Jezus is de Goede Herder – Hoor jij bij de kudde? Deel 1

16

mrt

Irene Poot

In de Bijbel komen we meerdere keren het beeld van schapen en de goede herder tegen. Jezus vergelijkt bijvoorbeeld mensen met schapen en zichzelf met de goede herder. Waarschijnlijk gebruikt Hij deze vergelijking, omdat er in Ezechiël 34 een profetie staat dat God ons een goede herder zal sturen om voor zijn schapen te zorgen. Lees je mee wie Jezus als goede herder is? En hoe jij bij de kudde kunt horen?

“Wie door de deur naar binnen gaat, die is herder van de schapen. (…) En wanneer hij zijn eigen schapen naar buiten gedreven heeft, gaat hij voor hen uit, en de schapen volgen hem, omdat zij zijn stem kennen.” – Johannes 10: 2 en 4 (HSV)

Ik ben de goede Herder en Ik ken de Mijnen en word door de Mijnen gekend, zoals de Vader Mij kent en Ik de Vader ken; en Ik geef Mijn leven voor de schapen. Ik heb nog andere schapen, die niet van deze schaapskooi zijn; ook die moet Ik binnenbrengen, en zij zullen Mijn stem horen en het zal worden één kudde en één Herder.” – Johannes 10: 14-16 (HSV)

Kuddes in Jezus’ tijd

Herders zorgden voor de kuddes van anderen, dat ze genoeg voedsel kregen, gezond waren en niet werden aangevallen door wilde dieren of dieven. De mensen in die tijd hadden de schapen nodig voor hun wol, melk en offers, dus het was zeker belangrijk dat een kudde goed werd onderhouden.

Iedere herder had een eigen kudde en ook altijd dezelfde kudde. Overdag lieten ze de schapen grazen en ’s avonds hielden ze de wacht voor de schaapskooi door voor het deurgat te liggen en zo letterlijk de deur te zijn. Het was ook zeker niet ongevaarlijk om herder te zijn, aangezien je vaak met beren of leeuwen moest vechten om de kudde te beschermen. Omdat de schapen de herder en zijn stem kennen, zullen ze hem volgen en vertrouwen en niemand anders.

De kudde van de Goede Herder

Schapen met een goede herder hoeven zich nergens zorgen over te maken. Ze weten dat de herder er voor zorgt dat ze altijd eten hebben, een dak boven hun hoofd hebben en vooral beschermd worden tegen aanvallen van buitenaf. Ze kunnen in principe alles loslaten, omdat ze weten dat de herder voor alles zorgt.

Jezus spreekt hier over zijn kudde. Schapen die Hij goed kent en die hem goed kennen. De schapen kennen hem zelfs even goed als dat Hij zijn vader, God, kent. Jezus zegt ook dat Hij zijn leven voor zijn schapen geeft. Iets wat Hij natuurlijk letterlijk heeft gedaan door voor ons aan het kruis te sterven.

Dus als je bij de kudde van de goede herder, Jezus, hoort, ken je Hem goed en je weet dat je er volledig op kan vertrouwen dat Hij het beste met je voor heeft en je niks te vrezen hebt. Hij zal je leiden over grazige weiden, maar ook door donkere bossen of langs gevaarlijke ravijnen, maar er zal je niks overkomen, want Hij is er bij en Hij zorgt voor je.

Hoe ga je bij de kudde horen?

Hoe weet je nou of je bij Jezus’ kudde hoort? Misschien ben je nog heel erg zoekende in je geloof of heb je twijfels. Misschien weet je niet zeker of je wel echt bij Jezus hoort en zijn geliefde dochter bent. Wie weet voel je je niet goed genoeg om bij Jezus’ kudde te horen, omdat je te zondig zou zijn.

Weet dan dat ook jij bij de kudde van de goede herder mag horen. Ook voor jou wil Jezus een goede herder zijn. Hij zegt niet voor niets dat er ook nog andere schapen zijn, die nog niet bij zijn schaapskooi horen, maar die Hij heel graag onder zijn hoede zou willen nemen. Heb je het idee dat jij zo’n schaap bent?

Maar hoe ga je nou bij de goede herder en zijn kudde horen? Door zijn stem te leren kennen en Hem te zien als je herder. Dat klinkt weer lekker vaag natuurlijk. Eigenlijk betekent het gewoon dat je gelooft dat Jezus er voor jou is en dat Hij voor je is gestorven. Dat je er op vertrouwt dat Hij voor je wil zorgen, je beschermen en dat je bereid bent om hem te volgen. Door te geloven en te vertrouwen in Jezus, hoor je bij zijn kudde en zal Hij vol liefde je leiden en je beschermen.

Dus wordt een schaap in de kudde van de goede Herder!

Aan de slag!

Geloof jij dat Jezus jouw goede herder is en uit liefde voor jou is gestorven? Wil jij je leven aan Hem geven en je aansluiten bij zijn kudde? Bid dan met mij mee:

Lieve Jezus, wat mooi dat U mijn goede herder wil zijn. Ik geloof dat U van mij houdt, voor mij gestorven bent en voor mij wil zorgen. Ik wil mijn leven in Uw handen leggen, en vanaf nu U volgen. Wilt U mij helpen om U te volgen en mij leiden zoals een goede herder zijn kudde leidt. In Jezus naam, Amen.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Wat een duidelijke blog, wat geweldig om te weten dat ik een schaap van Gods kudde mag zijn en inderdaad omdat Jezus voor mijn zonden is gestorven, maar iets wat netzo belangrijk is denk ik, Jezus is opgestaan en leeft! Daardoor kan Hij voor ons zorge, ons helpen bij alles, ons bijstaan in onze zorgen en verdriet! We hebben een levende Heer, Hij ziet ons, Hij kent ons, Hij zorgt voor ons! Dat is zó geweldig om te weten èn te ervaren. Dankjewel voor de reminder Irene!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap