Valentijnsdag – de dag van de liefde

14

feb

Annika

Als je het mij vraagt, als dochter van een rozenkweker, is Valentijnsdag maar goed voor één ding: de verkoop van meer rozen en dus meer winst. Ik heb altijd geroepen dat ik het maar commercieel gedoe vind, mijn vriend hoeft ook echt niet aan te komen met een bosje bloemen of chocolade op die dag. Ik bij hem ook niet trouwens, hij is net zo allergisch voor dat soort dingen als ik. Maar los van het hele commerciële aspect, kan het een mooie gedachte zijn de liefde te vieren.

Op Valentijnsdag gaat het vooral om geven. Kijk maar in de winkels, overal zijn roze hartjes, doosjes chocolade en bloemen te vinden. Maar wist je dat er veel meer manieren zijn om iemand te laten merken dat je van hem of haar houdt? En het mooie is, we kunnen dit terugvinden in de Bijbel. Door de jaren heen, zijn er steeds mensen geweest die hun liefde voor God op verschillende manieren uiting gaven. Want zoals er vele manieren zijn om aan mensen te laten merken dat je van ze houdt, zo zijn die er ook om God te laten merken hoeveel je van Hem houdt. Hieronder een paar voorbeelden die je kunt gebruiken ter inspiratie.

Gebed

De meest voor de hand liggende manier om God te laten weten dat je van Hem houdt is misschien wel door het Hem gewoon te vertellen. In een gebed wat je opzegt of ter plekke bedenkt en uitspreekt, waarin je woorden kunt geven aan jouw liefde voor Hem.

In de Bijbel zijn hier talloze voorbeelden van te vinden, door de eeuwen heen hebben heel veel mensen gebed gebruikt om God te aanbidden en lief te hebben.

Muziek of dans

In de Bijbel worden muziek en dans vaak gebruikt om emoties te uiten. In veel psalmen, vinden niet alleen negatieve emoties een plekje, maar is er ook veel ruimte voor het uiten van de liefde voor God.

“Ik houd van de Heer, want Hij luistert naar mij. Hij luistert als ik Hem om hulp roep. Hij luistert naar mij. Daarom zal ik mijn leven lang Hem altijd om hulp vragen. De dood had mij in zijn greep. Ik was doodsbang en ten einde raad. Maar ik riep de Heer om hulp: “Heer, red me alstublieft!” De Heer is liefdevol en rechtvaardig. Onze God houdt van ons en zorgt voor ons.”
(Psalm 116: 1-4, BasisBijbel)

Geven aan anderen

In zijn tijd op aarde, liet Jezus zien dat Hij erg veel waarde hecht aan naastenliefde en het zorgen voor armen en weduwen. Door vriendelijk te zijn voor anderen, door mensen in nood te helpen en hen bij te staan.

“Dan zal de Koning tegen de mensen rechts van Hem zeggen: ‘Kom, mijn Vader wil goed voor jullie zijn. Hij geeft jullie het Koninkrijk dat Ik al voor jullie heb klaargemaakt nog voordat de aarde bestond. Want toen Ik honger had, hebben jullie Mij te eten gegeven. Toen Ik dorst had, hebben jullie Mij te drinken gegeven. Toen Ik een vreemdeling was, hebben jullie Mij in huis genomen. Toen Ik geen kleren had, hebben jullie Mij kleren gegeven. Toen Ik ziek was, hebben jullie Mij opgezocht. Toen Ik in de gevangenis zat, hebben jullie Mij bezocht.’ Dan zullen ze Hem antwoorden: ‘Heer, wanneer had U honger en hebben we U te eten gegeven? Wanneer had U dorst en hebben we U te drinken gegeven? Wanneer was U een vreemdeling en hebben we U in huis genomen? Wanneer had U geen kleren en hebben we U kleren gegeven? Wanneer was U ziek of in de gevangenis en hebben we U bezocht?’ En de Koning zal zeggen: ‘Luister goed! Ik zeg jullie: toen jullie die dingen voor één van mijn minst belangrijke broeders of zusters deden, hebben jullie ze ook voor Míj gedaan.'”
(Matteüs 25: 34-40, BasisBijbel)

Liefde voor God

Zo zijn er nog veel manieren om God lief te hebben. Die manieren kunnen elkaar heel erg mooi aanvullen. Kies manieren die jij fijn vindt, die bij de relatie tussen jou en God passen en eer Hem met muziek, dans, gebed, een liefdesbrief of door goed te zorgen voor anderen. En er zijn nog zoveel meer manieren. Wat past bij jou?

Aan de slag!

Op welke manieren laat jij graag aan anderen merken dat je van hen houdt? Geef jij het liefst cadeautjes, schrijf je lieve briefjes of uit je jouw liefde door dingen voor anderen te doen?
Tip: je kunt je eigen ‘favoriete manier van liefde uiten’ hier testen.

Wat zou je kunnen doen om God te laten merken dat je van Hem houdt? Ga op zoek naar nieuwe manieren en probeer ze eens uit!

Deel deze overdenking

  1. Hannie schreef:

    Ik heb een appeltaart gebakken voor mijn lieve vriendin waarvan haar dochter van 30 jaar kanker heeft en niet lang te leven heeft .Een kaartje en mooi gedicht erbij .En voor haar dochter een kaartje en een mooi cd van Hour off power.. Een fijn gevoel om dit voor hun te doen .Dit kreeg ik door van onze Lieve Vader om dit voor hun te doen . Lieve groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap