Jezus roept ons op om waakzaam te zijn. Maar hoe doe je dat?

24

sep

Marije Brandwijk

De Bijbel is er zeker van: er komt een moment dat Jezus terugkomt op deze aarde en alles voorgoed zal veranderen. Wat een moment zal dat Zijn! Een gebeurtenis waar al duizenden jaren op gewacht wordt. Een gebeurtenis waarbij deze gedachte misschien door je hoofd kan gaan: ‘Zal ik de generatie zijn, die het meemaakt dat Jezus terugkomt?’

Het volledige bijbelgedeelte voor vandaag is Markus 13:24-37.

Er zijn al veel mensen geweest, die gespeculeerd hebben over de wederkomst van Jezus. Ze dachten precies te weten wanneer dit zou zijn en hoe dit zou gebeuren. In het bijbelboek Openbaring staat veel beschreven over de ‘hoe’ vraag, maar ook niet alles is bekend. En op de ‘wanneer’-vraag… Daar is al helemaal geen antwoord op te geven. Er staat meerdere keren in de Bijbel geschreven, dat níemand weet wanneer Jezus terug zal komen. Maar dat Hij komt, dat is zeker! 

Drie keer roept Jezus ons op om waakzaam te zijn

Let op: waak en bid, want u weet niet wanneer het de tijd is. Het zal zijn als bij iemand die naar het buitenland ging: hij verliet zijn huis, gaf zijn dienaren volmacht, en gaf aan ieder zijn werk, en gebood de deurwachter waakzaam te zijn. Wees dus waakzaam! Want u weet niet wanneer de heer des huizes komt, ‘s avonds laat of te middernacht of met het hanengekraai of ‘s morgens vroeg, opdat hij u niet, als hij plotseling komt, slapend aantreft. En wat Ik tegen u zeg, zeg Ik tegen allen: Wees waakzaam!
– Markus 13:33 (HSV)

Jezus geeft ons tot drie keer toe de opdracht om waakzaam te zijn. Juist omdat we niet weten wanneer het zal plaatsvinden dat Jezus terugkomt, is het zo belangrijk om waakzaam te blijven. Om op te blijven letten op wat er om je heen gebeurt en je er ook op voor te bereiden. Is jouw hart er klaar voor?

Er zijn zeker wel tekenen waar we aan kunnen zien dat het te gebeuren staat. Lees bijvoorbeeld Markus 5:24-32. Maar dan nog blijft er zoveel onbekend. Aan de ene kant kan dit je misschien bang maken, want hoe kun je er dan klaar voor zijn? Maar aan de andere kant, denk ik dat het ook iets moois kan zijn. Om te leven met de gedachte dat Jezus misschien elke dag wel terug zou kunnen komen. Het houdt je scherp en waakzaam over hoe je bijvoorbeeld je leven vormgeeft. 

De betekenis van de gelijkenis

Jezus maakt het waakzaam blijven duidelijk door een gelijkenis. We lezen over een landman die zijn huis verlaat voor een periode. Hiermee wordt de Heere Jezus bedoelt, die lichamelijk tussen Zijn hemelvaart en wederkomst afwezig is van de aarde.

Net als de deurwachter, die klaar staat om de deur open te doen voor Jezus, moeten wij ook klaar staan. Omdat het al jaren duurt, dat de landman weg is, en er mensen zijn die het ondertussen eigenlijk niet meer verwachten dat Hij terugkomt, zijn er ook een paar in slaap gevallen.

Met deze gelijkenis roept Jezus Zijn discipelen en ons daarom op om wakker te blijven en voorbereid te zijn op Zijn terugkomst. (Lees ook Matteüs 25:1-13.)

Hoe blijf je waakzaam?

Je denkt misschien, hoe kun je dat dan doen, waakzaam blijven? Hoe kun je je voorbereiden op de wederkomst van Jezus? Ik denk dat een paar dingen hierbij belangrijk kunnen zijn:

  1. Waak en bid

Jezus begon de gelijkenis met de woorden: ‘Let op, waak en bid.’
Het is denk ik goed om te waken voor de dingen die stiekem proberen je leven binnen te komen, maar die je juist van Jezus afhouden. Daarin is het nodig dat we bidden om Gods wijsheid en ook vermogen om te onderscheiden wat wel en niet van God komt. Want de duivel doet er alles aan om zoveel mogelijk verwarring te zaaien, zodat het lijkt alsof bepaalde dingen van God zijn.

  1. Onderzoek

In de Bijbel is veel te vinden over hoe de tijd vóór Jezus terugkomst eruit zal zien. Zelf heb ik het altijd ingewikkeld gevonden. Ik begreep niets van het bijbelboek Openbaring of bijvoorbeeld Daniël, totdat ik mij er echt in ben gaan verdiepen en erachter kwam hoeveel rijkdom erin staat!

Ik denk dat je waakzamer wordt, wanneer je je meer zal verdiepen in dit onderwerp. Je weet dan immers beter waar je op kunt letten en wat er allemaal zal gebeuren. Je ziet Gods hand duidelijker in alles.

Het onderzoeken van wat de Bijbel zegt over dit onderwerp, heeft mij zelfs meer doen verlangen naar de wederkomst. Ik bid dat het jou ook wat mag brengen, wanneer je misschien op onderzoek gaat. Dat je mag zeggen: ‘Maranata, Jezus kom!’ (1 Korinthe 16:22, HSV)

Aan de slag!

Hoe kijk jij naar de wederkomst van Jezus? Geeft het je perspectief of maakt het je misschien angstig
Luister naar het lied ‘Maranatha’ van Sela

Bronnen: Studiebijbek HSV en Online Studiebijbel

Deze maand lezen we samen het Evangelie van Markus. Heb je een overdenking gemist? Je leest hem terug in het overzicht van de Themamaand: Markus.

Deel deze overdenking

  1. Gracina schreef:

    Hallo,
    Ik begrijp niet goed hoe de verwijzing van dit gedeelte ‘Er zijn zeker wel tekenen waar we aan kunnen zien dat het te gebeuren staat. Lees bijvoorbeeld Markus 5:24-32’ in deze overdenking erbij hoort ( de genezing van de bloedvloeiende vrouw).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap