De 7 principes van geven die jouw leven zullen verrijken

12

jun

Tirza Rots

God gaf jou alles wat Hij had. Echt alles. Hij gaf je het leven, Hij gaf je Zijn Zoon. We mogen leven op deze aarde. En nog mooier: met God krijgen we een prachtige toekomst. Nu de vraag aan ons: wat krijgt God van ons? Wat geven we Hem? Vandaag richten we ons op de zeven principes van geven. Je zult ontdekken dat geven niet draait om regeltjes en voorschriften, maar dat geven alles te maken heeft met je hart.

De leidraad voor deze overdenking is 2 Korinthe 9, waarin Paulus de christenen in Korinthe oproept hun geloofsgenoten in Jeruzalem praktisch te ondersteunen. Welke principes kunnen we ontdekken en toepassen in ons leven?

1. Geven van God aan God

Want van U is alles, en uit Uw hand hebben wij het U gegeven.
– 1 Kronieken 29:14 (HSV)

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat alles wat wij bezitten een geschenk is (Jakobus 1:17). Zelfs als jij er hard voor hebt gewerkt, is het nog steeds geen verdienste. Wie gaf jou de talenten die je hebt waarmee je bezittingen kunt verwerven? Wie gaf jou de intelligentie, de kansen, de energie? Wij zijn en blijven afhankelijk van God. Ook in financieel opzicht. Van dat wat wij uit Zijn hand ontvingen, mogen wij, uit dankbaarheid, iets teruggeven aan Hem.

2. Geven verspreid zegen

Wie zegenrijk zaait, zal ook zegenrijk oogsten.
– 2 Korinthe 9:5 (HSV)

Door te delen van wat je hebt kun je tot zegen zijn voor een ander. Delen geeft je de mogelijkheid om Gods geschenk en de zegen die jij zelf ontvangen hebt door te geven. Geven weerspiegelt je hart. Wil jij deel uitmaken van het verspreiden van zegen? Zoals het spreekwoord zegt: ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’ God zal je zegenen en anderen zullen positief reageren op jouw vrijgevigheid.

3. Geven met blijmoedigheid

Laat ieder doen zoals hij in zijn hart voorgenomen heeft, niet met tegenzin of uit dwang, want God heeft een blijmoedige gever lief.
– 2 Korinthe 9:7 (HSV)

Niemand kan je dwingen iets weg te geven. God dwingt nooit. Hij laat je altijd een keuze. God is er blij mee wanneer jij oprecht geeft. Niet uit plicht, maar uit een liefdevol hart.

4. Geven leidt tot dankzegging

Want het betonen van deze dienst (…) is een overvloedige bron van vele dankzeggingen aan God.
– 2 Korinthe 9:12 (HSV)

Als jij deelt met medegelovigen zullen zij God hier dankbaar voor zijn. Daardoor wordt God dan geëerd. Je mag dus een bron van dankbaarheid zijn voor een ander! Dit had je vast niet bedacht toen je deze overdenking begon te lezen. Maar wel een mooi principe om te onthouden én naar te leven.

5. Geven schept ruimte

De gift van een mens maakt ruimte voor hem, en leidt hem in de tegenwoordigheid van groten.
– Spreuken 18:16 (HSV)

Delen maakt dat je minder met jezelf bezig bent, maar meer met de ander. Het gaat niet zozeer meer om jouw behoeften, maar ook om de noden van anderen. En dat is precies hoe God het bedoeld heeft.

6. Geven van je spullen

Hij antwoordde en zei tegen hen: Wie twee stel onderkleren heeft, moet delen met hem die er geen heeft, en wie voedsel heeft, moet ook zo doen.
– Lukas 3:11 (HSV)

Het delen van je spullen komt nog een stapje dichterbij dan het geven van je geld. Zou je bijvoorbeeld die warme slaapzak willen weggeven, die je met zoveel zorg hebt uitgezocht bij de kampeerwinkel? Jij hebt al een dekbed op je bed liggen, toch? Of zou jij dat mooie setje kleren waar je zelf zo dol op bent, willen doneren aan de kledingbank, omdat je toch meer dan genoeg hebt?

Hopelijk stemmen deze zeven principes van geven je tot nadenken. We hebben er nu zes besproken. Hier komt de laatste.

7. Geef wat je kunt missen

Want als de bereidwilligheid aanwezig is, dan is iemand welgevallig overeenkomstig wat hij heeft, niet overeenkomstig wat hij niet heeft.
– 2 Korinthe 8:12 (HSV)

Tot slot: het is nooit de bedoeling dat je weggeeft wat je niet kunt missen. Misschien ben je op dit moment blij als je zelf de eindjes aan elkaar kunt knopen. En kun je op dit moment niets geven. God weet het. Misschien kun je wel iemand een stoel aanbieden voor een praatje bij jou aan de keukentafel. Ook dat is delen.

Aan de slag!

God gaf jou alles,  wat geef jij vandaag aan Hem?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap