Je bent niet gemaakt om alleen te zijn

03

jan

Charlotte Molenaar

Tijdens de tweede corona-lockdown kregen steeds meer jongeren last van depressieve gevoelens*. Thuis zitten, je vrienden alleen online spreken en school via Teams. Mensen zijn op zichzelf aangewezen en dat creëert gevoelens van eenzaamheid en depressie. Of je nu introvert of extravert bent: om goed te functioneren hebben we blijkbaar contact met anderen nodig. Dat zien we ook in Genesis 2.

Ezer

In Genesis 2 loopt er iemand eenzaam rond. Het is Adam. God ziet dat en zegt daarom: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem. (Genesis 2:18, HSV)
Dus maakt God de dieren en brengt ze allemaal een voor een bij Adam. Adam is op zoek naar iemand die bij hem past, iemand met wie hij kan praten en die hem aanvult. Hij zoekt een ezer. Dit woord betekent helper, maar niet in de zin van ‘hulpje’ die de lastige klusjes mag oplossen. Het woord ezer betekent eerder ‘iemand die redt’. In Psalm 121 wordt het woord namelijk ezer ook voor God gebruikt. Een ezer geeft je kracht, ondersteunt je. Het is iemand op wie je kan vertrouwen.

Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp (ezer) komen zal,
Mijn hulp (ezer) is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.
– Psalm 121: 1-2 (HSV)

Adam ziet alle dieren die God gemaakt heeft voorbijkomen. De olifant, de giraffe, de zebra, de aap, maar geen van al die dieren past bij hem. Geen van die dieren kan een ezer voor hem zijn.

Eenheid

Daarom laat God hem in een diepe slaap vallen. God neemt een rib uit Adams zij en maakt daar een vrouw uit. De vrouw. Een ezer voor Adam. Iemand op wie hij kan vertrouwen en die echt bij hem past. En als Adam wakker wordt en de vrouw ziet, roept hij van vreugde uit: Deze is ditmaal been van mijn beenderen, en vlees van mijn vlees. Deze zal mannin genoemd worden, want uit de man is zij genomen. (Genesis 2:23, HSV)
Adam voelt zich direct verbonden met deze vrouw. Ze lijkt op hem. Adam is niet meer alleen. Er is nu iemand met wie hij zich verbonden kan voelen. Deze man en vrouw passen helemaal bij elkaar. Op deze vreugdekreten van Adam volgt in vers 24: Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten en zij zullen tot één vlees zijn.

Man en vrouw zijn bedoeld om samen ‘één vlees’ te zijn. Dit klinkt een beetje plastisch, maar het woord ‘één’ wordt hier bedoeld als een eenheid. Misschien denk je bij dit vers meteen aan gemeenschap tussen man en vrouw, maar het gaat hier om meer dan seksueel één zijn. Bij deze eenheid is geen scheiding en er ontstaat iets nieuws. Net zoals er gebeurt als je blauwe en gele verf met elkaar mengt. Er ontstaat een nieuwe kleur: groen. Zo creëert de verbinding tussen een man en vrouw een nieuwe eenheid. Letterlijk als een man en vrouw een kindje krijgen, maar emotioneel zijn ze ook één. Adam is niet meer eenzaam, hij heeft iemand die bij hem past. En Eva is ook niet alleen, zij heeft ook iemand die bij haar past.

Relaties

Adam en Eva zijn de enige mensen in dit verhaal, maar dat betekent niet dat seksualiteit alleen iets betekent voor mensen die getrouwd zijn. Het feit dat het niet goed was voor Adam om alleen te zijn, laat zien dat niemand alleen door het leven kan. En dat betekent niet dat we allemaal dus maar moeten trouwen om die verbinding met anderen te ervaren. Zodra we geboren worden leven we namelijk al in verbinding met andere mensen. Onze ouders die voor ons zorgen, broertjes en zusjes, ooms en tantes. Zodra we ter wereld komen, staan we in relatie met anderen. En als er al jong iets misgaat in de relatie tussen kind en ouder, dan draag iemand daar vaak de rest van zijn of haar leven de gevolgen van. Dat laat wel zien hoeveel impact relaties op ons hebben.

Verlangen

Seksualiteit gaat dus over meer dan alleen seks. Het zet ons ertoe aan om verbondenheid met mensen te zoeken. We willen gekend en gezien worden zoals we echt zijn. Dat de ander echt ziet wie je bent en je je niet hoeft te schamen. Dat kan ook binnen een vriendschap. En zo is dus ook elk mens seksueel en niet pas als je seksueel actief wordt. We verlangen allemaal naar verbondenheid met anderen. Dat is een heel gezond en normaal verlangen. Het is er ingeschapen door God. Het is dan ook belangrijk om dat niet te vergeten, ook in de huidige lockdown. Zoek de verbinding met elkaar. Ook als je op afstand moet blijven, kun je emotioneel wel met elkaar verbonden zijn. Zoek nieuwe manieren om met elkaar af te spreken. Kijk zo om naar je naaste, maar zoek ook zelf het contact met anderen als je je alleen voelt!  We zijn niet gemaakt om alleen te zijn, maar om ons verbonden te voelen met elkaar.

Aan de slag!

*Orkun Akinsi, Meer jongeren zijn eenzaam of depressief door de lockdown.

Deel deze overdenking

  1. Jannie schreef:

    Lieve Charlotte
    Ik zou zelf liever het woord seksualiteit vervangen door intimiteit.

    • Charlotte Molenaar schreef:

      Beste Jannie,,
      Dankjewel voor je reactie. Onder het kopje “verlangen” heb ik juist uit willen leggen dat seksualiteit meer is dan seks, dat het gaat over verlangen naar intimiteit, op welke manier dan ook. Ik wil dus eigenlijk dus een diepere betekenis aan seksualiteit geven.
      Maar wat maakt dat jij seksualiteit voor intimiteit zou willen veranderen? Ik ben benieuwd!

      Groetjes, Charlotte

  2. R. Veldwijk schreef:

    ERG MOOI, MAAR IK BEN NOG STEEDS ALLEEN… . HET LEVEN IS DUS GEWOON ‘NIET GOED’!
    R

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap