Interview met een inspirerende vrouw // Emke de Jager

28

jun

Anne-Saar Kunz

Als jong meisje vroeg ze God al of Hij haar in de zending als verloskundige wilde gebruiken. Emke de Jager (36): “Ik hoorde met regelmaat hoe wit de velden waren om te oogsten. Het leek mij dus een win-win situatie.” Helaas viel haar droom in duigen toen ze in HAVO 5 zat en een brief kreeg waarin stond dat ze was uitgeloot voor de vroedvrouwenschool. “Op dat moment was dat voor mij een bittere pil. Achteraf denk ik dat God geglimlacht heeft, omdat ik een mooi plan voor Hem had met mijn leven. Zijn plannen gaan veel hoger dan mensen denken. Maar Hij heeft mijn ernst wel gezien en gewacht tot ik er klaar voor was.”

Omdat ze voor de vroedvrouwenschool uitgeloot was, koos ze voor een andere opleiding en ging op kamers. “Hier ontmoette ik Richard, nu mijn man. Dit was voor mij een onverwachte en mooie wending, en ik kreeg vrede met Gods droom voor mij: een gezin. De eerste jaren was ik thuis met onze kinderen. En dat was goed. Ik had de kinderen altijd om mij heen, ik had de vrijheid om anderen te helpen en om mijn talenten in te zetten binnen Gods gemeente. Gewoon tussen de slaapjes en de luiers door. Toen de kinderen alle drie op school zaten, kreeg ik de vraag of ik een keer mee wilde werken in een Bijbelstand. Vanuit de Bijbelstand wordt het evangelie gebracht aan bezoekers van consumentenbeurzen. Zonder en veel over na te denken, zei ik ja.”

Hoe was het om mee te werken in de Bijbelstand?

“Ik dacht: Hoe moeilijk kan het zijn? Ik ben opgegroeid in een gezin waar de Bijbel dagelijks openging. Johannes 3 vers 16 zou voor mij een eitje zijn om uit te leggen. Maar eenmaal in de Bijbelstand bleek het niet zo eenvoudig te liggen. En ook al had ik een bijbaantje gehad in de marketingwereld, er bleek meer nodig dan een vlotte babbel en een goed verhaal.”

Nog voordat Emke kon beginnen met haar verhaal kreeg ze een reactie van een bezoeker. ‘Ik geloof niet in God.’ ‘God bestaat niet.’ ‘Jouw God moet maar eens wat aan de ellende doen.’ ‘De kerk is hypocriet, dus ik geloof niet.’ Emke: “Deze lijst was eindeloos lang. En toch wilde ik niet op geven. Ik leerde dat ik de juiste vragen moest stellen om te ontdekken wie mijn gesprekspartner was. Daarnaast ging ik ook zelf op zoek naar de antwoorden op hun tegenwerpingen.”

“Waarom doet God niets aan het lijden in de wereld? Of, doet Hij dat wel; maar anders dan wij denken? Wat is eigenlijk de oorzaak van het lijden?”

God gaat zijn ongekende gang.

“Het mooie van deze zoektocht was, dat mijn relatie met God compleet veranderde. Deze relatie werd warm, levend en intens. De boodschap die ik mocht gaan vertellen aan de mensen om mij heen is kostbaar en puur. Hij, mijn God, is eindeloos mooi. En Hij is degene die ons duidelijk heeft gemaakt dat Hij wilde dat ik mij samen met mijn man de kar ging trekken bij het beurswerk. Een echtpaar dat dit werk al jarenlang deed, bad al een paar jaar om opvolging. Op een dag vroegen ze aan ons of wij gericht wilden bidden of God ons hiervoor op het oog had. Wij realiseerden ons beiden wat het zou betekenen als God ons hiervoor riep: Richard, mijn man, zou zijn vaste baan moeten opzeggen. Zonder aarzeling hebben we tegen elkaar gezegd: Als dit Gods roeping is, dan doen we het.”

Wat voor soort gesprekken heb je bij de bijbelstand?

“Het is soms best wel lastig. Het komt voor dat je meerdere afwijzingen achter elkaar krijgt. Op zo’n moment helpt het mij dat het Zijn verlangen is dat iemand Hem leert kennen. Alles had Hij ervoor over om hen te winnen. En met die bewogenheid mag ik de boodschap van Gods liefde delen. Na een paar keer ‘nee’ bid ik wel eens: ‘Heer, ik moet nu écht iemand hebben die luistert!’”

Hoe ga je dan verder?

“Gelukkig zijn er ook veel gesprekken met mensen die wel luisteren en vragen stellen. Er zijn mensen die echt open staan voor het evangelie. Veel mensen nemen een flyer of andere lectuur mee. Het resultaat is meestal niet meteen zichtbaar. Maar ik moet dan beseffen dat ik een schakeltje ben in Gods plan met de bezoeker. Al zie ik niet wat er gebeurt met het zaadje dat ik zaai, ik ben ervan overtuigd dat het altijd waardevol is om een stapje met de ander mee te lopen. Gods liefde uitdelen aan de ander is lang niet altijd makkelijk. Toch ervaar ik het als een cadeau dat ik mag zien hoe Hij werkt. Hoe Hij heel concreet wijsheid en ideeën geeft in gesprekken. Hoe Hij je vult met liefde als iemand hard en onaardig is. Hoe Hij verbitterde mensen laat verzachten als het om Zijn liefde gaat en hoe Hij elke dag zorgt voor ons gezin. We zijn nu 2,5 jaar verder en toen ik vorig jaar opnieuw mocht meemaken hoe een vrouw in de stand haar leven aan Jezus gaf, bedacht ik ontroerd dat ik nu tóch verloskundige geworden ben. Op Gods wonderlijke manier en op Zijn tijd.”

Een levensles?

 “Absoluut. Hij regeert op Zijn tijd en wijze. Dat is ook iets wat ik jullie wil meegeven. Wanneer je beschikbaar bent voor God en dat tegen Hem zegt, is dat iets wat Hij absoluut opmerkt en in Zijn hart bewaart. Hij zal je vormen om je bruikbaar te maken, Hij zal je laten zien welk talent Hij je gaf en op Zijn tijd zal Hij je laten zien hoe je Hem mag dienen. En zolang je niet zeker weet op welke plek dat is, wil ik je bemoedigen met het verhaal van Peter. Peter geloofde niet in God, hij wist zelfs niet of er wel een God bestond. Maar omdat zijn collega zijn geloof ging delen, gebeurde er iets diep van binnen bij Peter.  ‘Ik kan het niet uitleggen’, zei hij. ‘Maar ik merk dat er iets verandert heel diep in mijn leven. Mijn collega weet het niet, maar het komt door zijn geloof.’ Als kind van God ben je elke dag een getuige van jouw Heer, in jouw omgeving, voor de mensen die jij kent. Ik wens je veel zegen.”

Mocht je een keer een dagdeel mee willen werken in de Bijbelstand, een training willen volgen óf een presentatie over wat God doet in de Bijbelstand, stuur me dan een mailtje! info@bijbelstand.nl

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap