Hoeveel mag het jou kosten? – Jezus navolgen in alles  

23

jun

Hadassa

‘Ik was bereid om voor Jezus te sterven, maar wist niet dat ik elke dag moest sterven.’ Dit zijn de woorden van Noora, een vrouw uit Saudi-Arabië. Haar verhaal wordt verteld door Open Doors. Een bekeerde moslima, die woont in een van de strengste islamitische landen van de wereld. Bereid om voor Hem te sterven. Bereid om haar leven voor Hem te geven, zoals Hij ook voor haar had gedaan. Maar in plaats daarvan moet ze elke dag sterven. Elke dag weer opnieuw. Met andere christenen samenkomen is levensgevaarlijk. Vreugde ervaren in haar geloof lijkt wel onmogelijk, laat staan je geloof delen en erin groeien. Onvoorstelbaar om zo te moeten geloven. Onmenselijk ook. Misschien zelfs wel onmogelijk. Dit gaat ver. Té ver misschien wel. Zou het Gods bedoeling zijn om zo te moeten geloven?

Tijdens de drie jaar dat Jezus in Israël zijn boodschap verkondigde, begonnen steeds meer mensen Hem te volgen. Hoe langer Hij op aarde rondliep, hoe populairder Hij werd. Steeds meer mensen hoorden van Hem. Er werd over Hem gepraat en mensen wilden een glimp van Hem opvangen. Ze vonden Hem interessant. Hij zei wijze woorden en deed wonderlijke dingen.

Als Hij dan op een dag op reis gaat naar Jeruzalem, volgen de mensen Hem ook daarheen. Onderweg stopt Hij en draait zich naar deze mensen toe. Hij kijkt hen aan en zegt dan het volgende:

‘Wie Mij volgt, maar niet breekt met zijn vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja zelfs met zijn eigen leven, kan niet mijn leerling zijn. Wie niet zijn kruis draagt en Mij op mijn weg volgt, kan niet mijn leerling zijn.’
(Lucas 14:26-27, NBV)

Jezus ziet de menigte die Hem volgt. Hij kent hun harten en weet wat er in hen omgaat. Daarom heeft Hij hen iets belangrijks te zeggen. Hij stelt hen de vraag: ‘Waarom volg je Mij? Heb je wel door wat het betekent om Mij te volgen? Heb je wel door wat de consequenties ervan zijn om Mij te volgen?’

Dan gaat Jezus verder: ‘Als je Mij wilt volgen, moet je namelijk bereid zijn alles op te geven. Om alles minder belangrijk te vinden dan Mij. Je ouders. Je partner. Je kinderen. Je broers en zussen. Zelfs je eigen leven. Hoeveel mag het jou kosten? Mag het je alles kosten? Want als dat niet het geval is, dan moet je misschien nog eens goed nadenken. Dan moet je nog maar eens bedenken of dit wel echt is wat je wilt. Als je niet bereid bent om Mij belangrijker te vinden dan wat dan ook, dan kan je mijn leerling beter niet zijn. Dan kan je Mij maar beter niet volgen.’

Dat zijn nog eens duidelijke woorden! Jezus steekt het niet onder stoelen of banken. Hij ziet de menigte voor zich. Mensen die uit zijn op sensatie. Mensen die Hem wel interessant vinden en weleens willen zien wat Hij gaat doen. Mensen die niet doorhebben wie Jezus eigenlijk is. Mensen die teveel aan zichzelf of aan anderen vast zitten. Mensen die teveel aan het leven vast zitten.

Waarom volg je Mij? Dat is wat Jezus deze mensen vraagt. Omdat Hij wil weten of deze mensen Hem echt willen volgen. Omdat Hij geen sensatiezoekers achter zich aan wil hebben. Hij wil deze mensen duidelijk maken dat ze Hem niet alleen maar kunnen volgen. Daar kan het niet bij blijven. Jezus volgen betekent dat je Hem ook daadwerkelijk achterna moet gaan. Dat je, net als Hij, je kruis op je moet nemen. Dat het je, net als bij Hem, alles kan kosten. Jezus wil dat deze mensen daarvan op de hoogte zijn. Zodat degenen die Hem volgen weten wat hen te wachten staat.

Waarom volg je mij? Dat is de vraag die Jezus ook aan jou en mij stelt. Heb je door wat het betekent om Mij te volgen? Ben jij bereid om Mij belangrijker te vinden dan al het andere in je leven? Ben jij bereid Mij belangrijker te vinden dan je eigen leven? Ben jij bereid om alles voor Mij op te geven, als dat nodig is?

Dat is wat Jezus van je vraagt. Alles. Je hele leven. Wil je Hem daarboven laten staan? Jezus is de enige die het je kan vragen. Waarom? Omdat Hij degene is die alles voor jou heeft gegeven. Al-les. Hij was bereid zijn eigen familie en vrienden minder belangrijk te vinden dan wat God van Hem vroeg. Hij was bereid zijn leven te geven. Voor jou. Voor mij. Als je iemand je leven kunt toevertrouwen, als iemand het waard is om je leven voor op te geven, dan is het Jezus.

Hij vraagt het je. Vandaag. Niet om alles maar op te geven of overal een streep doorheen te zetten. Niet om al je familiebanden te verbreken of je gezin te verlaten. Hij vraagt of je bereid bent Hem boven alles te stellen. Hij vraagt je dat als het moment daar is, dat je dan bereid bent om jezelf voor Hem te geven. Je kruis op je te nemen. Elke dag opnieuw, als dat nodig blijkt te zijn. Te doen zoals Hij voor jou heeft gedaan.

Aan de slag!

Denk na over de volgende vragen:

-Waarom volg jij Jezus?

-Ben je bereid om Hem belangrijker te vinden dan al het andere in je leven?

Bronnen

Facebook post // Open Doors // 13 april 2017

 

Deel deze overdenking

 1. scr888 deposit schreef:

  Anyone who has a computer, the webcam as well as the soiftware can invariably be sextion of the
  field. From there, look around for coupons as niche madkets .

  casino perks around state. http://my24.cc/scr888deposit567116

 2. userbola schreef:

  This piece of writing is really a nice one it assists
  new internet visitors, who are wishing in favor of blogging.

 3. Very good article. I’m experiencing some of these issues as
  well..

 4. Hi there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a
  template or plugin that might be able to resolve this issue.
  If you have any suggestions, please share.
  Appreciate it!

 5. To choose an online gambling site that can be trusted and provide the
  best service, you must know and know first with
  the betting website that you will choose. Also make sure the web betting
  that you find meets the requirements as the best online gambling site.

  Do Research in Discussion boards

  The least difficult way to make sure you can securely use a gambling site or
  not is to read or participate in discussion posts with people in online gambling forums.
  Those in the betting forum are usually experienced players and know which wagering sites can offer
  the best service.

  Inquire the ball player

  If talking about in a forum is difficult that you can do or do not know which forum you can visit to
  do research, we suggest that you directly ask the more experienced players.
  In addition you can also request tips and tricks
  on the best strategies which can be applied in the game

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap