Eer jij God met jouw spullen? – Gedachten naar aanleiding van Marie Kondo

23

dec

Sara-Maria Smit

De feestdagen zijn bijna voorbij en dan vind ik het zelf zo heerlijk om alles weer even op te frissen! Misschien beginnen jouw handen ook al te kriebelen. Ken je de opruimadviseur Marie Kondo? Ze schreef een boek over haar opruim methode en werd razend populair over de hele wereld. Haar boek is in meer dan 27 talen vertaald, er is een Netflix serie over haar gemaakt en in 2015 werd ze door Time uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Ik houd best wel van opruimen en werd dan ook snel bekend met haar methode, maar ik zou het iets aan willen passen…

Bewerken en onderhouden

Toen Adam en Eva in de tuin geplaatst zijn, werden de mensen aangesteld om de aarde te beheren. Om de hof te “bewerken en te onderhouden” (Genesis 2:15). Het zit van nature in ons om voorzieningen te bouwen, oplossingen te bedenken en onze omgeving mooier te maken. Wij zijn creatief geschapen. Door onze zonden is daar ook misbruik van de aarde bijgekomen, maar dat is nooit zo bedoeld in de schepping! Als christen mogen we onze omgeving beheren, maar wel met de wetenschap dat de aarde van God is. Wij ‘hebben’ de wereld niet, we beheren het alleen. Zo is het ook met ons eigen huis. We mogen spullen beheren en gebruiken tot zijn eer[1].

De Konmari methode

Marie Kondo heeft dus een manier bedacht om je hebben en houden aan te pakken en te organiseren. De zogenaamde ‘Konmari methode’ heeft verschillende stappen en is gebaseerd op het idee dat je al je spullen bij elkaar ziet en dat je alle spullen stuk voor stuk door je handen laat gaan. De spullen behandel je niet per plek, zoals je boekenkast, maar per categorie, bijvoorbeeld ‘boeken’. Boeken kunnen namelijk verspreid liggen over je hele huis en het idee is dus dat je alle boeken bij elkaar ziet, zodat je echt ziet wat je nu allemaal in huis hebt. Kondo heeft ook een bepaalde manier van spulletjes opbergen. Het is echt heerlijk om te zien hoe zij kleding opvouwt (zoek het voor de lol maar eens op op YouTube)! Allemaal super handig dus. Ik snap helemaal waarom het zo populair is. Maar… er is iets heel leegs aan haar methode. Ze mist iets fundamenteels.

Does it spark joy?

Kondo stelt dat je bij elk ding dat je tijdens het opruimen door je handen laat gaan jezelf afvraagt: ‘Does it spark joy’? Maakt het mij gelukkig? Het is handig om je af te vragen of je de spullen die je hebt wel echt nodig hebt of wilt hebben. Is het iets dat nuttig is of iets dat voor jou een bepaalde schoonheid heeft en je blij maakt? Maar ik wil stellen dat dat als christen niet het enige kan zijn wat je je afvraagt bij je spullen. Ik stel deze vraag voor: ‘brengt dit mij dichter bij God?’. Ja, maar, moet elk ding dat je in huis hebt je dan dichter bij God brengen?! Ja, in feite wel, maar dat is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Sommige dingen brengen je dichter bij God omdat je er blij van wordt en omdat je God ervoor kan danken. Gewoon hele simpele dingen, zoals een gezellige kaars of je stofzuiger die zo veel lekkerder werkt dan je vorige.

Maar weet je waar we meestal niet voor kunnen danken? Dat zijn de spullen die ons van God afbrengen. In ons geweten voelen we dat God het graag anders van ons ziet. Dat we onze stille tijd verwaarlozen omdat we zo veel bezig zijn met dat spelletje of dat er vaak artikelen staan in je favoriete tijdschrift die niet bepaald christelijk zijn… Het is goed om ons af te vragen wat de spullen die we hebben met ons doen. Brengt het ons dichter bij God, of juist van Hem af? De rijke jongeling vond het erg moeilijk om zijn spullen niet boven het volgen van Jezus te stellen…(Marcus 10:22) Hoe staan wij daarin?

Danken

Marie Kondo heeft ook een andere gewoonte als ze iemand helpt hun huis op te ruimen. Op Japanse wijze buigt ze en groet ze het huis. Ze probeert zo in een bepaalde mindset te komen en de plaats in zich op te nemen. Ze heeft ook een tip om spullen te laten gaan die je niet langer nodig hebt, bijvoorbeeld die jurk die je zo veel gedragen hebt dat er gaten in zitten. Soms kan het lastig zijn om die jurk weg te doen, omdat het zo lang favoriet geweest is. Kondo stelt voor om de jurk te danken voor alles wat het is geweest voor jou. Een soort erkennen dat je van het item genoten hebt en dat het nu klaar is. Hoe leeg is dat?! In plaats daarvan stel ik voor om bij alles wat je door je handen laat gaan te beseffen van Wie je dat gekregen hebt. Want wat heb je, wat je niet hebt ontvangen (1 Korinthe 4:7)? Als je het moeilijk vind om iets weg te doen, kan je veel beter God danken. Heere, dank U wel dat ik mocht genieten van dit item. Dank U wel dat U mij zo veel geeft dat ik soms zelfs te veel heb… Heere, geef mij wijsheid om goed met spullen om te gaan.

Schatten in de hemel

Spullen zijn maar spullen… Vaak zijn het goede gaven, van God gekregen om van te genieten en om Hem mee te eren door Hem te danken en door uit te delen aan de mensen om ons heen (2 Korinthe 9). Het is wel heel belangrijk om te beseffen dat wij hier geen blijvende stad hebben (Hebreeën 13:14). De spullen kunnen we niet meenemen naar de eeuwigheid. We kunnen God wel eren door ons bezit goed te beheren en Hem te loven voor zo veel giften, elke dag. God loven en eren is schatten vergaren in de hemel (Mattheüs 6:19-21)!

Aan de slag!

  • Kijk vandaag eens rond in je (huis)kamer. Wat zie je? Dank eens heel concreet voor de spullen die je van God hebt gekregen. Bijvoorbeeld: Heere God, dank U wel voor deze pen die zo fijn schrijft. Je zult merken dat er te veel giften zijn om op te noemen…
  • Bid om een goede band met jouw bezit en de wijsheid om het te beheren.

Bron: Marie Kondo.

[1] We zouden wel een heel boek kunnen schrijven over Bijbels ‘beheren’. Er is zo veel te zeggen vanuit de Bijbel over rijkdom, armoede, klimaat, rentmeesterschap, materialisme, overvloed en noem maar op! Maar… daar hebben we hier helaas geen ruimte voor. Vandaar dat we het vandaag alleen hebben over een klein facet van het onderwerp.

Deel deze overdenking

  1. Anoniem schreef:

    Dank je wel dat je dit onderwerp vanuit een Bijbels perspectief bekijkt. Mooi, diepgaand, waardevol!

  2. Evelien schreef:

    Dank voor de mooie overdenking! Wij hebben een zeer sfeervol huis..althans dat vinden wij maar ook de mensen die we ontvangen, Het is ingericht met grotendeels spullen die we gekregen hebben of die uit de kringloop of zolderverkoop komen, Er zijn zoveel mooie items met zoveel liefde en precisie gemaakt dat zij makkelijk een 2e of 3e leven mee kunnen gaan. Hiermee eren we de makers en het milieu. Er is al zoveel mooi! En mocht je zelf een item niet meer willen hebben gooi het niet weg maar geef het weg zodat je een ander er weer blij mee maakt!

  3. Mariska schreef:

    Dankjewel voor deze bemoediging en overdenking!!
    Moge God Jehova u blijven zegenen!

    Lieve groetjes,
    Merelin.

  4. Natascha schreef:

    Bedankt voor het delen! Ik heb ook van haar gelezen, maar vond het ook heel leeg en afgodisch. Toch zit er zeker wat moois in haar gedachten goed en zo zie ik voor mezelf dat ” je het kind niet met het badwater moet weggooien” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap