De schoonheid van heilige breuken

08

dec

Jacomien van Urk

Pats! Daar ligt het prachtige antieke kopje van je oma in stukjes op de grond. Gebroken, in stukken. Niet meer heel. Snel raap je alle stukjes bij elkaar. Kunnen we het misschien lijmen? Het is zo’n kostbaar kopje. Vol herinneringen. Aan oma. Je zoekt de secondelijm en gaat aan de slag. Alle stukjes worden weer aan elkaar gelijmd, totdat je het kopje van oma weer herkent. Maar nu met breuken. Wij zijn zoals zo’n kopje. We hebben een verleden, herinneringen. We vallen vaker op de grond, gebroken. Maar God doet iets heel wonderlijks met onze gebrokenheid.

In de Japanse kunst doen ze iets bijzonders met gebroken aardewerk. Deze kunst heet Kintsugi. Letterlijk vertaald betekent dit gouden (kin) herstel (tsugi). Op internet vond ik de volgende Engelse beschrijving over Kintsugi:
By repairing broken ceramics it’s possible to give a new lease of life to pottery that becomes even more refined thanks to its ‘scars’. The Japanese art of kintsugi teaches that broken objects are not something to hide but to display with pride.’

Deze manier van omgaan met gebrokenheid, herken ik bij Iemand. Diegene gooit gebroken kopjes niet weg, maar behandelt ze met zachtmoedigheid en nederigheid. Hij kijkt naar ze met ogen van de Heelmeester. Hij is bewogen met het hart van de Ontfermer. Hij vormt ze met de handen van de Pottenbakker. Hij vult deze breuken met goud, gezuiverd door de Goudsmid. Waarom doet Hij dat? In de Kintsugi-kunst tonen ze de ‘broken objects’ met ‘pride’. Zo wil God ook pronken met Iemand door ‘broken objects’.

‘Want de God die heeft gezegd dat er licht moest gaan schijnen in het donker, heeft het licht in ons hart laten schijnen: we zagen dat in Jezus Christus de macht en majesteit van God te zien is. Dat we dat nu begrijpen is als een kostbare schat. Maar die schat zit in een breekbare kruik [(= ons lichaam)]. De kracht [die in ons is en] die groter is dan elke andere kracht, is niet onze eigen kracht. Het is Gods kracht in ons.’
(2 Korinthe 4: 6-7, BasisBijbel)

God pronkt met zijn eigen kracht in breekbare kruiken. Hoe doet Hij dat? Door zijn kostbare schat in ons te leggen. Wat is zijn kostbare schat? Het mensgeworden Woord, Jezus. Door ons te vullen met het Woord van God, vullen we onszelf met Jezus. Het is Gods Woord dat scherper is dan een tweesnijdend zwaard en al onze gedachten en gevoelens blootlegt. Het is Gods Woord dat ons zuivert zodat we gelouterd goud en zilver zullen worden. Het zijn Gods woorden die ons levend maken. Het is God zelf die door zijn Woord in ons komt.

‘Het Woord werd een mens en Hij heeft bij ons gewoond. We hebben gezien hoe geweldig en machtig Hij is: Hij, Gods enige Zoon, met dezelfde macht als de Vader, liefdevol, vriendelijk, en vol van waarheid.’
(Johannes 1:14, BasisBijbel)

Waarom doet Hij dit in ‘broken objects’? ‘…opdat de allesovertreffende kracht van God zou zijn en niet uit ons.’ God wist waar Hij aan begon toen Hij mensen maakte. Hij wist dat ze breekbaar zouden zijn. Hoogmoedig. Begerig. Zwak. Toch koos Hij voor ons. Toch bedacht Hij een geniaal plan om deze breekbaarheid te gebruiken voor zijn kracht. Hij veracht onze gebrokenheid niet. Hij negeert het ook niet. Nee, Hij gebruikt het juist!

‘Hij weet wat van Zijn maaksel zij te wachten, hoe zwak van moed, hoe klein wij zijn van krachten.’
(Psalm 103:7 (berijmd))

Schoonheid. God ziet schoonheid in onze breekbaarheid. Hij maakt ons steeds mooier. Waarom? Omdat Hij zijn Zoon zichtbaar wil laten worden. Voor wie? Voor alle mensen om jou heen. Zodat God verheerlijkt wordt.

Aan de slag!

Jouw breuken wil God vullen met zijn goud. Zijn goud: zijn woorden, zijn liefde, zijn genade, zijn trouw en goedheid. Met als enige doel: zijn Zoon, Jezus, zichtbaar maken in deze wereld.

Laat jij je breuken vullen met Gods goud?

Ga vandaag nog naar de Heelmeester om samen met Hem jouw breekbare kruik steeds mooier te maken, zodat God verheerlijkt wordt door jouw leven.

Bronnen

Kintsugi, the art of precious scars

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Prachtig :’) Dankjewel!

 2. Hannie schreef:

  Op het juiste moment. Dank je wel!

 3. Josefien schreef:

  Juist door de breuken zien mensen Jezus in ons. Zó mooi. De HEELmeester heeft mij gelijmd. Dan koester ik het wanneer ik weer gelijmd werd al deed het nog zo’n pijn. Amen 🙏🏼.

 4. Anita. schreef:

  Hoe bijzonder als je kapot bent wordt je niet weggegooid maar gemaakt en gekoesterd juist omdat je bijzonder bent door onze Bijzondere Maker. 💖 Laten wij ook het goud in anderen en onszelf zien….💛

 5. Sai schreef:

  Kun je als christen een Kintsugi workshop doen of is het occulte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap