In twee stappen jouw kwaliteiten ontdekken!

17

okt

Mandy

Je wil je kwaliteiten ontdekken en ze inzetten voor Gods Koninkrijk. Ontdekken op welke manier jij jóuw unieke steentje kunt bijdragen. Maar hoe doe je dat, als je niet weet waar je moet beginnen? Als je in het duister tast over jouw talenten?

Spoileralert: vandaag heb je niet meteen alle antwoorden. Je gaat niet als een veranderd mens de wereld in. Wat je wél hebt, is een startpunt van een ontdekkingstocht die je verder gaat helpen. 

We kijken naar hetzelfde verhaal als gisteren: de gelijkenis van de talenten. Vandaag kijken we naar het moment dat de dienaren de talenten krijgen. 

Want het is als iemand die naar het buitenland ging, zijn eigen dienaren bij zich riep en hun zijn bezittingen toevertrouwde. En aan de één gaf hij vijf talenten, aan de ander twee en aan de derde één, ieder naar zijn bekwaamheid, en hij reisde meteen weg.
– Mattheüs 25:14-15 (HSV)

Twee praktische stappen richting jouw kwaliteiten

De heer uit de gelijkenis vertrouwt zijn bezittingen toe aan zijn dienaren, zoals God kwaliteiten aan Zijn kinderen toevertrouwd. ‘Ieder naar zijn bekwaamheid’, staat er. Hoe ontdek je wat God in jou heeft gelegd? Ik wil je twee heel praktische stappen meegeven. 

  1. Wat waren je interesses toen je jong was?

Toen je vijf jaar oud was, wat antwoordde je toen op de vraag: wat wil je later worden? De interesses uit je kindertijd zijn belangrijk, omdat ze, net als kinderen, puur zijn. Ze worden, als het goed is, niet beïnvloed door gedachten als: wat willen anderen dat ik doe, waarmee krijg ik de aandacht die ik zo graag wil, of waarmee heb ik een streepje voor op anderen?
Vragen die later in je leven steeds meer een rol kunnen gaan spelen. Ga terug naar je jongste jaren, want daar zou je weleens de antwoorden kunnen vinden die je zoekt. 

  1. Wat zouden de mensen om je heen over jouw kwaliteiten zeggen?

Als aanvulling op de eerste vraag is deze tweede een heel belangrijke. De mensen om je heen zien vaak dingen in jou, waar je zelf blind voor bent. Dat geldt niet alleen voor je minder goede kanten, maar ook voor jouw kwaliteiten. Wat zouden je ouders noemen als jouw kwaliteiten? Of je broers en/of zussen? Jouw kinderen? En een stapje verder dan dat: je collega’s? Op je werk zet je soms heel andere kwaliteiten in. 

En daar is je startpunt: het begin van een lijstje dat zich ontwikkelt, net als je kwaliteiten dat doen. 

Aan de slag!

Dit lijstje is waar we vandaag, aan de hand van de genoemde vragen, een begin mee maken.

Schrijf je interesses van vroeger op. Alles wat je maar kunt bedenken: van ‘voor anderen zorgen’ tot ‘dingen organiseren’, en van zingen tot tekenen. Vraag daarna aan de mensen om je heen wat jouw kwaliteiten zijn. Begin met de mensen die je al van jongs af aan kent en breid zo je lijstje uit. 

Wil je meer lezen én leren over het ontdekken en ontwikkelen van jouw kwaliteiten? In de Zij Lacht Guide Roeping gaan we praktisch aan de slag en zet jij stappen richting jouw unieke taak. 

Deel deze overdenking

  1. Betsie Tieman schreef:

    Weet je, wij mensen maken het zo ingewikkeld. Door mijn leven heen heb ik mogen ondervinden dat als ik Jezus navolg en het grootste gebod praktijk maak in mijn leven: heb je naaste lief en God boven alles en ik mag de vruchten van de Geest ontvangen, dan kun je van alles op je pad tegen komen en je leven leven en meebouwen aan Zijn koninkrijk met een hemel in mijn hart en een hemel nog in zicht.

    • Henrike schreef:

      Dat vind ik een bemoediging Betsie! God geeft de kracht om te doen wat Hij op je pad brengt. Laten we meer open staan voor wat Hij ons geeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap