had geleefd, had Hij waarschijnlijk – niet oneerbiedig bedoeld – in een MUD Jeans en een trui van Unrobe rondgelopen. Eerlijk en duurzaam. De Bijbel is wat dat betreft heel actueel, we mogen en moeten sommige teksten zien in onze context. Jezus hield rekening met anderen, dichtbij en ver weg. Hij vraagt van ons hetzelfde, al is dat soms lastig.

In de afleveringen van ‘Genaaid’ werd er per fabriek een eerlijk en duurzaam alternatief bezocht door de modeontwerpers. Het kon ook op een andere manier! In plaats van stoffen verven in vervuilende en slechte verfbaden, werd dit gedaan met natuurlijke kleurstoffen uit planten. De ontwerpers gingen op bezoek bij een naaiatelier waar tieners niet alleen hoefden te werken, maar opgeleid werden tot modeontwerpers. Er is een toekomst voor hen, ze mogen dromen.

Keith Green maakte onder de naam ‘The Sheep And The Goats’ een actuele versie van het bijbelgedeelte uit Matteüs 25:31-46.

“En de Koning zal zeggen: ‘Luister goed! Ik zeg jullie: toen jullie die dingen voor één van mijn minst belangrijke broeders of zusters deden, hebben jullie ze ook voor Míj gedaan.'”
(Matteüs 25:40, BasisBijbel)

In het stuk van Keith Green wordt er geroepen: “Wanneer dan God? Wanneer was U naakt? Het is niet eerlijk, we weten uw maat niet eens! Wanneer was U ziek? Nou, het was tenminste niet fataal. Oh, wel? Sorry, wist ik niet. Ik had een kaartje kunnen sturen. Wanneer had U honger? Wilt U nu misschien wat? Anders kan één van de engelen even een hamburger en een cola gaan halen? Oh, U heeft geen honger? Ja, mijn eetlust is ook wel weg.”

God hoeft geen hamburger, we hoeven geen warme jas voor Hem te shoppen. Het is God niet die ziek is. Het zijn onze naasten die ons nodig hebben. Laten we omzien naar onze naasten, op welke manier dan ook.

Aan de slag!

Je voelt hem misschien al aankomen. Mijn voornemen is om vanaf nu alleen nog maar eerlijk en duurzaam te shoppen. Ik kan niet in jouw portemonnee kijken en ‘belerend’ overkomen is wel het laatste wat ik wil. Ik wil je uitdagen er eens over na te denken. Wat kun jij doen op dit gebied?

Het kan helpen om een bepaald doel voor jezelf te stellen, bijvoorbeeld dat het eerste item dat je vanaf nu aanschaft eerlijk en duurzaam moet zijn. Gewoon, één ding, daarna mag je weer normaal shoppen. Misschien durf je het wel aan om een maand alleen maar ‘fair fashion’ te shoppen.

In ieder geval wil ik je het programma ‘Genaaid’ van harte aanbevelen. Heftig, maar goed. Wil je meer lezen over een ‘conscious wardrobe’? ‘When Sara Smiles’ geeft heel veel praktische en toffe tips! Misschien shop jij al wel eerlijk en duurzaam en heb je leuke tips, let me know!

Deel deze overdenking

 1. Anne schreef:

  Super goed stuk! Heel fijn om te lezen 🙂

  Als je geen ‘fast-fashion’ wilt kopen maar niet het geld hebt om fairtrade te kopen, kun je bij de kringloop kijken! Op die manier geef je producten die nog goed zijn en anders weggegooid worden nog een kans en hoef je niet de nieuwe productie te steunen.

 2. Gerda schreef:

  Ook ik werd geraakt door “genaaid”. Heb besloten alleen nog maar duurzame kleding te kopen. Het is in het begin echt zoeken maar onderstaande website’s hebben mooie kleding voor (wat mij betreft) acceptabele prijzen.
  Mooie mode bij:
  missgreen.nl
  Skot (overhemden)
  Ecotex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap