Je lichaam als een tempel – de 3 belangrijkste zalen

20

mei

Irene Poot

Heb je weleens een tempel gezien van binnen of van buiten? Een indrukwekkend, majestueus, prachtig gebouw, volledig gericht op de aanbidding van God. Sierlijke pilaren, gekleurde muren en een adembenemende binnenkant. En heb je wel eens jezelf gezien? Ben jij ook niet prachtig, majestueus, sierlijk, kleurrijk en adembenemend? Volgens de Bijbel is namelijk ook jouw lichaam als een tempel, een tempel voor God. Maar hoe ziet dat er praktisch uit dan? En wat komt daar bij kijken? 

Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent?
– 1 Korinthe 6:19 (HSV) 

In die tijd lag de focus vooral op je geest en werd het lichaam als onbelangrijk gezien. Toch ziet God dat anders en benadrukt juist dat ons lichaam een heilige plek mag zijn. Heilig door en voor zijn Heilige Geest. 

Je lichaam als een tempel… In 2 Kronieken 3: 4-8 lezen we dat Salomo de eerste tempel in Jeruzalem gaat bouwen. Hier lezen we dat de tempel bestond uit drie onderdelen: de voorhal, de hoofdzaal en de achterzaal met het heilige der heiligen. 

Maar hoe ziet ons lichaam als een tempel er dan voor ons nu uit? En welke onderdelen komen daarbij kijken? 

De voorhal: Je lichaam 

Ik roep u er dan toe op, broeders, door de ontfermingen van God, om u lichamen aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke godsdienst.
– Romeinen 12: 1 (HSV) 

Je lichaam als een tempel voor God gaat natuurlijk allereerst over je lichaam zelf. Zoals 1 Korinthe zegt, heb je dit lichaam van God ontvangen en ben je niet van jezelf. In feite is je lichaam geleend. Maar hoe ga je er dan mee om?  

Ik merk bij mezelf dat ik vaak korte termijn beslissingen maak over mijn gezondheid, omdat ik toch met de gevolgen moet zitten. ‘Ooh, ik kan wel tot 3 uur ’s nachts opblijven, dat overleef ik wel.’ ‘Ooh, ik kan wel elke dag veel koekjes eten, dat zie ik later dan wel weer.’ ‘Ooh, ik kan wel heel de dag binnen op de bank zitten hangen.’ 

Maar als je naar je lichaam kijkt als een geleend cadeau van God, wordt dit opeens heel anders. Wil je dan nog steeds je lichaam uitputten en weinig slaap gunnen? Stop je dan nog steeds je lichaam vol met ongezond eten en drinken waar je lichaam niet tegen kan? En kies je er dan nog steeds voor om niet te bewegen en geen frisse lucht en zonlicht te krijgen? Als je lichaam eigenlijk van God is, dan zou je toch een stuk voorzichtiger en zorgzamer met jezelf omgaan, of niet? 

Goed voor mijn lichaam zorgen, betekent voor mij een aantal dingen: 

 • Voldoende rust/slaap 
 • Gezonde voeding 
 • Genoeg water drinken 
 • Dagelijks bewegen/sporten 
 • Dagelijks frisse lucht & zonlicht 

Het hoeft allemaal niet heel heftig te zijn wat je doet en je hoeft zeker niet een voedings- of sportgoeroe te worden.  

Maar wil jij ook niet dat jouw tempel zo mooi en sterk is als God het heeft bedoeld, zodat je God een prachtige tempel kan geven om in te wonen? 

De hoofdzaal: Je gedachten 

En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.
– Romeinen 12:2 (HSV) 

De volgende zaal in je lichaam als een tempel zijn je gedachten, aangezien je gedachten alles sturen wat je doet. Daarom, zoals de Bijbeltekst hierboven ook zegt, is het belangrijk om je gedachten (gezindheid) te vernieuwen, en je gedachten op Gods wil te richten in plaats van op de wereld.  

Waar vul jij je gedachten mee? Zijn ze vaak negatief over jezelf of anderen? Heb je veel (irrationele) angsten of pijn waar je vaak aan moet denken? Ben je veel in je hoofd bezig met wereldse dingen, verlangens, verplichtingen? Of zie je jezelf en anderen zoals God jou ziet en vullen jouw gedachten zich met vreugde en positiviteit? Ben jij veel met je gedachten bij God en Zijn plan voor jouw leven? 

Wat de situatie ook is, God wil je aanmoedigen om je gedachten te vernieuwen en je compleet op Hem te richten, zodat je kan zien wat Hij in je ziet. Als je gedachten niet zuiver zijn, zal dat waarschijnlijk ook een negatief effect hebben op je daden.  

Zorg dat je gezonde, vrolijke priesters hebt werken in je tempel. Zorg voor je gedachten! 

De achterzaal met het heiligdom: Je hart 

Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven.
– Spreuken 4: 23 (HSV) 

De Bijbel is er duidelijk over: je hart is het belangrijkste om over te waken. Daarom is dit ook de laatste zaal van je lichaam als een tempel waar het heiligdom staat. Hoe is het gesteld met jouw hart?  

Er zijn zoveel dingen tegenwoordig waardoor je hart gebroken kan worden en misschien is jouw hart door het verleden al heel erg gebroken en gewond. Misschien zit je nu wel in een situatie waardoor je hart gebroken wordt. God wil graag je hart helen als je Hem toelaat, want God is een helende God. Vraag God daarom om je hart te helen als dat nodig is.  

Je hart beschermen betekent niet alleen je hart herstellen als het al gewond is, maar er ook voor waken dat het niet weer gewond raakt. Bescherm jij je hart of geef je vaak mensen genoeg ruimte om eroverheen te lopen?  

Soms moet je er voor kiezen om vriendschappen of situaties uit de weg te gaan, omdat je weet dat het je anders gaat raken en je je hart gaat bezeren. Gun jezelf dat ook en neem jezelf en je hart in bescherming. Het is het meest heilige van je tempel dus verdient dat niet de meeste bescherming? 

Zou het niet tof zijn als jouw altaar in je tempel prachtig is, gemaakt voor Gods eer, gericht op Zijn aanbidding? Waak voor je hart, zodat het zich optimaal op Gods aanbidding kan richten! 

Aan de slag 

 • Welke zaal kan bij jou wel wat onderhoud gebruiken? 
 • Wat zou jouw ideaalbeeld zijn voor deze zaal of zalen? 
 • Maak een concreet plan met doelstellingen om hier de komende tijd aan te werken!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Wat een mooie blog! Geweldig om ‘ je lichaam is een tempel van de Heilige Geest’ zó toe te passen op ons leven, onze gedachten en ons hart!
  Bedankt, Irene.

 2. Mariska Bart schreef:

  Dank je wel voor dit mooie blog. 🙏🏻

 3. Mandy schreef:

  Mooi om zo de vertaalslag heel concreet te maken: lichaam, gedachten en hart. Iets om over na te denken, dankjewel!

 4. Kim schreef:

  Prachtig, ❤️ dankjewel 🙏✨

 5. Elmira schreef:

  Heel mooi en toepasselijk, dankjewel voor deze ‘rondleiding’ door onze eigen tempel!

 6. Cor Baaij schreef:

  Een zeer mooie blog die een mooie diepgang te zien geeft in dat wij meer zijn dan alleen een lichaam waar je voedsel in gooit. Het verwijst naar een andere 3 eenheid; lichaam, gedachten en je hart dus ziel, lichaam en geest. het trof mij ook dat er gezonde voeding werd genoemd. ik bestudeer al een paar jaar de gezondheids openbaring van de kerk van Jezus Christus van de heiligen der laatste dagen genaamd het woord van wijsheid. Zeer interessant omdat veel waarheden opgeleverd heeft betreffende het begrip gezonde voeding. Het is veel meer dan alleen de 2 woorden.

 7. Neel schreef:

  Dank je wel.
  Hier leer ik van!
  God’s zegen zus in onze Here.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap