Je dag beginnen met God: waarom zou je dat doen?

26

mei

Iona van den Dries

Wat is nou het beste tijdstip om te bidden? De een bidt bij het eerste licht, de ander liever als de zon al onder is. Waar de ene persoon geniet van één gebedsmoment per dag, vindt een ander geluk in spontane gebedsmomentjes. Ik ben hier dan ook niet om je te vertellen wat het beste is: gebed is iets persoonlijks en wat het beste werkt voor iemand, zal per mens verschillen. Wat ik met je wil delen vandaag, is wat ik heb mogen leren over de voordelen van de dag beginnen met God. Aan de hand van Kolossenzen 2:6-7 kijken we naar hoe je dag beginnen met God je perspectief voor de rest van de dag kan veranderen en deel ik wat ideeën over hoe je deze gewoonte op een eenvoudige manier kan inpassen in je dagelijks leven. 

Een nieuwe gewoonte 

Dit jaar besloot ik om tijdens de veertigdagentijd een nieuwe gewoonte op te bouwen: ik zou mijn dag beginnen met God en dan specifiek met het danken van God. De eerste dagen begon ik enthousiast en bij Hem vond ik rust en vreugde waar ik nog lang uit kon putten. Toch kwamen er na die dagen ook momenten waarop ik vergat mijn dag zo te beginnen of dat ik het niet op kon brengen. Wat me opviel, was hoe kortzichtig ik dan mijn dag doorging: ik focuste vooral op wat er voor mijn neus gebeurde en wat ik zelf wilde doen. 

Geworteld in Jezus 

Hoe was het mogelijk dat tijd met God in de ochtend, hoe kort het soms ook was, toch zo’n verschil kan maken voor een hele dag? Hiervoor wil ik kijken naar het volgende Bijbelgedeelte: 

Volg de weg van Christus Jezus, nu u hem als uw Heer aanvaard hebt. Blijf in hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is en wees vervuld van dankbaarheid. 
– Kolossenzen 2:6-7 (NBV) 

In het gedeelte van de Kolossenzenbrief waarin deze passage staat, waarschuwt Paulus de gemeente om zich niet op een dwaalspoor te laten brengen (2:4, 2:8), maar dat ze in plaats daarvan vast moeten houden aan hun geloof in Jezus en wat zij over Hem geleerd hebben. 

Ook wij kunnen afgeleid worden van wat Jezus ons geleerd heeft. We kunnen onze focus verliezen in een wereld waarin alles onze aandacht lijkt te vragen of we leven op de automatische piloot uit gewoontes en tradities. Als we kijken naar Paulus’ aanmoediging om de weg van Jezus te volgen en we kijken naar Jezus’ leven, wordt het duidelijk dat Jezus één doel voor ogen had: het dienen van Zijn Vader, waarmee Hij ook ons diende. Jezus leefde en stierf uit liefde, uit liefde voor ons en liefde voor Zijn Vader en het plan dat ons zou verzoenen met Hem. Hij hield Zijn ogen gericht op God en leefde vanuit die focus. 

Als het makkelijk zou zijn om je blik gericht te houden op God, had Paulus de gemeente in Kolosse niet hoeven vertellen wat er in 2:6-7 staat. Het was iets wat ze moesten horen. Het aanvaarden van Jezus als de heer van je leven gaat samen met het lopen van de weg die Jezus ons leerde en om het zoeken naar Hem en Zijn wil. Om dit te doen, is het belangrijk dat Jezus ons uitgangspunt is, dat we vasthouden aan het geloof dat ons is geleerd en dat wij vervuld zijn met dankbaarheid. Wat Jezus voor ons heeft gedaan getuigt van zoveel liefde! Elke dag weer mogen we ons verwonderen over hoeveel Hij van ons houdt. 

Kijk naar de horizon 

Je dag beginnen met God zorgt er helaas niet voor dat alles opeens gemakkelijk gaat, maar het zet wel de toon voor de rest van je dag. Als we ervoor kiezen om over de golven van dagelijkse zorgen heen te kijken en ons te richten op het licht aan de horizon, kunnen we Hem danken voor wat Hij heeft gedaan en bidden dat Hij ons bijstaat in alles wat we meemaken. Het vertrouwen dat Hij erbij is, biedt rust, zelfs te midden van de wildste stormen. Als we de dag beginnen met God, kan dat moment in de uren die volgen ons eraan herinneren om God te betrekken bij ons leven en om ons af te vragen hoe wij Jezus kunnen volgen in elke situatie. 

Een ander aspect van de dag beginnen met God en Hem daarbij te danken, is dat we de kans krijgen iets van Zijn goedheid aan Hem terug te geven. We onderhouden de relatie die Hij is begonnen met ons, we maken tijd vrij om bij Hem te zijn. Hoe waardevol is het om God te danken voor de dag die Hij ons gegeven heeft!
Wij zeggen als het ware: Heer, dit is onze dag, die van ons samen is. In het danken mogen wij ons bewust worden van een stukje hemel op aarde, van hoe God in ons woont en overal bij is. 

Aan de slag! 

Zoals ik eerder al zei, is er geen perfecte manier of perfect moment om te bidden. Je dag beginnen met God mag dan ook zoals jij dat wilt doen en zoals het voor jou kan. Misschien werkt het voor jou om vijf minuutjes eerder wakker te worden en die tijd met God door te brengen. Of misschien bid je liever onder de douche of terwijl je onderweg bent ergens heen of als je een kop koffie drinkt. Probeer eens uit wat voor jou werkt en waar jij enthousiast van wordt. En weet: het is nooit te laat om je dag te beginnen met God. Er is nooit een slecht moment om God te zoeken en Hem te danken voor Zijn goedheid! 

Extra motivatie: schrijf Kolossenzen 2:6-7 of een andere bemoedigende Bijbeltekst op een post-it en hang deze op waar je de dag wilt beginnen met God. 

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap