Esther als koningin gekozen

11

apr

Alina van Rijn

Lezen: Esther 2:1-17

Het verhaal van Esther lijkt haast een sprookje. Een mooie jonge vrouw die uiteindelijk koningin werd. Esther, de vrouw die werd gekozen omdat ze zo natuurlijk mooi was, maar als we het daarbij houden doen we haar te kort. Want zij is bovenal de vrouw die gekozen werd voor een hoger doel. Een vrouw die uiteindelijk haar volk mocht redden.

Koning Ahasveros had zijn koningin Vasti weggestuurd (lees Esther 1) en hij had hier toch wel spijt van. Maar ze kon niet meer terugkomen. Daarom bedachten zijn hovelingen een plan: Verzamel de mooiste vrouwen uit het land en laat de koning een nieuwe koningin kiezen. Uiterlijke schoonheid was hierbij van cruciaal belang.

Zo werd ook de mooie joodse vrouw Esther opgemerkt. Ze werd uitgekozen vanwege haar natuurlijke schoonheid en meegenomen naar het koninklijke hof waar zij een schoonheidsbehandeling zou krijgen van maar liefst twaalf maanden, voordat ze aan de koning gepresenteerd zou worden.

Het klinkt een beetje als een schoonheidswedstrijd. Maar vergis je niet, er was geen sprake van een vrijwillige keuze. En het was ook niet zo dat de vrouwen die werden uitgekozen na de ‘wedstrijd’ weer terug naar huis mocht gaan. Zij werden na één nacht met de koning gedegradeerd tot bijvrouw, om daarna de rest van hun leven door te brengen in de koninklijke harem.

Het is geen romantisch verhaal. Geen sprookje. En toch paste het in Gods plan. Want de Koning van hemel en aarde had haar ook uitgekozen. Maar om een heel andere reden. God koos haar uit om Zijn volk op een heel bijzonder wijze te redden. Daarvoor werd zij koningin. God wist precies wat hij deed toen Esther gekroond werd tot koningin. Zij zou uiteindelijk de redder worden van haar volk. Gods reddingsplan overstijgt alles. Esthers verhaal eindigde niet toen de kroon op haar hoofd werd gezet. Haar verhaal begon toen pas net.

Doordenkertje

Probeer je eens te verplaatsen in Esther. Hoe zou jij je gevoeld hebben als je gekozen werd tot koningin van een machtige aardse koning?

Probeer je daarna eens af te vragen hoe jij je zou voelen als de hemelse Koning jou kiest om onderdeel te zijn van Zijn plan. Wat betekent dit voor jou?

Deel deze overdenking

  1. Jitske schreef:

    Een mooie overdenking.Alleen de download werkt niet , helaas .

  2. Naomi schreef:

    Bij mij werkt de downloadlink ook niet. In de e-mail die ik zaterdag heb ontvangen, werkt hij ook niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap