Zij maakt verschil: dienende Dorkas

11

aug

Alina van Rijn

Mijn man en ik gaan graag naar de kringloopwinkel. Even heerlijk snuffelen tussen al die geleefde spullen. We gaan dan ook nooit met lege handen naar huis. Inmiddels hebben we er al een flink aantal bezocht. Zo ook de Dorkas-kringloopwinkels. Misschien zegt het je wel wat. De Dorkas-winkels maken deel uit van een organisatie. Zij maken het verschil door zich in te zetten voor de armen. Daarin doen zij hun naam eer aan: Dorkas. Het verhaal over deze vrouw kunnen we vinden in Handelingen 9. Ook zij maakte verschil. Wie was Dorkas en wat deed zij?

En er was in Joppe een zekere discipelin van wie de naam Tabitha was, wat vertaald Dorkas betekent. Deze was overvloedig in goede werken, en in liefdegaven die zij schonk.
– Handelingen 9:36 (HSV)

Dorkas

In de havenstad Joppe woont een gelovige vrouw. Een discipel van Jezus. Haar naam is Tabitha. Of ook wel: Dorkas. Als ik over haar lees in Handelingen 9, kan ik wel concluderen dat zij het gebod van naastenliefde goed had begrepen. In alles zette zij zichzelf in voor de armen. Ze was overvloedig in goede werken en de gaven die zij schonk. Ze deelde in haar overvloed. In vers 39 lezen we ook dat ze zelfs kleding maakte voor de weduwen.

Dorkas zette zich in voor de armen. Voor de mensen onderaan in de samenleving. Dit deed zij als discipel van Jezus. God zegende haar met ogen van ontferming, een hart vol liefde voor de ander en handen om die liefde tot uiting te brengen.

‘God zegende haar met ogen van ontferming, een hart vol liefde voor de ander en handen om die liefde tot uiting te brengen.’

Dat Dorkas een geliefde vrouw was en dat mensen echt veel steun aan haar hadden, wordt vooral zichtbaar wanneer zij door ziekte komt te overlijden. In plaats van dat ze de begrafenis gaan regelen, sturen de discipelen uit Joppe direct mannen naar Lydda. Ze hadden  namelijk vernomen dat Petrus daar was. Petrus moest direct meekomen. Blijkbaar geloofden en hoopten ze op een wonder. Petrus gaat dan ook direct met hen mee.

Petrus stond op en ging met hen mee; en toen hij daar gekomen was, brachten zij hem in de bovenzaal. En alle weduwen stonden bij hem, terwijl zij huilden en de onder- en bovenkleding toonden die Dorkas gemaakt had toen zij nog bij hen was.
– Handelingen 9:39 (HSV)

In die tijd was het gebruikelijk om bij overlijden klaagvrouwen te huren voor het bedrijven van rouw. Maar in dit geval was het verdriet echt. Deze weduwen waren van Dorkas’ giften en aalmoezen afhankelijk. Ook tonen zij de kleding die zij voor hen heeft gemaakt. Petrus stuurde iedereen naar buiten. Hij knielde neer en bad waarna hij Dorkas uit de dood mocht opwekken. Zij mocht weer leven. Zij mocht het verschil weer maken voor al de armen en hulpbehoevende mensen uit Joppe. En niet alleen dat, maar door dit wonder kwamen ook nog eens heel veel mensen tot bekering!

Hoe maak jij het verschil?

Deze vrouw heeft het verschil mogen maken voor zoveel mensen. ‘Simpelweg’ door te zorgen voor anderen. Ze deelde in haar rijkdom door uit te delen wat zij kon missen en wat een ander zo hard nodig had. Ze gebruikte haar talent, het maken van kleding, om anderen te kunnen kleden. Zo mocht zij de liefde van Jezus uitstralen en uitdelen aan de mensen om haar heen. En zo mag deze vrouw ook voor ons hierin een voorbeeld zijn. Ook jij en ik kunnen het verschil maken voor de armen, de weduwen en al die anderen mensen die het nodig hebben. Heel praktisch door bijvoorbeeld geld te geven aan goede doelen die zich hiervoor inzetten, door kleding weg te geven of door simpelweg een luisterend oor te bieden aan hen die zich niet gehoord voelen.

Ik wil graag afsluiten met de woorden van Jezus uit Mattheüs 25. Als reminder, als aansporing. Om mij net als Dorkas in te zetten voor al die mensen die onderaan in de samenleving staan.

Want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven; Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven; was een vreemdeling en u hebt Mij gastvrij onthaald. Ik was naakt en u hebt Mij gekleed; ben ziek geweest en u hebt Mij bezocht; Ik was in de gevangenis en u bent bij Mij gekomen…En de Koning zal hun antwoorden: Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.
– Mattheüs 25:35-36, 40 (HSV)

Aan de slag!

Hoe maak jij het verschil als het gaat om opkomen en zorgen voor de ander? Bid daar vandaag eens heel bewust voor met bijvoorbeeld dit gebed:
‘Heer, geef mij ogen vol mededogen om de ander te zien, een hart vol liefde en ontferming en handen om hier ook naar te handelen. Amen.

Deel deze overdenking

 1. Nel schreef:

  Goedemorgen, Het zijn vaak de gewone dingen die het verschil in iemands leven tot steun kunnen zijn. Wat voor mij zonder nadenken gewoon is kan voor de ander een wereld van verschil zijn. Dan komen we uit wat Jezus zegt: Je heb mij bezocht, ik kreeg een beker koud water. Dat we zelf maar afhankelijk van Hem mogen zijn om de ander tot een hand en voet kunnen zijn.. Een fijne dag en doe allen rustig aan wat de warmte betreft.

  Nel

 2. Elise schreef:

  Heel mooi & krachtig gebed!🤎

 3. Elise schreef:

  Heel mooi blog & krachtig gebed!🤎

 4. Ellis Pitta schreef:

  Wat mooi geschreven Alina 💛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap