In stilte en vertrouwen ligt je kracht

28

dec

Jacomien van Urk

Stilte. Niets zeggen. De stilte laten spreken. Je ogen opheffen naar omhoog. Open handen. Open hart. Vertrouwen. God trouw achten. Hem verwachten. Overgave. Wat kan dit voor ons mensen ontzettend moeilijk zijn! We willen het liefst alles plannen en onder controle hebben. Maar Gods kracht wordt juist zichtbaar als wij stil zijn en Hem vertrouwen. Als we totaal afhankelijk zijn van Hem.

Zo aan het eind van een jaar gaan we terugkijken en vooruit kijken. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Wat heeft ons bezig gehouden? Welke nieuwe dingen hebben we opgepakt? Wat hebben we bereikt, geleerd, ontdekt, en ga zo maar door. We zijn mensen en we willen graag iets doen. Van betekenis zijn. En dan gaan we ook vooruit kijken. Wat gaat het nieuwe jaar brengen? Wat zijn onze goede voornemens? Wat willen we bereiken?

Een van de jongens van mijn werk (ik begeleid alleenstaande minderjarige vluchtelingen) vroeg het me: “Wat is leven?” Mensen om je heen, je werk, je bezittingen, je dromen voor de toekomst… Maar al deze dingen kunnen wegvallen. En deze jongen weet dit maar al te goed vanuit zijn eigen gebroken leven. Alleen God. Alleen Hij is het leven. Alleen Hij weet wat er morgen komt. Hij is dáár al. Hij heeft de toekomst, het leven, in Zijn handen. In die handen zijn we veilig.

“Denk eens na over de handen van Christus: de handen van een kunstenaar, die al de schoonheid van deze wereld hebben geschapen; de doorboorde handen van de beste vriend die een mens ooit heeft gehad; handen die er zo naar verlangen om onze handen te vatten en ons op wegen te leiden die goed voor ons zijn; vaardige handen die ons vertrouwen en liefde waard zijn. Laat Hij onze handen een beetje steviger kunnen vasthouden.” -Corrie ten Boom.

Is dat niet een heel mooi voornemen voor het nieuwe jaar? Om je handen iets steviger te laten vasthouden door Christus. Zodat Hij je kan leiden. Zodat Hij elke dag genoeg is. Zodat je elke dag opnieuw je weg in vertrouwen op Hem kan gaan. Ook als je op sommige dagen niet ervaart dat Hij er is. Ook als het soms donker en stil is. Als je niet weet of God er nog wel is. Om dan juist te zeggen: “Maar ik vertrouw U.” Want U bent God. En U bent een goede God. U gaf uw enige Zoon voor mij. Zou ik mijn leven dan niet aan U toevertrouwen? In stilte en vertrouwen, omdat Uw kracht dan zichtbaar wordt. Omdat ik dan helemaal afhankelijk ben van U. God krijgt dan alle eer!

“Still”

Hide me now
Under Your wings
Cover me
Within Your mighty hand

When the oceans rise and thunders roar
I will soar with you above the storm
Father, You are King over the flood
I will be still and know You are God

Find rest my soul
In Christ alone
Know His power
In quietness and trust

When the oceans rise and thunders roar
I will soar with you above the storm
Father, You are King over the flood
I will be still and know You are God

Your joy oh Lord
will be my strength,
Renouncing fear
We stand in your glorious grace.

God wil elke dag zorgen. Je mag dagelijks alles bij Hem brengen, want je ligt Hem na aan het hart. Zo kunnen we vol vertrouwen het nieuwe jaar ingaan. En we zullen struikelen, vallen, dwalen. Maar God zal er altijd weer zijn om ons op te richten en weer nieuwe kracht te geven. Hij is een God van trouw en oneindige genade.

Aan de slag!

Denk voor jezelf na of er dingen in jouw leven zijn die je niet aan God hebt gegeven. Waar je zelf nog controle over probeert te houden. Ga voor jezelf na of je bereid bent om je helemaal aan God over te geven. Breng bij God wat je tegenhoudt en vraag Hem om volledige overgave in jou te bewerken.

Bronnen

Songtekst “Still”, Hillsong

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Prachtig! Dank je wel x

 2. Kim schreef:

  Lieve Jacomien, Ontzettend veel dank voor deze mooie overdenking en bemoedigende woorden! ?? Heel erg fijn om te mogen lezen en ze door te mogen laten dringen in ons hart ?. Liefs & Gods zegen, kim.

 3. Bertina schreef:

  Ik kreeg de tekst ‘vertrouw op Mij, niet op eigen inzicht’ een paar weken geleden in mijn hart van God. Het is mijn dagelijkse steun, elke dag begin ik met deze tekst die ik besteld heb op een kaart. Prachtig om mee te beginnen en onze zorgen te laten waar ze horen. Bij Hem. Ik wens het jullie allemaal toe. Luister naar Zijn stem.
  Op naar 2018! Bedankt voor jullie prachtige overdenkingen elke dag weer. Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap