Jezus als Koning vereerd

10

apr

Alina van Rijn

Lezen: Mattheüs 21:1-11

Daar komt Hij aan. Nu gaat het eindelijk gebeuren. Eindelijk zal er een einde komen aan het regime van de Romeinen. Eindelijk zal de Messias een rijk van vrede en gerechtigheid vestigen. Daar was Hij dan eindelijk. Daar was hun langverwachte Koning!

Als een rode loper wordt er van alle kanten kleding en palmtakken op de straten van Jeruzalem gelegd. Een huldiging voor een Koning. Een gebruikelijk eerbetoon bij een hoogwaardig bezoek. ‘Hosanna!’ Riepen ze. ‘Hosanna, de zoon van David! Gezegend Hij die komt in de naam van de Heere! Hosanna in de hoogste hemelen!’ Een paar dagen later zal hun enthousiasme omslaan in woede en haat wanneer deze Koning Jezus in hun ogen niet de Messias blijkt waar zij op hadden gehoopt. Een paar dagen later zouden ze óók luidkeels roepen. Maar dan iets heel anders: ‘Kruisig Hem!’
Een paar dagen later zal Hij niet meer worden behandeld als een koning, maar als een misdadiger.

Jezus was niet de Messias zoals zij zich dat hadden voorgesteld. Want Jezus kwam niet met paard en wagens Jeruzalem binnen. Hij kwam niet met een enorm leger. En Hij kwam niet met wapens en met geweld. Hij kwam op een ezeltje de stad binnen, waar Hij veroordeeld zou gaan worden tot de dood. Jezus is een dienende Koning. Een nederige Koning die vrede brengt voor alle volken. Eeuwige vrede.

Nee, Jezus was niet de koning, de Messias, die zij hadden verwacht. Maar Hij was wel de Koning die zij nodig hadden. De dienende Koning die wij allemaal nodig hebben.

Zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.
– Mattheüs 20:28 (HSV)

Doordenkertje

Wat zijn jouw verwachtingen van Jezus? Denk hier vandaag eens wat langer over na en schrijf ze op. Vertel eerlijk aan Jezus wat je van Hem verwacht.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap