Jezus, het ongevraagde wonder

18

dec

Mandy

Stel je voor: de deurbel gaat, je doet open, en er staat iemand voor je deur die je vertelt dat je zwanger zult worden. Niet van je man (mocht je die hebben), maar van de Heilige Geest. Euh… oké? Een beetje (who am I kidding, behoorlijk!) verbijsterd sluit je de deur. Even serieus: dat gelóóf je toch niet?

// Leestip: Lucas 1:30-38 //

De geboorte van Jezus gaat gepaard met verschillende wonderen. Daar is Zijn conceptie er één van: Jezus ‘ontstond’ niet uit een menselijke vader. De Heilige Geest Zélf verwekte Jezus bij Maria. Met Hem draait God alles om… Hij doet een waar wonder. Realiseer je je dat weleens écht? Ik weet dat dingen die je vaak hoort hun kracht op den duur kunnen verliezen. Probeer er daarom nu even stil bij te staan. Het is een wonder dat Maria, als maagd, zwanger raakte. We lezen de tekst elk jaar en beseffen ons waarschijnlijk niet altijd wat God eigenlijk deed. Hij gaf een vrouw een kind, zonder dat daar een man aan te pas kwam. Wauw. Eén en al wonder.

Waarom dit wonder gebeurde

Maar waarom was dat nodig? Waarom kon Jozef Jezus’ biologische vader niet zijn? Omdat Jezus dan niet ‘heilig’ zou zijn geweest, zoals er in de tekst staat. Jezus moest én volledig God én volledig mens zijn, en daarom moest Hij én een goddelijke Vader én een menselijke moeder hebben. Alleen dan kon Hij ‘Zoon van God’ worden genoemd. Alleen dan kon Hij voor onze zonden sterven en échte genade verwerven.

Geloof je dat God nog steeds wonderen doet?

Een wonder dus. Precies zoals het moest gaan. Geloof je dat God nog steeds wonderen doet? Misschien iets waar we tegenwoordig niet zo vaak meer bij stil staan. Het feit dat de wonderen die in de Bijbel staan mij soms als ‘gewoon’ in de oren klinken, zegt eigenlijk al genoeg. Wonderen hoeven trouwens ook niet in de vorm te komen waarin wij ze misschien verwachten. Want zoals je misschien is opgevallen, Maria vróeg absoluut niet om ‘haar’ wonder. Niet zoals Zacharias en Elisabeth om een zoon vroegen en God hen Johannes gaf. Nee, het overviel Maria. Wonderen hoeven er dus niet altijd uit te zien als een gebedsverhoring.

Aan de slag!

Kun jij, in jouw eigen leven of dat van een naaste, een wonder herkennen? Misschien die keer dat iemand werd genezen van een bepaalde ziekte (een gebedsverhoring!), of toen jij door een moeilijke periode ging die je enorm heeft gevormd en naar God heeft doen toegroeien (die periode was waarschijnlijk géén gebedsverhoring). Misschien wel dat bijzondere gesprek dat je met iemand had, of simpelweg het feit dat je op het juiste moment op dezelfde plek was als die ander (shout out to my husband!). Het kan allerlei vormen aannemen! Schrijf gedurende een periode eens op wat in je opkomt. Wie weet opent God je ogen wel voor heel veel meer wonderen die Hij al deed, maar die je nooit herkende!

Deel deze overdenking

  1. carola schreef:

    Heerlijk zo’n geweldige God! Een God van wonderen, inderdaad ook vandaag de dag nog steeds! Mijn grootste wonder. …Dat Hij mij opnieuw geboren liet worden en ik God aan mag roepen als ABBA Vader. Ja, het wonder van opnieuw geboren worden blijft mij verwonderen. ..want dat is echt zo’n “God keert alles om” moment geweest. Dankbaar!!!!

    Bedankt lieve Mandy voor dit mooie leesplan met een heel mooi thema!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap