Zij maakt verschil: geven als de vrouw uit Bethanië

12

aug

Liza

Al sinds ik een klein meisje ben, geef ik makkelijk geld uit. Ik houd van mooie spullen en ben erg gevoelig voor trends. Pas de laatste jaren ben ik me bewuster van mijn uitgavepatroon en eigenlijk pas sinds ik getrouwd ben, ben ik echt goed geworden in budgetteren. In de Bijbel lezen we over iemand die het budgetteren van haar jaarsalaris niet zo (of juist: wel) serieus nam. Lees je mee?

Na twee dagen was het Pascha en het Feest van de ongezuurde broden. En de overpriesters en de schriftgeleerden zochten naar een manier om Hem door een list te grijpen en te doden. Maar zij zeiden: Niet tijdens het feest, opdat er niet misschien opschudding onder het volk ontstaat. En toen Hij in Bethanië was, in het huis van Simon de melaatse, kwam er, toen Hij aanlag, een vrouw met een albasten fles met zuivere, kostbare narduszalf en nadat zij de albasten fles gebroken had, goot zij hem uit op Zijn hoofd.

En er waren er sommigen die verontwaardigd waren bij zichzelf en zeiden: Waartoe diende deze verkwisting van de zalf? Want die had voor meer dan driehonderd penningen verkocht en aan de armen gegeven kunnen worden; en zij vielen scherp tegen haar uit. Maar Jezus zei: Laat haar met rust. Waarom valt u haar lastig? Zij heeft een goed werk aan Mij verricht. Want de armen hebt u altijd bij u en wanneer u wilt, kunt u hun weldoen, maar Mij hebt u niet altijd. Zij heeft gedaan wat zij kon; zij heeft van tevoren Mijn lichaam gezalfd voor de begrafenis. Voorwaar, Ik zeg u: Overal waar dit Evangelie gepredikt zal worden in heel de wereld, zal ook tot haar gedachtenis gesproken worden over wat zij gedaan heeft.
– Markus 14:1-9 (HSV)

Bijbelgeleerden zijn het erover eens dat dit we stuk uit Markus naast dezelfde geschiedbeschrijving uit Mattheüs kunnen leggen. Op basis daarvan weten we dat deze vrouw Maria (de zus van Martha) is geweest. Van deze Maria weten we dat ze graag tijd met Jezus doorbracht. Ze luisterde naar wat Hij te zeggen had. Ze waren goede vrienden, en Maria hield van Jezus met haar hele hart!

En hier lezen we een heel bijzonder moment tussen Jezus en Maria. Maria komt bij Jezus met een albasten kruikje dat gevuld was met zuivere nardusolie…

Laat me je eerst iets vertellen over dat albasten kruikje met nardusolie.

Albasten kruikje

Albast is een steensoort met een heel fijne structuur. Gepolijst heeft het een mooie tekening, het is fraai gevlekt of geaderd, en is enigszins doorschijnend. Het lijkt wat op marmer. Een smalle hoge kruik, met een smalle hals. De hals van de kruik moet gebroken worden om goed te kunnen schenken. Het kruikje dat Maria hier had, had waarschijnlijk een inhoud van ongeveer een halve liter.*

Nardusolie

Deze olie komt van de wortel van de nardusplant die groeit in de Himalaya. De olie heeft een hele reis achter de rug naar Palestina. Je kunt je voorstellen dat deze olie ontzettend duur was. ** De prijs van dit kruikje met zuivere nardusolie wordt geschat op 300 denarie, wat gelijk staat aan het jaarloon van een gemiddelde arbeider in Palestina in die tijd. Maria was een vrouw, wat betekende dat ze waarschijnlijk geen 300 denarie in het jaar verdiende. Misschien was dit flesje met nardusolie een erfenis of haar bruidsschat…

Terug naar het moment tussen Maria en Jezus. Maria breekt het hele flesje om de olie over Jezus heen te gieten. Ze sprenkelt niet wat drupjes over Hem heen, nee, ze giet het hele flesje leeg.

Een modaal jaarsalaris in Nederland is €36.000. Omgerekend naar deze tijd zou ze dus ongeveer een halve liter parfum ter waarde van €36.000 over Jezus heen gieten. Bizar! Ik snap wel dat de aanwezigen met hun oren stonden te klapperen en lichtelijk geïrriteerd waren. Wat een verkwisting! Die dure parfum die helemaal uit het Himalayagebergte was overgebracht, in één keer weg. ‘Had het dan verkocht en het geld verdeeld!’ vind ik een logische gedachte.

Maar niet voor Maria. Maria voelde dat zij dit moest doen. Ze dacht niet aan het geld. Ze hield meer van Jezus dan van al het andere. En ze vertrouwde Hem meer dan al het andere. Haar zekerheid lag bij Jezus, niet bij haar geld. Ze vertrouwde haar toekomst aan Hem toe, ook haar financiën, haar hoop op een partner en haar zorgen.

Maria inspireert me. Ik wil óok mijn zekerheid in Jezus leggen. Ik wil Hem ook mijn alles kunnen geven. En ik wil me hierin laten leiden door de Heilige Geest, die me kan aanwijzen hoe ik dat mag doen.

Aan de slag!

 • Maria gaf haar alles aan Jezus. Het kruikje met kostbare olie stond gelijk aan een jaarsalaris, waarschijnlijk was het haar erfenis of haar bruidsschat. Door de olie over Jezus te schenken, gaf ze heel veel op. Misschien wel de kans op een partner, eten, een huis, haar reputatie, haar zekerheid… Ze had het over voor Hem! Jezus volgen vraagt een zekere radicaliteit. Heb je al een intentionele keuze gemaakt om Hem jouw alles te geven?
 • Zoals Maria het kruikje brak en haar alles aan Jezus gaf, mag jij ook breken met dingen in je leven om terug te geven aan Jezus. Zo verwijderen we wat nog in de weg staat om Hem alles te kunnen geven. Wat staat er voor jou soms nog in de weg om Jezus jouw ‘alles’ te geven? Waarmee wil jij vandaag breken?

Dank U wel, Vader, voor alles wat U doet. U bent zo geweldig goed voor mij! U heeft me zoveel gegeven. Jezus, ik wil zo graag mijn zekerheid in U leggen. Ik wil U mijn alles kunnen geven! Heilige Geest, leid mij. Laat me zien hoe ik met mijn geld mag omgaan. Laat me zien waarmee ik mag breken, om mijn alles te kunnen geven. Amen.

* Naar: Gebroken voor Jezus 

** Naar: Je wordt gebroken  

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Prachtig, Liza!
  Dankjewel voor deze mooie blog.
  Jezus alles geef ik U wat ik ben en heb en wat ik ooit zal zijn.
  Al mijn hoop, mijn plannen en mijn tijd leg ik in Uw hand, vertrouw ze aan U toe.
  Door uw wil te doen leer ik om vrij te zijn!
  Opwekking582

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap