Jeremia 6: ga op de kruispunten staan en denk na

29

okt

Yael Juch

“We hadden al eerder linksaf gemoeten.” Lichtelijk geïrriteerd draait mijn mede-fietsgenoot zich om. We zijn keihard rechtdoor gefietst, zonder even stil te staan en de route te bekijken. Ken je dat gevoel? Nou God moet bij Jeremia vaak toezien dat zijn volk de verkeerde afslag neemt. Alleen doen ze dit niet per ongeluk, maar in volle overgave slaan ze de wegen van de Baäls in. In het bijbelboek Jeremia lees je over een verdrietige en gefrustreerde God, die zich beklaagt bij Jeremia over het gedrag van zijn volk. Je leest over de plannen van God om het volk te verstoten en te straffen om hun daden. Met moeite lees ik door, tot een bepaald stuk in Jeremia 6 mij stilzet.  Sta jij nog wel eens stil bij de kruispunten in je leven?

Jeremia 6

Lees onderstaande tekst door en nog eens in je eigen Bijbel.

Dit zegt de Heer:
Ga op de kruispunten staan, denk na, kijk naar oude wegen.
Welke weg leidt naar het goede?
Sla die in, en vind rust.
Maar zij zeggen: ”Dat doen wij niet’‘.
 – Jeremia 6:16 (NBV)

Dat doen wij niet

Wat doet het volk? Ze luisterden niet en gehoorzaamden niet. Ze volgden eigen plannen. Lieten zich leiden door hun koppig en boosaardig hart. Ze keerden zich van God af. Deze dingen lees je terug in Jeremia 7:23. Je zou kunnen zeggen dat in dat stuk ‘Dat doen wij niet’ uit Jeremia 6:16 wordt uiteengezet. Tjonge, dit is nogal wat denk je misschien. Maar toch denk ik dat wij ook soms in één of meer van deze valkuilen kunnen stappen. Zonder dat je het doorhebt, beland je op een dwaalspoor.

Ga op de kruispunten staan en denk na

Wanneer je op kruispunten staat, moet je wel stilstaan. Om – zoals je het je kinderen leert – links, rechts en nog een keer naar links te kijken. Om gevaar in te schatten, want te snel handelen kan voor ongelukken zorgen. Daarnaast is het handig wanneer je nog niet zeker bent van de route, om even je navigatie te bekijken welke afslag je moet nemen. Soms kom je bij het stilstaan erachter dat je de verkeerde weg volgt. 

Hoe vaak neem jij de tijd om stil te staan? Zo vaak rennen we door het leven, waarin snelle keuzes handig en soms noodzakelijk zijn. Snel handelen in situaties wordt als een soort talent gezien. Je moet er ook vooral niet te veel van je kostbare tijd aan kwijt zijn. Soms kan deze werkwijze ook slaan op je geloofsleven. Ga bij jezelf eens na: waarom zou ik nu even niet stilstaan?

Denk na‘ is de volgende aanwijzing die wij krijgen van God. Nu is het belangrijk om je gedachten dan te richten op Gods waarheid. Je gedachten kunnen soms een doolhof voelen, een brei, waarin je helemaal je richtingsgevoel verliest. Deze aanwijzing om na te denken, heeft te maken met de volgende zin in deze tekst.

Kijk naar oude wegen. Wat leidt naar het goede?

Kijk naar oude wegen èn stel jezelf de vraag: ‘Wat leidt naar het goede?’ Je moet niet ophouden bij het eerste stuk. Alleen het kijken naar oude wegen is niet genoeg. Wij focussen ons dan namelijk meteen op alles wat er mis is gegaan. Zinken als drijfzand weg in verdriet of in pijn uit het verleden. God wil dat je kijkt én leert van deze wegen. Als je kijkt naar situaties uit het verleden: wat heb je ervan geleerd?
Ook kun je kijken naar situaties uit de Bijbel, die vergelijkbaar zijn met jouw huidige weg. Je kunt lezen welke weg hen naar het goede heeft gebracht. Naar Hem ‘die goed zelf is’.

Sla die in en vindt rust

Soms vergt het extra veel moed om een weg in te slaan, die nog onbekend is. Je weet niet wat er precies op je pad komt en of je dit allemaal wel aankunt. Toch zegt God: sla mijn weg in en vind rust.

Dat doen wij niet … als U niet voor ons uitgaat

Waarom vinden we rust? Omdat je bij het stilstaan, ervoor kiest om samen met God verder te gaan. God wil niets liever dan jouw levensweg leiden. Je de weg wijzen en ervoor zorgen dat je de goede afslag niet mist. Mocht je toch een verkeerde weg in hebben geslagen, net als het volk van Israël, bekeer je dan. Vervolgens kom je op de snelweg van de genade terecht. Deze brengt je terug bij Gods weg voor je leven. Vergeet niet dat je God kunt vertrouwen, je zult niet opeens alleen lopen. Hierin mag je rust vinden.

Aan de slag

  1. Luister dit liedje. Laat de voorbeelden uit de Bijbel van mensen die God bleven volgen je aanmoedigen om de zin uit Jeremia 6: Dat doen wij niet’ af te maken: I dont wanna go, if your not go before me. Dat doen wij niet… als U niet voor ons uitgaat. Chris Renzema – “I Don’t Wanna Go” (Official Lyric Video) – YouTube
  2. Sta vandaag eens stil bij een kruispunt, die je gaandeweg de dag misschien tegenkomt op straat. Denk dan terug aan deze overdenking. Sta stil bij jouw levensweg. Hoe sta jij ervoor? Mijn gebed is dat je de moed hebt om de goede weg in te slaan en dat je met God als je Leider rust zult vinden.

Deel deze overdenking

  1. Tineke Alblas schreef:

    Dankjewel,
    Zo duidelijk geschreven!
    Ik had er veel aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap