Je doet dit niet alleen: God plaatst mensen in je leven

07

dec

Eline

Ik heb er al eerder over geschreven: de laatste tijd gaat het niet heel goed tussen God en mij, omdat het met mij niet heel goed gaat. Dat kan gebeuren, het leven is nu eenmaal niet rozengeur en maneschijn. Maar zelfs als het niet zo goed gaat tussen jou en God, laat God jou niet alleen. Iets waar ik telkens weer opnieuw aan herinnerd moet worden, en iets wat keer op keer zichtbaar wordt als ik mijn ogen er voor open. Ook in dit seizoen van verdriet en boosheid ben ik niet alleen. Hoewel God mij niet geneest, doet Hij er wel alles aan om mijn leven beter te maken.

Alleen zou ik het nooit kunnen redden. Alleen kan niemand het redden, God wist dat en creëerde niet alleen Adam, maar ook Eva. Dit is niet de laatste keer dat God laat zien dat mensen samen moeten zijn. Job leed niet alleen, hij had vrienden om zich heen. Jezus leefde niet alleen, Hij had vrienden en familie om zich heen. En hoe vaak lezen we niet dat God wil dat we een gemeente zijn? Dat staat er echt niet omdat het voor God makkelijker is om zijn kinderen bij elkaar te hebben, hoor. Dat is omdat het voor zijn kinderen makkelijker is om samen tegen al het kwade te blijven staan. We kunnen dit niet alleen, we hebben elkaar nodig.

We hebben anderen nodig

Een term die zelfs ik al zeker honderd keer heb gehoord, is ‘het lichaam van Christus’. Dit hoorde ik al toen ik mijn communie deed in de Rooms-Katholieke kerk, en ik hoor het nu in de NGK nog steeds.

“Een oog kan niet tegen een hand zeggen: “Ik heb jou niet nodig.” En het hoofd kan niet tegen de voeten zeggen: “Ik heb jullie niet nodig.”
(1 Korintiers 12: 21, BasisBijbel)

God heeft ervoor gekozen om ons allemaal deel te maken van het lichaam van Christus. Dat betekent dat we elkaar nodig hebben. Ook als we zelf denken dat we niemand nodig hebben. Ik heb er wel een handje van, lekker alles zelf oplossen want ik ben een strong independent woman toch? Maar we zijn niet gemaakt om alles alleen te doen. We zijn niet gemaakt om alles alleen op te lossen. Daarmee bedoel ik niet alleen dat we God nodig hebben, uiteraard hebben we Hem nodig, maar nu bedoel ik dat we ook elkaar nodig hebben. Andere gebroken, zondige mensen. Iemand om op te leunen. Als je linkerpols gekneusd is, heb je je rechterarm nodig om je te helpen, zodat je linkerpols kan genezen. Zo werkt het ook in het lichaam van Christus. Als het niet goed met je gaat heb je anderen nodig om je erbovenop te helpen. En als je weet dat een vriend of vriendin zich niet fijn voelt, wil je diegene helpen zodat hij of zij zich snel weer beter voelt.

God plaatst mensen in je leven

Ik geloof dat God mensen in je leven plaatst op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld een nieuwe vriend net op het moment dat je meer steun nodig gaat hebben, of een arts die jou de juiste hulp kan geven. In mijn leven zie ik, meestal pas achteraf, Gods hand hierin. Maar ik zie ook dat voor veel van die momenten ikzelf degene was die initiatief nam. God wil jou helpen, maar jij moet de hulp accepteren.

“Maar God heeft aan iedereen zijn eigen, speciale plaats in het Lichaam gegeven, daar waar Hij het wil.”
(1 Korintiërs 12:18, BasisBijbel)

Dan zie je dat God mensen in jouw leven plaatst. God kent zijn plan voor jou en Hij weet wie jij nodig hebt op ieder moment in je leven.

Aan de slag!

Als jij in een seizoen leeft waar je kan geven, doe dit dan. Stuur een kaartje naar iemand die het moeilijk heeft, of breng een bloemetje. Misschien kan je zelfs meer doen, stel dit dan voor!

Als je in een seizoen leeft waar het even niet zo goed gaat, vraag dan de andere ‘lichaamsdelen’ van Christus jou te helpen. Vertel wat je nodig hebt. Veel gemeentes hebben iemand aangewezen bij wie je terecht kan voor allerlei hulp. Deze hulp krijg je alleen als je het vraagt.

Deel deze overdenking

 1. Dorine schreef:

  Mooie blog Eline, het is zo nodig dat we dit door hebben! Ik vind het mooi om te lezen dat jij in je donkere dagen mag zien en beseffen dat God de mensen om je heen geeft! Sterkte 😘💕

 2. Renee schreef:

  Mooi, open en eerlijk!
  Zó waar, God heeft ons aan elkaar gegeven om in mooie en verdrietige tijden er voor elkaar te zijn! Zó sta je er nooit alleen voor! Geweldig om te weten èn te ervaren!
  Gods rijke zegen en Hulp voor jou Eline❣️

 3. Elke schreef:

  Wat goed van je dat je dit zo kunt verwoorden en daarmee anderen kunt helpen. En dat terwijl je zelf zo’n donkere tijd ervaart in je leven. Ik hoop en bid dat het met hulp van anderen én van God spoedig weer een goede tijd wordt voor jou!

 4. Nelly schreef:

  Lieve Eline,
  Wat mooi dat zo kan schrijven in de donkerste periode van je leven.
  Terwijl ik dit schrijft weet ik ook dat het niet makkelijk is, want ik maak het zelf ook mee.
  Luister eens naar het lied van
  Kinga Ban: Kom maar bij Mij
  Ook het het lied: Vandaag.
  Gods kracht en zegen xx

 5. Kim schreef:

  Lieve Eline,
  Ik wens je in het bijzonder God’s rijke zegen en Zijn licht om in elk plekje van jouw leven te schijnen en Zijn heel nabije aanwezigheid om jou te om omarmen.
  Dankjewel dat je mij hebt geholpen met deze mooie blog :’) het heeft mijn ogen geopend. Prachtig om te zien dat God jou een zegen laat zijn ook (of: misschien juist ook) in deze voor jou zo moeilijke periode. Dankjewel.
  God bless you <3

 6. Ymke schreef:

  liefde en zegen voor jou! <3

 7. hgf schreef:

  What i do not realize is in fact how you are no longer really a lot more neatly-preferred than you
  might be now. You’re so intelligent. You recognize thus significantly with regards to this matter, produced me individually believe it from so
  many varied angles. Its like women and men aren’t interested
  until it’s one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs great.
  Always take care of it up!

 8. wieliczko.eu schreef:

  http://wieliczko.eu PageSpeed Components offer details filters so you
  can manage exactly how your images are enhanced.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap