Jahweh Roï – 5 kenmerken van de Herder

22

dec

Gastblogger

In het Hebreeuws heeft God ontzettend veel namen. Deze namen geven vaak een (karakter)eigenschap van God weer. Jahweh Roï is één van die namen. Jahweh Roï betekent ‘de Heer mijn herder’. In de Bijbel wordt een aantal keer het beeld geschetst van een herder die zorg draagt voor zijn schapen. In Johannes 10:11 zegt Jezus: ‘IK BEN de goede Herder. Een goede herder heeft zijn leven over voor zijn schapen.’ en in vers 14 zegt Hij vervolgens: ‘IK BEN de goede herder. Ik ken mijn schapen en mijn schapen kennen mij.’

Ik neem je vandaag mee door Psalm 23*, één van mijn favoriete Psalmen. Het is misschien cliché, maar het is gewoon een prachtige Psalm. David laat hier zo duidelijk zien wie God voor hem is. Aan de hand van het beeld van een herder die zijn kudde weidt, wordt het karakter van God zichtbaar en mogen wij weer even stilstaan bij wie God voor ons wil zijn.

1. God zorgt voor je

De Heer zorgt voor mij zoals een herder voor zijn schapen zorgt. Ik kom niets tekort. Hij laat mij rusten in groene velden. Hij laat mij drinken uit rustige stroompjes, Hij geeft me kracht.’ (Psalm 23:1-3a, BB)
God zorgt voor je. Jahweh Jireh is nog zo’n mooie Hebreeuwse naam van onze God, het betekent ‘de God die zorgt’. God heeft het beste met je voor. Hij zorgt ervoor dat je niets tekort komt. Hij geeft je alles wat je nodig hebt. En Hij wil als een plek van rust voor je zijn in chaotische, drukke tijden. Een rustoord waar je weer op krachten kunt komen. Een plek waar je jezelf mag opladen en de alledaagse stress even los mag laten.

2. God helpt

‘Hij helpt me om te leven zoals Hij het wil, omdat Hij dat heeft beloofd.’ (Psalm 23:3b, BB)
Elke dag worden we blootgesteld aan talloze keuzes. Uit onszelf kunnen we niets goed doen, daar hebben we Gods hulp bij nodig. Die hulp krijgen we door de Heilige Geest die in ons woont. In Johannes 16 vertelt Jezus vlak voordat Hij naar de hemel gaat dat Hij de discipelen de Helper zal sturen. God heeft de Heilige Geest aan ons gegeven om ons te helpen, zodat wij kunnen leven tot eer van God.

3. God is aan je zijde

‘Zelfs als ik door een diep, donker dal ga, een dal van moeilijkheden, ben ik nergens bang voor, want U bent bij mij. Met uw stok en uw herdersstaf beschermt U mij en stuurt U mij bij. Het troost mij dat U dat doet.’ (Psalm 23:4, BB)
God is als een schaduw aan je zijde. Hij is er altijd, ook al ervaar je dat misschien niet altijd zo. Dit maakt Hij ook duidelijk in de naam waarmee Hij zich bekend maakt aan het volk Israël: Ik ben die Ik ben en Ik zal er zijn. Het is een belofte en daar mogen we op vertrouwen. In Mattheüs 28:20 heeft Jezus zelf gezegd dat Hij alle dagen met ons is, tot het einde van de wereld. Op deze belofte mag je vertrouwen!

4. God geeft leven en overvloed

‘Mijn vijanden zien hoe goed U voor mij bent: U zet een feestmaaltijd voor mij neer. U zalft mijn hoofd met zalf-olie. U schenkt mijn beker zó vol dat hij overloopt.’ (Psalm 23:5, BB)
In de Bijbel is olie een beeld van de Heilige Geest. Wij zijn gezalfd met de Heilige Geest. Nadat Jezus naar de hemel is opgestegen, wordt de Heilige Geest op aarde uitgestort. Hierdoor is God nog steeds dicht bij ons. God stort zijn Geest over ons uit en wil ons leven geven en overvloed, staat in Johannes 10:10.

5. God is trouw

‘Uw goedheid en liefde zijn mijn leven lang bij mij. Ik mag mijn hele leven dicht bij U zijn.’ (Psalm 23:6, BB)
God is trouw! Elke morgen is Hij opnieuw goed voor ons. Elke dag opnieuw geeft Hij ons zijn liefde zonder dat wij daar iets voor hoeven te doen. Alles is namelijk al voor ons gedaan door Jezus Christus. Doordat Hij voor ons aan het kruis is gestorven en al onze zonden daar heeft gedragen, mogen wij ons hele leven dicht bij God zijn. Hij redde ons om eeuwig dicht bij Hem te zijn!

Aan de slag!

Lieve Vader, dank U wel dat ik door het offer van uw Zoon Jezus, altijd bij U mag komen. Dank U wel dat U voor mij zorgt, zoals een herder voor zijn schapen zorgt. Dank U dat U mij naar rustige weiden leidt, dat U mij rust wilt geven en dat U altijd met mij meegaat. U bent erbij als ik op een bergtop sta, maar ook als ik door een diep dal ga. U bent altijd aan mijn zijde en wil mij in alles helpen. Helpt U mij om te luisteren naar de Heilige Geest, zodat ik vandaag in alle dingen die ik doe en in de keuzes die ik maak, mag leven tot eer van U? Amen.

Deze blog is geschreven door Stefanie Krijtenburg.

Deel deze overdenking

  1. Dagmar schreef:

    Bedankt!

  2. Lois Dijkstra schreef:

    Ik lees deze overdenking midden in de nacht terwijl ik niet kan slapen. Wat een mooie bemoediging die letterlijk rust geeft waar mijn hoofd soms op hol kan slaan. Bedankt hiervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap