‘Ik voel het niet echt meer’ – over geloof en gevoel

24

feb

Mandy

Voel jij het nog, je geloof? Word je er helemaal warm van, bijna alsof je verliefd bent? Kun je aan niets anders denken? Misschien zeg je volmondig ‘ja!’ Ik hóóp dat je ja zegt! Maar misschien zit je in een iets andere periode. Voel je er eigenlijk helemaal niet zoveel bij en twijfel je zelfs. Want als je het niet voelt, ís het er dan nog wel? Geloof je dan nog wel? Als jij je hierin herkent, wil ik me vandaag tot jou richten. Hoe zit het met geloof en gevoel?

Af en toe maak je, net als ik, een bepaalde worsteling mee. God heeft een periode zó dichtbij gevoeld. Het ging vrijwel automatisch. Gebed en Bijbel lezen kostten eigenlijk geen moeite, maar waren een diepe bron van troost en energie. Meerdere keren per dag, zo even tussendoor, kwam God in je gedachten. Je draaide veel aanbiddingsmuziek. Hij was helemaal met je leven vervlochten. Wat een zekerheid! Wat een rust! Je geloof was sky high.

Een paar weken later besef je je met een schok dat dat gevoel al een tijdje niet meer van zich heeft laten horen. Nu je er zo over nadenkt is het vuur trouwens wat uit je gebed. En hey, het Bijbel lezen voelt óók wat routinematig. Je geloof is verre van sky high. Noem het gerust maar earth low.

Je begint wat te twijfelen. Als je het niet voelt, ís het er dan nog wel – je geloof? Als je niet die warme gevoelens van eerder hebt, betekent dat dan dat je geen ‘echte’ gelovige meer bent? Is het je stiekem ontglipt toen je even niet oplette? Had je het beter moeten bewaken? En de vragen blijven komen.

Daarom kniel ik neer voor de Vader van Jezus Christus. Hij is als Vader het voorbeeld voor iedereen in de hemel en op de aarde. Dan bid ik dat Hij vanuit de rijkdom van zijn hemelse macht en majesteit jullie geest met zijn kracht zal vullen, door de Heilige Geest. Want dan zal Christus in jullie hart wonen door jullie geloof. Dan zullen jullie stevig geworteld zijn in zijn liefde, net zoals een boom met zijn wortels stevig in de grond staat. En dan zullen jullie samen met alle andere gelovigen gaan zien hoe breed en hoe lang, hoe hoog en hoe diep de liefde van Christus is. Dan zullen jullie gaan zien dat die liefde te groot is om te begrijpen. En dan zullen jullie vol worden van God Zelf.’
– Efeziërs 3:14-19 (BasisBijbel)

Ik wil de nadruk vooral op die ene zin leggen: ‘Want dan zal Christus in jullie hart wonen door jullie geloof.’

Geloof geeft de zekerheid die je gevoel zo hard nodig heeft

Door het geloof. Wat is dat precies?

Het geloof is de zekerheid dat de dingen die we verwachten, ook werkelijkheid zullen worden. Het is het bewijs van de dingen die we nog niet zien.
– Hebreeën 11:1 (BasisBijbel)

Het geloof is een zekerheid. Een wéten. Een overtuigd zijn van. Als er één ding is waar ik in ieder geval van overtuigd ben, is dat mijn gevoelens vaak álle kanten opgaan. Die zekerheid waar Hebreeën het over heeft komt er dus niet via mijn hart, maar via mijn verstand. En mijn verstand mag het iedere keer weer op mijn hart drukken: je bént van God, door je geloof. Christus woont daar, door je geloof. En dat is zo, omdat God zélf het zegt.

Geloof geeft de zekerheid die je gevoel zo hard nodig heeft. Als je twijfelt, je onzeker voelt, je gevoelens letterlijk alle kanten opgaan, mag je je verstand aanspreken en het oproepen om je hart ervan te overtuigen: ik ben van Jezus, óók al voel ik het misschien niet zo. Ook al kost het moeite. Ook al voelt het niet als de meest natuurlijke emotie. En met dat weten mag je tóch je Bijbel oppakken, bidden en je dagen vormgeven.

Vaak denken we dat het geestelijker is om Gods aanwezigheid te voelen en dat er iets mis is als je twijfelt of niets voelt. Maar misschien groeit er in die tijden juist wel iets in de diepten, in het verborgene, wat zich in seizoenen van geestelijke hoogtepunten niet kan vormen. Wordt je geloof letterlijk geworteld, maar zie je de vruchten pas als de tijd rijp is. En dus geef je de hoop niet op, maar blijf je volharden, júist in tijden van twijfel of onzekerheid.

Aan de slag!

Hoe zorg je ervoor dat je gevoel op de bijrijdersstoel blijft en je je geloof laat rijden? Hoe volhard je? Twee praktische tips:
– Volg een leesplan. Zo neem je één mogelijke drempel voor het lezen in je Bijbel weg, namelijk het kiezen van een Bijbelgedeelte. Of lees gewoon elke dag Zij Lacht!
– Maak of volg een playlist. Je mag met je verstand je hart toezingen wat je weet dat waar is, ook (of juist) als je het niet voelt. Zing bijvoorbeeld mee met de Zij Lacht playlist op Spotify.

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap