Jakobus geeft jou een opdracht: horen en doen!

11

jun

Marije Brandwijk

Ik zou het zus en zo doen denk ik,” klinkt het welgemeende advies van je moeder. Je reageert er enthousiast op, maar uiteindelijk doe je er helemaal niets meer mee. Hoeveel horen we soms niet op een dag, maar met hoeveel doen we uiteindelijk niets? Jakobus geeft ons juist daarover vandaag een opdracht en roept ons op om daders van het Woord te worden.

Jakobus heeft het eerst over het afleggen van slechtheid en vuiligheid (Jakobus 1:21). Wanneer we dat doen, kan het Woord verder in ons geplant worden. De Bijbel vertelt ons veel dingen over het leven, hoe we bijvoorbeeld om moeten gaan met onze naasten, met geld, met zonde en nog veel andere zaken. Jakobus weet hoe belangrijk is om deze dingen niet alleen maar te horen, maar om ze ook te doen. Alleen dan kunnen we de Bijbel echt ter harte nemen.

Horen en doen

Jakobus geeft ons een opdracht, om te horen én te doen! Dat doet hij aan de hand van een voorbeeld: ‘En wees daders van het Woord en niet alleen hoorders. Anders bedriegt u uzelf. Als iemand immers een hoorder van het Woord is en geen dader, lijkt hij op een man die het gezicht waarmee hij geboren is, in een spiegel bekijkt, want hij heeft zichzelf bekeken, is weggegaan en is meteen vergeten hoe hij eruitzag. Hij echter die zich in de volmaakte wet verdiept, die van de vrijheid, en daarbij blijft, die zal, omdat hij niet een vergeetachtige hoorder geworden is, maar een dader van het werk, zalig zijn in wat hij doet.’ (Jakobus 1:22-25, HSV)

Jakobus gebruikt in zijn voorbeeld een spiegel. Daarmee wil hij duidelijk maken dat het om iets vluchtigs gaat. “Nog even in de spiegel kijken, voordat ik de deur uitstap.” Daarna is de man uit het voorbeeld alles alweer vergeten.

Het Woord, de Bijbel, kan ook net als een spiegel zijn voor onze levenswandel. Wanneer we de Bijbel lezen is het soms net alsof je jezelf aankijkt, je je eigen hart bekijkt. We hebben de kans om ons te verdiepen in de dingen die we lezen om er echt iets mee te doen. Dat kan alleen, als we het niet het ene oor in en het andere oor uit laten gaan. Het moet echt in ons hart landen. De Bijbel roept ons ook op om Gods wil te doen, om Zijn geboden te houden.

De Heere Jezus roept ons ook op om te horen en te doen!

Jezus vertelt zelf ook een soortgelijke gebeurtenis in Mattheüs 7. Hij geeft nog op verschillende plekken de opdracht om het Woord niet alleen maar te horen, maar om er ook echt wat mee te doen, om het te bewaren: ‘Maar Hij zei: Veeleer zijn zij zalig die het Woord van God horen en het bewaren.’ (Lukas 11:28, HSV)

Ik vind het zelf ook lastig om echt wat te doen met de woorden die ik in de kerk hoor of die ik lees in de Bijbel. Het is namelijk veel makkelijker om er gewoon niets mee te doen, want dingen veranderen of juist wel doen in je leven, kan oncomfortabel zijn. Maar laten we mensen worden die niet alleen advies geven, maar er zelf ook wat mee doen.

Aan de slag!

Bedenk wat dingen zijn waar je eigenlijk ook iets mee moet doen, om een dader van het Woord te worden. Luister naar dit lied.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap