Vanuit Gods liefde leren om jezelf en anderen lief te hebben

14

nov

Stefanie

Jezelf liefhebben is iets wat veel mensen lastig vinden. Het is zo gemakkelijk om naar jouw minpunten te kijken en jezelf vervolgens de grond in te boren. Misschien klinkt dit je erg bekend in de oren en vind jij het lastig te geloven dat je goed bent, zoals je bent. Misschien vind je het moeilijk om van jezelf te houden. Dan is deze blog echt voor jou. Mocht je nu denken: ‘Nou, nee hoor, hier heb ik absoluut geen moeite mee. Ik ben tevreden met wie ik ben en ik weet dat ik er mag zijn.’ Dan is deze blog ook voor jou, want ik ben ervan overtuigd dat iedereen elke dag Gods liefde nodig heeft en dat we allemaal iets kunnen leren van de liefde. Liefhebben is immers het grootste gebod.

Naar jezelf kijken vanuit Gods perspectief

Terwijl ik deze blog schrijf ben ik bezig in het boek De ware worden van Margo den Ouden en Rinke Verkerk. Een puur en eerlijk boek over de liefde. Allesbehalve cliché. Een echte aanrader als je het mij vraagt – maar genoeg daarover. Ik wil eigenlijk door naar een klein gedeelte uit het boek dat mij tot nadenken bracht. Want eerlijk is eerlijk: we weten allemaal hoe lastig het kan zijn om jezelf lief te hebben. Hoe vaak kijken we niet door een negatieve bril naar onszelf en hoe gemakkelijk is het om dan in een negatieve spiraal te raken.

Hoe mooi zou het zijn als we die negatieve bril vervangen door een positieve bril. Als we ons leren focussen op de goede dingen, in plaats van op de slechte. Als we onze successen (hoe klein ze ook zijn) vieren, in plaats van dat we kijken naar ons ‘falen’. Dat we kijken naar hoe mooi we zijn, in plaats van dat we letten op de dingen waar we minder tevreden mee zijn. Want weet je, mooie vrouw, dát is precies zoals God naar jou kijkt. Hij heeft jou lief, meer dan jij jezelf ooit lief kan hebben. Hij vindt je prachtig, want Hij heeft jou gemaakt. Jij bent precies zoals Hij jou bedoeld heeft, en jij bent hier met een reden.

God is liefde

Dringt het tot je door?

De Allerhoogste God, de Schepper van hemel en aarde, Hij heeft jou gemaakt én Hij heeft jou lief. Hij wil jou! Jij bent een geliefd kind van jouw hemelse Vader. God had jou al lief vanaf het allereerste begin.

Lieve … [vul je eigen naam in],

Je kent Mij misschien niet maar Ik weet alles over je (Psalm 139:1).
Zelfs de haren op je hoofd zijn geteld (Mattheüs 10:29-31).
Want je bent gemaakt naar Mijn evenbeeld (Genesis 1:27).
In Mij leef je, beweeg je en is je bestaan (Handelingen 17:28).
Nog voordat Ik de wereld maakte, koos Ik je al uit (Efeziërs 1:4).
Ik heb je prachtig gemaakt in de buik van je moeder (Psalm 139:13, 14).
Mijn verlangen is om je te overladen met Mijn liefde (1 Johannes 3:1).
Mijn plan voor jouw toekomst is altijd vol hoop geweest (Jeremia 29:11).
Want Ik hou van je met een eeuwigdurende liefde (Jeremia 31:3).
Ik zing een lied van blijdschap over je (Zefanja 3:17).
En Ik zal alle pijn die je op deze wereld hebt geleden, wegnemen (Openbaring 21:3-4).
Ik ben je Vader en Ik hou net zoveel van jou als van Mijn zoon Jezus (Johannes 17:23).
Zijn dood was de ultieme uiting van Mijn liefde voor jou (1 Johannes 4:10).
Ik gaf alles op waar Ik van hield, zodat Ik misschien jouw liefde zou winnen (Romeinen 8:31, 32).
En niets zal je ooit nog scheiden van Mijn liefde (Romeinen 8:36-39).

Je Vader,
Almachtig God

 

Aan de slag!

We hebben de liefde nodig. Zonder de liefde hebben we niets. Het is God die zijn liefde in ons legt en vanuit die liefde kunnen we ook onszelf liefhebben. Maar ik denk dat de focus niet bij onszelf moet liggen. Wij hebben lief omdat God ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4: 19, NBV). Hierdoor kunnen wij Hem onze liefde teruggeven. Het grootste gebod is allereerst om God lief te hebben met je hele hart, ziel en verstand. Om Hem op de eerste plek te zetten en je leven tot eer van Hem te leven. En daar vanuit kun je de ander liefhebben als jezelf.

– Staat God bij jou op de eerste plek? Of ben je misschien teveel met jezelf bezig? Ben je erg gefocust op hoe je eruit ziet of naar hoe jij van betekenis kunt zijn voor deze wereld? Of kijk je verder dan dat en ligt de focus niet bij jezelf, maar kijk je naar de Bron van liefde die door jou heen werkt?

– Lukt het jou om de mensen om je heen lief te hebben? Waarom wel/waarom niet? Is er iets wat je misschien moet veranderen? Bid dan dat Gods Geest door jou mag werken, dat je vervuld mag worden met Gods liefde, zodat je dit kunt uitdelen aan de mensen om jou heen.

De ‘brief’ van God kun je hier dowloaden om te printen. Leuk voor in je Bijbel of om ergens op te plakken!

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Zoveel dank voor deze prachtige bemoediging en vooral de beeldschone ‘brief’ :’)
  Dankbare groet en Gods rijke zegen

 2. Vanessa schreef:

  Hoi,

  dat boek waar je naar verwijst : ‘De ware worden’
  Is dat een christelijk boek?

  Groetjes!

 3. Heleen schreef:

  Te lang..naar dun lettertje..ik ben op zoek naar hulp in het omgaan met iemand die zichzelf helemaal vastdraait.., naar iedereen slaat, op de hulp die,ze niet krijgt etc..ja…haar verleden wat steeds getrigged wordt …ja…zij kent gelukkig de Here Jezus….maar hoe moet verder????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap