Zo makkelijk is de kern van het geloof

22

jun

Belinda Bos

Er zijn veel discussies binnen de kerkelijke wereld. Wat mag er wel? Wat mag er niet? En vooral: wie heeft er gelijk? God gaf ons de Bijbel als zijn Woord, waarin wij kunnen lezen hoe te leven. En toch zijn er zoveel kerkscheuringen, omdat we het niet eens kunnen zijn over de ware kern van het geloof. Maar de Bijbel is eigenlijk heel simpel en zwart-wit. Vandaag kijken we hoe makkelijk God het ons eigenlijk heeft gemaakt.  

Meer dan 600. Meer dan 600 kerkgenootschappen kent Nederland. Je zou van schrik niet meer weten naar welke je moet gaan. Wie zou er gelijk hebben? Moeten we meer Opwekking zingen? Of meer Psalmen? Een hoedje of een rokje dragen? Alleen mannen in de kerkenraad, of toch ook vrouwen? Zoveel vragen die in zoveel kerkgenootschappen spelen. Het zijn vragen die minder belangrijk zijn dan de kern van ons geloof, maar het zijn geen onbelangrijke vragen.

De kern van het geloof

God gaf ons door alle warboel en vragen heen eigenlijk heel duidelijk antwoord. Lees maar eens mee in 2 Joh. 1 vers 5 en 6:

Ik vraag jullie elkaar lief te hebben. Dat betekent dat we leven volgens de regels van God.
Want Gods belangrijkste regel is, dat we leven in liefde.
(Bijbel in Gewone Taal)

Dit wordt nog eens extra uitgelegd in dé kern van het geloof. De samenvatting van de Tien Geboden.

Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat je hebt.’ De tweede wet, die net zo belangrijk is, is deze: ‘Houd net zoveel van je broeders als van jezelf.’ Geen enkele wet is belangrijker dan deze twee.”
(Markus 12:30-31, BasisBijbel)

Zo moeilijk is het dus helemaal niet! Het gaat niet om al die uiterlijkheden, waaraan mensen misschien kunnen zien bij welke kerk je hoort. Nee, het gaat om het laten zien dat je bij God hoort, en daarvoor is er maar één ding van belang: liefde. Liefde voor God, liefde voor je naaste, en net zo belangrijk: liefde voor jezelf.

Andere gelovigen

Was het in het dagelijks leven maar zo zwart-wit en gemakkelijk. Want ondanks dat dit dus de kern van het geloof is, is er zoveel concurrentie onder elkaar, tegen elkaar en ook tegen mensen van buitenaf. Wat een gemiste kans! Want Johannes gaf nog een regel door:

Dit is de regel die we van God gekregen hebben: Wie van God houdt, moet ook van andere gelovigen houden. 
(1 Joh. 4:21, Bijbel in Gewone Taal)

Het kan soms zo moeilijk zijn. Je bent er van overtuigd dat geloven op een bepaalde manier ‘moet’. Dat God het zo bedoeld heeft. En dan zie je een andere kerk, die juist hele andere gewoontes en tradities heeft. Dat kan soms zo frustrerend zijn. Maar dat betekent niet dat we de gemeenteleden van de andere gemeente anders mogen behandelen. Nee, want we kregen de opdracht om ook van andere gelovigen te houden.

Samen staan we sterker

Wel is het lastig om hierdoor een eenheid te vormen. De eenheid lijkt in stukjes gebroken. Eén van de gevolgen van de zondeval. Jezus wilde wel graag dat we samenwerken en een eenheid vormen en hij bad ervoor:

Vader, Ik bid niet alleen voor mijn leerlingen. Ik bid voor alle mensen die in Mij zullen geloven als ze uw boodschap horen. Laat alle gelovigen samen één zijn. Net zoals Wij samen één zijn, Vader. En laat alle gelovigen ook één zijn met ons. Dan zullen alle mensen op aarde geloven dat U mij gestuurd hebt. U hebt Mij uw hemelse macht gegeven. En Ik heb die macht aan de gelovigen gegeven. Daardoor zullen zij samen één zijn, net zoals Wij samen één zijn.
(Johannes 17:20-22, Bijbel in Gewone Taal)

Wat kunnen wij daar als kerk nog veel van leren. Onze krachten bundelen, onze liefde samen uitstralen en samen die simpele, zwart-witte kern van het geloof uitdragen! Het is eigenlijk maar een woord: liefde.

Aan de slag!

Wat is voor jou de kern van het geloof? Volgens de Bijbel zouden we liefde als de kern van het geloof kunnen zien, maar die liefde en eenheid in de praktijk brengen, blijkt soms lastiger dan gedacht. Hoe denk jij hierover? Wat kunnen we doen om vol liefde en een eenheid te worden en dit uit te dragen? Ik zou het leuk vinden jullie reacties hieronder te zien.
Bid mee! Voor eenheid binnen de kerk, want samen staan we sterker!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Wat een bemoediging èn een bevestiging!
  Liefde bindt ons samen, géén regels!
  En door samen één te zijn stralen we ook nog eens naar de mensen om ons heen uit, zodat ze ook God mogen en kunnen leren kennen!
  Mijn gebed dat God ons leert om uit die Liefde te leven, óók in onze kerken!
  Liefde zoekt zichzelf niet maar geeft ruimte!
  Bedankt Belinda voor deze blog, Gods rijke zegen voor jou èn het hele team van Zij Lacht.

 2. Jk schreef:

  Prachtig wat je schrijft ..en hoe waar!! Dat is wat God van ons vraagt..samen een zijn in christus ..elkaar liefhebben en resprecteren ..als we dat echt doen komt het goed!

 3. hennie bakker schreef:

  God is een veelzijdig God. En zo heeft Hij ons ook gemaakt. Een verscheidenheid aan mensen. Met verschillende karakters, opvattingen en meningen. Als we dat gaan accepteren zijn we al aardig op weg. Jij hoeft niet te zijn zoals ik. En ik niet zoals jij. En toch houden van elkaar.

 4. Melissa cabaret schreef:

  Mooi! Helemaal mee eens, liefde! Amen!

 5. Bep schreef:

  De kern\basis van het geloof is Jezus Christus, gekruisigd voor onze zonden.
  Wij mogen leven uit genade, verdiend door Zijn bloed!
  Als we daar ons van bewust zijn, zouden we elkaar beter kunnen vinden, ondanks de verschillen. Als je daar met medechristenen over praat vind je elkaar eigenlijk best. Alleen de organisaties zijn vaak log, de praktijk weerbarstig. Daarom is deze site zo heerlijk. Over kerkmuren heen vinden we elkaar in de liefde van Christus. Laten we daarmee doorgaan!

 6. Emma schreef:

  Vooral niet meer veroordelen, wat helaas zoveel voorkomt in kerken.

 7. WB schreef:

  Sela – Laat ons samen één zijn 🎵
  https://www.youtube.com/watch?v=a3_He5pec4I

 8. Lien schreef:

  Voor mij is de kern van het geloof dat God mij, door Jezus, aankijkt met onvoorwaardelijke liefde❤
  En dat geeft mij vrijheid om ook zo naar mezelf en ook naar anderen om mij heen te kijken. Liefde in plaats van veroordeling, omdat ik zelf geliefd ben❤

 9. Jack schreef:

  Geloof is niet wat je zelf wilt, geloof is het vertrouwen in de Heer en niet jouw vertrouwen in de uitkomst die wilt ,helaas gaat dit met geduld en volharding gepaard, kan/ kunnen wij dat???!

 10. Anne schreef:

  wie is God? En wie is de ware God? De Bijbel zegt, dat er vele Goden zijn. Micha 4: in vers 5: Want alle volken van hun kant, zullen elk in de naam van hun God wandelen, maar wij van onze kant zullen wandelen in de naam van Jehovah onze God, tot onbepaalde tijd, ja voor eeuwig!
  Want wat is de naam van de ware God? In de kanttekening van de Statenvertaling uit het jaar anno 1637, van de synode uit Dordrecht uit 1618 en 1619, staat te lezen: Waar gij voortaan het woord HEERE met grootte letters geschreven vindt dat aldaar in het Hebreeuws het woord Jehovah of korter Jah staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap