Je zult altijd fris en groen zijn

08

feb

Jacomien van Urk

Als ik naar buiten kijk, zie ik ze elke keer weer. Bruin, kaal, dood en saai. De bomen in het park voor mijn huis. Ik kan best somber van ze worden, helemaal als de lucht achter hen dof grijs is. Maar toch, ze horen erbij en dragen het ‘groen’ in zich, wat straks in het voorjaar zichtbaar wordt. Dus eigenlijk zou ik ze moeten waarderen! In Jeremia 17 worden mensen vergeleken met een kale struik en een boom die altijd groen is. Wat is het geheim van een ‘altijd groene boom’?

“‘De Heer zegt: ‘Als iemand niet meer op Mij vertrouwt maar op mensen of op zichzelf, dan is hij vervloekt. Het zal slecht met hem aflopen. Hij lijkt op een struik in de woestijn. Hij merkt het niet als er iets goeds gebeurt. Hij staat daar maar, op droge woestijngrond, in een onbewoond en onvruchtbaar land.'”
(Jeremia 17: 5-6, BasisBijbel)

Als we deze tekst letterlijk vertalen staat er volgens de StudieBijbel: ‘Want hij zal zijn als de heide in de wildernis, die het niet gevoelt, wanneer het goede komt; maar blijft in dorre plaatsen in de woestijn, in zout en onbewoond land.’  Wat mij opvalt, is dat er staat dat de heide in de wildernis niet voelt als het goede komt. In de BasisBijbel staat dat hij het niet opmerkt. In de natuur zien we dat alles meegaat met de seizoenen. Als het herfst wordt, vallen de bladeren van de bomen. In de lente gaat alles weer groeien. De bomen, struiken en bloemen voelen dit en merken het op. Zo heeft God dit geschapen. Behalve als iets helemaal dood is, zal het niet meer meegaan in de seizoenen, maar zolang er leven is, gaat dit door.

Deze struik in Jeremia 17 niet. Hij is zo gefocust op andere dingen, waardoor hij niet opmerkt als er iets goeds gebeurt. Wat doet hij dan? Hij vertrouwt op mensen of op zichzelf. Hij kijkt alleen maar om zich heen en verwacht voeding van de struiken om hem heen of van zichzelf. In plaats van zich te focussen op de bron van zijn bestaan en de plek waar hij geplant is, is hij met totaal andere dingen bezig. Herken jij jezelf hier misschien in? Waarop vertrouw jij voor groei in je leven? Merk jij het op als er iets goeds gebeurt? Of sta je maar? Op droge woestijngrond, in een onbewoond en onvruchtbaar land?

Naast deze struik, die op mensen en zichzelf vertrouwt, staat een boom. Die boom vertrouwt op Iemand anders.

“Maar als iemand op Mij vertrouwt, zal Ik goed voor hem zijn. Met hem zal het goed gaan. Hij lijkt op een boom die langs het water is geplant. Zijn wortels groeien tot aan de beek. Hij merkt de hitte niet eens. Zijn bladeren blijven altijd fris en groen. Als er een jaar geen regen valt, maakt hij zich geen zorgen. Er groeien altijd vruchten aan hem.”
(Jeremia 17: 7-8 BasisBijbel)

Deze boom heeft lange wortels, schat ik in… Ze groeien tot aan de beek. En dat zorgt ervoor dat de boom altijd genoeg vocht binnenkrijgt om te groeien. Om groen en fris te zijn. Zelfs de hitte merkt hij niet! En als er geen regen komt, heeft hij helemaal geen zorgen. Want de beek geeft genoeg. Elke dag opnieuw genoeg. Deze boom is helemaal afhankelijk van de beek. Zijn wortels zijn stevig daarop aangesloten. Daarom kan hij altijd vruchten dragen. Vermenigvuldigen. Nieuw leven voortbrengen. Hoop zaaien.

Hij is aantrekkelijk hè? Deze frisse en groene boom. Weet je wat zijn geheim is? Hij vertrouwt op de Bron. Zijn wortels zijn aangesloten op de Bron. Op de Bron van leven, hoop, goedheid, genade, vrede, licht. Hij, bij wie alle dingen mogelijk zijn. Op Hem, die nooit loslaat wat zijn hand begon. De Levensbron. Zijn jouw wortels op Hem aangesloten? Oh, wat heerlijk. Je hoeft je geen zorgen te maken, er zullen altijd vruchten aan je groeien. Ook als jij dit niet merkt of voelt. Als de hitte komt of er een jaar geen regen valt. Als je om je heen alleen maar droge woestijngrond ziet. Zelfs als je het gevoel hebt dat je in een onbewoond en onvruchtbaar land woont. Hij is niet ver weg. En jouw wortels zijn onlosmakelijk aan Hem verbonden.

“Zelfs als je oud bent geworden, zullen er nog vruchten aan je groeien. Je zal nog steeds fris en groen zijn. Aan jou zal te zien zijn dat de Heer eerlijk en rechtvaardig is. Je kan op Hem vertrouwen. Hij is nooit oneerlijk.”
(Psalm 92: 15-16, BasisBijbel)

Aan de slag!

Ga naar buiten en bekijk eens een boom en zijn takken goed van dichtbij. Zie je al knopjes? Misschien kun je in het bos een omgevallen boom zien waarbij de wortels zichtbaar zijn. Verwonder je over de natuur.

Jij bent met duizenden wortels van liefde verbonden aan de Bron. Dank Hem.

Deel deze overdenking

  1. Sjanetta schreef:

    Prachtige omschrijving!
    Eentje om te bewaren en ons aan te spiegelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap