Help! God is anders dan ik had gedacht

23

feb

Tirza Rots

Er zijn van die momenten waarop het voelt alsof je leven schudt op zijn grondvesten. Of, erger nog, van de een op de andere dag stort jouw zorgvuldig opgebouwde leven volledig in elkaar. Gevoelens van angst en paniek kunnen je overspoelen. God lijkt opeens wel erg ver weg. Dit is niet wat je had bedacht, waar je voor gebeden en gestreden hebt…

Wat als God niet beantwoordt aan het beeld dat jij van Hem hebt? Is Hij opeens veranderd? Wáár is Hij überhaupt? Hoe kun je nog vertrouwen op een God die zo anders is dan je misschien altijd gedacht hebt?

En toch…

God is niet veranderd. Dat staat vast. Gelukkig, ergens een houvast in roerige, onzekere tijden. Misschien is jouw perspectief op Hem even ondersteboven gezet. Maar dat is jouw blik. Gód is nog steeds dezelfde (Jakobus 1:17).  God is aanwezig in álle omstandigheden en op álle momenten van ons leven, als een hemelse Vader.

‘Zie, groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft: dat wij kinderen van God worden genoemd.’
– 1 Johannes 3:1 (HSV)

Betrouwbaar

Wanneer jij Jezus Christus erkent als Gods Zoon en jouw Redder dan mag je ervan verzekerd zijn dat God ook jouw Vader is (1 Johannes 2:23) en Hij zich ook als een Vader over jou ontfermt (Psalmen 103:13). Dit betekent dat Hij je in bescherming neemt. Ook al zijn de omstandigheden van het leven soms grillig, God zelf is geen onvoorspelbare, grillige Vader. Hij is betrouwbaar, bewogen en barmhartig. Ook als jouw emoties soms als golven over je heen kunnen slaan, vestig juist dán je hoop op Gods onwankelbare Woord en laat het je bemoedigen!

Bewogen

God is bewogen met zijn schepping. Hij heeft zelfs oog voor vogels. Jouw waarde gaat hun waarde ver te boven! Je kunt er van op aan, als God de vogels voorziet in wat zij nodig hebben, dat Hij ook jou wil voorzien van dat wat jij nodig hebt (Mattheüs 6:26). God is in jouw leven aanwezig als een betrokken hemelse Vader. Niet op alle momenten van het leven is een vader zichtbaar, maar de steun en de ‘stille aanwezigheid’ van een vader kunnen wonderen doen. Zo is het ook met God. Hij is vaak onzichtbaar aanwezig, maar Zijn support is er altijd!

En Hij zei: Abba, Vader, alle dingen zijn mogelijk voor U; neem deze drinkbeker van Mij weg…
– Markus 14:36 (HSV)

In Zijn diepe nood in de tuin van Getsemané, riep Jezus tot zijn hemelse Vader en deelde Hij het verlangen van zijn hart met Hem. Het verlangen om de beker van het lijden niet te hoeven drinken. Jezus maakt God deelgenoot van dat wat er in zijn hart leefde. Een vader wil graag dat zijn dochter haar hart met hem deelt. Zo is het ook met God! Het plan dat God had met en door zijn Zoon Jezus Christus heeft Hij door laten gaan. Jezus heeft de wil van God gedaan om zo de weg te openen voor jou en mij om als dochters van onze Hemelse Vader samen met Hem te leven.

Barmhartig

De Bijbel spreekt over God als een barmhartige Vader (Lucas 6:36). Barmhartig betekent medelijdend. Hij trekt Zich het lijden van deze wereld aan. Ook jouw persoonlijke lijden raakt Hem. Hij stuurde Zijn Zoon rechtstreeks naar deze aarde, waar Jezus deelde in ons lijden (Jesaja 53:3).

Jouw Abba, jouw Vader

Jij mag rusten in de wetenschap dat hij jouw Vader is (Romeinen 8:15) én blijft. Net als Jezus mag ook jij de verlangens van jouw hart delen met jouw hemelse Vader. Zelfs als die verlangens niet uitkomen en het leven je op dit moment niet brengt waar je op hebt gehoopt en voor hebt gestreden  (en misschien nog strijdt), tóch mag je weten: Er wordt over je gewaakt en voor je gezorgd. Nu en in de toekomst.

Aan de slag!

Welke van de 3 bovengenoemde eigenschappen van God spreekt je het meest aan? Hoe zie jij deze eigenschap van Hem terug in jouw persoonlijke leven? Bedenk tenminste één concreet voorbeeld. En herinner jezelf hieraan op momenten dat het moeilijk is!

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap