Jakob en Leah – teleurstelling wordt vreugde

26

sep

Vivian Straver

De cultuur waarin we leven daagt ons uit om groot te dromen en om verreikende ambities te hebben. Dit kan variëren van wereldreizen tot promoveertrajecten, en van familiestichting tot een modelwaardig uiterlijk. Hoewel de uitersten van die verwachtingen of alles wat daar tussenin zit wel realistisch kan zijn, worden we toch vaak teleurgesteld. Hoe ontzettend heerlijk het is om te plannen – vaak loopt het anders af. Herkenbaar voor je eigen familie, voor je carrière of …? In de Bijbel lezen we over Jakob en de teleurstellingen waar hij mee te kampen had. God was hem nabij ín zijn teleurstelling, en keerde het tot iets moois.

Jakob was een van de zonen van Izak en Rebekka. God had aan Rebekka beloofd dat de laatstgeborene Jakob de zoon zou zijn met het eerstgeboorterecht. Op een sluwe wijze hebben Jakob en Rebekka een plan bedacht om zijn tweelingbroer Ezau het eerstgeboorterecht te ontnemen. Nadat Jakob deze truc bij Ezau heeft uitgehaald om hem zijn eerstgeboorterecht te ontnemen, wordt hij weggestuurd vanuit Kanaän. Vooral uit angst dat Ezau hem zou vermoorden, maar ook met het doel om een vrouw te vinden in de familie van zijn moeder. Jakob kwam aan bij Laban, de broer van zijn moeder, en wordt hartelijk door hem ontvangen.

Teleurstelling

Laban wil niet dat Jakob voor niets voor hem werkt en vraagt hem wat zijn loon is. Jakob vraagt om met zijn jongste dochter Rachel te trouwen. Zeven jaar zal hij voor haar werken, om haar vervolgens als vrouw bij zich te nemen. Zeven jaar waren voorbij, de bruiloft was gestart, en toen… Kwam voor Jakob een grootse teleurstelling!

‘En het gebeurde ‘s morgens – zie, het was Lea! Daarom zei hij tegen Laban: Wat hebt u me nu aangedaan? Heb ik niet voor u gewerkt om Rachel? Waarom hebt u me dan bedrogen?’
– Genesis 29:25 (HSV)

Zie je een parallel met hoe jouw leven loopt? Soms werk je ergens ontzettend hard voor, bid je voor of hoop je op een wonder, en pakt het anders uit. Je studie slaagt net niet zoals je wil, je relatie loopt op de klippen of het schoonheidsideaal dat je nastreeft is onhaalbaar. Datgene – de studie, de relatie, schoonheid of wat er voor jou geldt – dát is Lea, en voldoet niet aan je verwachtingen.

Teleurstelling wordt vreugde

Jakob is woest, maar geeft niet op. Hij besluit nog eens zeven jaar te werken, zodat ook Rachel zijn vrouw kan worden. Zo gezegd, zo gedaan. Het lijkt alsof alles goedkomt, maar het eindigt in een bizarre familie: de band tussen Jakob en zijn schoonvader is verre van ideaal en daarnaast heeft hij nu twee vrouwen, waarvan Lea duidelijk de tweede keuze is. Rachel lijkt overigens van binnen niet zo mooi te zijn als van buiten, wat ook weer een nare situatie tussen de twee zussen geeft. Kortom, verre van die familie waar Jakob op hoopte!

Maar God is hierin nabij. Lea gaf Jakob veel zonen, waaronder Juda. Uit het geslacht van Juda zullen de koningen van de Israëlieten komen, en uiteindelijk zal ook Jezus tot dit geslacht behoren.

Toen de HEERE zag dat Lea minder geliefd was, opende Hij haar baarmoeder; Rachel daarentegen was onvruchtbaar. (…) Weer werd zij zwanger en baarde een zoon. Zij zei: Ditmaal zal ik de HEERE loven. Daarom gaf zij hem de naam Juda.
– Genesis 29: 31, 35 (HSV)

Net zoals Jakob hebben wij ook situaties in ons leven waarin we in meer of mindere mate te kampen hebben met teleurstellingen. Bij Jakob zien we dat God aanwezig is in zijn teleurstellingen. Hij lost het niet op, maar hij gebruikt de situaties tot iets waar een positieve kant uitkomt. Als God zelfs in het drama van de polygame familie van Jakob de teleurstelling weet te keren tot een positieve uitkomst, mogen we erop vertrouwen dat – hoe groot het ook lijken kan – onze teleurstellingen niet eeuwig zullen zijn.

Aan de slag!

Een tekst die overeenkomst met het verlangen van God voor ons vinden we in Jeremia 29:11. Schrijf dit ergens op of maak het de achtergrond van je telefoon. Houd dit voor ogen wanneer teleurstelling de overhand krijgt in je leven.

Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.
– Jeremia 29:11 (NBV)

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap