Jezus ging ons voor – waarom de verzoekingen in de woestijn relevant zijn voor jou

06

okt

Lianne Bakker

Een tijdje geleden vond ik wat moois in het verhaal van Jezus’ verzoekingen na zijn 40 dagen vasten. We zeggen als christenen vaak: Jezus is ons voorgegaan, maar alleen in dit verhaal al kunnen we zien hoe volledig Hij dit heeft gedaan. Niet alleen in de thematiek van de verzoekingen, maar ook de context en de woorden die de duivel kiest om Jezus te verzoeken zijn direct van toepassing op het leven van jou en mijzelf. En hierdoor zijn Jezus’ antwoorden ook directe handvatten voor wanneer wijzelf door verzoeking heen gaan. Ik neem je mee naar de woestijn, waar Jezus net 40 dagen heeft gevast en gestreden.

1. Stenen in brood – Lukas 4: 3-4

De duivel doet hier meerdere dingen. Eerst valt hij Jezus aan in Zijn identiteit. Hij trekt iets wat net 40 dagen geleden in het openbaar is genoemd in twijfel. Als jij écht de zoon van God bent, bewijs het dan maar. Jezus zijn identiteit is sowieso niet afhankelijk van bewijs, maar van Zijn relatie met Zijn Vader. Daarnaast probeert hij Jezus te laten focussen op het lichamelijke en materiële, in plaats van op de reden waarom de Geest Hem naar de woestijn bracht: om Zich voor te bereiden op de taak die zou komen.

Ook bij jou en mij gebruikt de duivel deze twee tactieken zeer regelmatig. We krijgen continue de boodschap dat we onze identiteit moeten bevestigen en bewijzen. Wie we zijn, wat we zijn en wat onze waarde is, hangt volgens de wereld af van wat we doen en wat we hebben. En laten we vooral focussen op wat we hebben, in plaats van op de taak die God voor ons heeft liggen. De behoefte naar meer hebben om je identiteit te bevestigen, komen voort uit leugens en Jezus gaat ons voor: we leven niet van het materiele, we leven door het woord van God. Hij is degene die ons bevestigt en Hij is degene die ons voorziet.

2. Macht over de wereld – Lukas 4:5-8

Vanaf de zondeval, gaven Adam en Eva de touwtjes over de wereld in handen van de duivel. Jezus kwam naar de aarde om de gevolgen hiervan terug te draaien. De duivel had hier geen behoefte aan , omdat hij heel goed wist wat dit voor hem zou betekenen. Als hij Jezus kon overhalen om de heerschappij over te nemen, was Hij misschien wel ‘de baas’, maar was de relatie tussen God en mens nog steeds niet hersteld. De duivel biedt Jezus iets wat lijkt op de oplossing, maar het eigenlijk net niet is. En het enige wat Jezus hoeft te doen voor macht en majesteit is één keertje knielen. Simpel genoeg toch?

Ook jij en ik krijgen vaak verzoekingen waarin wij gouden bergen beloofd krijgen. Een extreem voorbeeld: je krijgt een manager-functie aangeboden. Mooi kantoor, beter salaris en een auto van de zaak zitten allemaal in het pakket. Hiervoor hoef je alleen maar even een paar hele integere mensen te ontslaan (‘zie het als een inwijdingsritueel’). Oh, en je moet wel 24/7 beschikbaar zijn als hoofd van deze afdeling, dus het kan zijn dat je wat vrije tijd, familietijd en stille tijd in moet leveren. De vraag die hierin naar voren komt is: wat aanbid jij? Waar kniel jij voor? Jezus geeft het antwoord: alleen God is het waard om te dienen en te aanbidden. Het krijgen van de wereldheerschappij was de makkelijke weg naar de top en de makkelijke weg om te ontsnappen aan de kruisdood, maar Jezus ging ons voor op de moeilijke weg, die uiteindelijk echte vrijheid gaf.

3. Spring maar! – Lukas 4:9-12

Weer vraagt de duivel Jezus om te bewijzen dat Hij de Zoon van God is en hij gebruikt hiervoor zelfs psalm 91 om het te verantwoorden. Door te springen van de belangrijkste en de (voor de geestelijke leiders) meest zichtbare plek, kan Jezus in één keer bewijzen dat Hij écht de Zoon van God is, en op die manier weer die kruisdood voorkomen, omdat ze Hem dan wel als Messias zullen erkennen. Maar Jezus weet dat het niet zo werkt. Hij weet dat die kruisdood noodzakelijk is, en Hij zegt erbij: Ik mag en zal en hoef God niet te verzoeken en Ik geloof dat Hij me zal helpen.

Jij en ik komen soms in de verleiding om God te verzoeken. ‘God als U dit voor mij doet, dan zal ik …’ of ‘God, als U dit doet, dan zullen mijn vrienden wel in U geloven.’ We hoeven dit niet te doen en moeten het niet doen, God is te vertrouwen en we hoeven dat niet zo nu en dan te testen. Jezus is ons voorgegaan en Hij heeft bij Zijn opstanding laten zien dat God ons helpt, zelfs tot in de dood.

Jezus ging ons voor – Lukas 4:1-2

Tot slot, viel het mij op dat er staat dat Jezus 40 dagen verzocht werd door de duivel. Niet alleen die drie verschillende momenten, Hij had al een hele rits verleidingen achter de rug. Deze drie lijken het summum te zijn van een lange periode van soortgelijke confrontaties. Ook jij en ik hebben soms periodes waarin het lijkt alsof elke dag een strijd is, gevuld met verleidingen. Besef je dan: ook hierin is Jezus je voorgegaan. Hij weet wat het is om dag in dag uit weerstand te moeten bieden tegen een grote variatie aan verleidingen. Maar er staat nog iets daarvoor: Jezus deed dit, vol van de Geest. Jezus ging ons ook voor in het ‘hoe’ van weerstand bieden: we moeten weten wie we zijn in Gods ogen, en zorgen dat we gevuld zijn met de Geest. Dan kunnen we al verzoekingen aan, omdat we in lijn zijn met Gods wil.

Aan de slag!

Welke van deze verzoekingen is het meest op jou van toepassing?

Hoe zeker ben je over jouw identiteit in Gods ogen? Schrijf het op en proclameer wie je bent, zodat je vanuit die identiteit en zekerheid verder kunt strijden!

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Geweldig mooi blog Lianne! 🙏❤️✨ Bedankt voor deze krachtige bemoediging 🙏 ik had ‘m echt nodig ❤️ Dankjewel en Gods zegen 🙏😘 Hij is zo ontzettend goed en groot. :’ ‘) 🙏❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap