Ik verlang naar (meer van) U!

02

mrt

Gastblogger

Het is zaterdagmorgen, alles is nog stil en donker. Ik word langzaam wakker, en kijk hoe laat het is: half zeven. Kon ik eindelijk uitslapen na een aantal drukke dagen en vroeg opstaan, ben ik gewoon al vroeg wakker. Maar het maakt me niks uit, ik ervaar een dankbaar gevoel in mijn hart. In mijn hoofd speelt zich een zin af van een lied waarmee ik wakker geworden ben: “Ik verlang naar U, Ik verlang naar U Heer, naar U Heer.” Mijn hart vult zich met nog meer dankbaarheid en een intens verlangen naar “meer” van God.

We herkennen het allemaal: de dagen zijn druk en vol en voor je het weet is er zo weer een dag voorbij. Zo was de afgelopen week voor mij ook. Absoluut niet chaotisch, maar wel lekker druk. Uiteraard heb ik dan zo mijn “momentjes” met God, maar ik vergelijk het dan maar even met een snelle groet en dan weer verder. Vandaag is het anders, ik neem vandaag geen genoegen met een snelle groet, snel een gebed, een stukje lezen uit de Bijbel en dan amen. Ik verlang vandaag echt naar meer! Intimiteit met Gods Geest die mij met God verbindt.

Weet je wat zo mooi is? De verlangens die we hebben naar God komen bij God zelf vandaan. In Psalm 27:8 lezen we het volgende:

U zegt Zelf in mijn hart: “Verlang naar Mij.”
Ik verlang dan ook naar U, Heer.

Het is God zelf die tot ons hart spreekt om te verlangen naar Hem. Waarom? Omdat Hij naar ons verlangt. God heeft van het begin af aan al gewild dat we zouden leven in een intieme relatie met Hem. Van aangezicht tot aangezicht.

In Genesis 3 lezen we dat God in de avondkoelte door de hof wandelde. Dat was toen vast niet de eerste keer. God zal daarvoor ook momenten hebben gehad dat Hij samen met Adam en Eva door de hof liep en dat ze hun harten met elkaar deelden. Maar deze avond was het anders: God liep door de hof en Hij zag Adam en Eva niet, ze hadden gezondigd en zich verstopt, omdat ze zich schaamden. Toch riep God: “Adam waar ben je?” Het initiatief kwam bij God vandaan, die ging op zoek naar Adam. En dat is vandaag de dag niet anders. Ook vandaag roept Hij en zoekt Hij ons, ondanks de dingen die wij gedaan hebben.

Op zo’n dag als vandaag, dat ik met een verlangen opsta naar “meer” van God, dan zwijmel ik zomaar weg bij het verhaal van Mozes uit Exodus 33.

Mozes zette ver buiten het tentenkamp een tent op. Hij noemde die tent: tent van ontmoeting. Dit was een andere tent dan de tent van ontmoeting die Mozes van de Heer moest bouwen en die beschreven wordt in Exodus 26. De tent van ontmoeting van de Heer moest midden in het tentenkamp komen. Maar de tent die Mozes in dit vers neerzette, stond búiten het tentenkamp. Het was tijdelijk de plaats waar God met Mozes sprak. Daar was de wolk van zijn aanwezigheid. Toen de tent van ontmoeting binnen het legerkamp af was en de kist van het verbond was neergezet, werd dát voortaan de plaats waar God sprak. Lees Exodus 25:22 en Exodus 40:34 en 35.Iedereen die iets aan de Heer wilde vragen, ging naar Mozes in de tent van ontmoeting, buiten het tentenkamp. Wanneer Mozes naar de tent ging, stonden alle mensen op en gingen bij de ingang van hun tent staan. Ze keken Mozes na, totdat hij de tent was binnen gegaan. Zodra Mozes in de tent kwam, daalde de grote, hoge wolk neer en bleef bij de ingang van de tent staan. Dan sprak de Heer met Mozes. (Ex 33:7-9)

Op dit punt in het verhaal pleit Mozes voor het volk. God wil niet meer met het volk mee, omdat ze voor de zoveelste keer ontrouw zijn geweest. God wil een engel voor ze uit sturen, maar Mozes neemt daar geen genoegen mee. Hij wil niet zonder God vertrekken. Mozes is zo vrijmoedig om te vragen of God toch nog met hen mee wil, anders gaat hij niet verder. God in al Zijn goedheid en genade zegt dan toe om toch met het volk mee te gaan.

Mozes zal vast dolblij zijn geweest dat God zo genadig is en zelf mee gaat, dat geeft Mozes een verlangen naar “meer” en vraagt dan:

“Mag ik U alstublieft in uw volle hemelse macht en majesteit zien?” (Ex 33:18)

God komt Mozes hierin gedeeltelijk tegemoet.

“Hij zei: “Ik zal je mijn volle goedheid laten zien. Ik zal je zeggen wie Ik ben. Want Ik zal goed zijn voor wie Ik wil en Ik zal vriendelijk zijn voor wie Ik wil. Maar mijn gezicht zul je niet zien.” (ex 33:19-20)

Mozes mocht Gods gezicht niet zien, maar door het aanvaarden van het offer van Jezus houdt God Zijn gezicht voor ons niet langer verborgen. Mozes had niet de Heilige Geest in zich wonen. Door het offer van Jezus te aanvaarden, hebben wij de Heilige Geest gekregen. De Heilige Geest die in ons woont en ons zelfs één maakt met de Vader en Zoon. De Heilige Geest verbindt ons hart met het hart van God. Hij laat zijn liefde door ons stromen, met als gevolg dat er uit ons hart lofprijs en aanbidding terug gaat naar de Vader.

De ontmoeting tussen Mozes en God zorgde ervoor dat Gods macht en majesteit van het gezicht van Mozes afstraalde. Ook onze ontmoetingen met God blijven niet zonder verandering. Ook op ons gezicht is het licht van de macht en majesteit van de Heer te zien: een glans die niet meer verdwijnt! In 2 Korinthe 3:18 staat:

“We zijn als spiegels die steeds meer de stralende macht en majesteit van de Heer weerspiegelen. Want we gaan steeds meer op Christus lijken. Dat gebeurt door de Geest van de Heer.”

Verlangen naar meer zorgt er voor dat we ook meer hebben om uit te delen aan de mensen om ons heen. Hou het niet voor jezelf, ontvang, beantwoord en geef het ook weer door, zodat ook andere mensen gaan stralen omdat ze Jezus hebben mogen ontmoeten door jou heen vandaag.

Aan de slag!
Verlang jij ook naar “meer”? Bid dan het volgende gebed met mij mee en vertrouw dat God geeft wat wij vragen naar Zijn wil:

Liefdevolle trouwe God en Vader,
Dank u wel dat U tot mijn hart spreekt en zegt: “Verlang naar Mij.”
Ik verlang dan ook naar U, Heer!
Ik heb U nodig vandaag, en alles in mij verlangt dan ook naar Uw aanwezigheid.
Net als Mozes wil ik Uw vragen “Mag ik U alstublieft in uw volle hemelse macht en majesteit zien?”
Ik dank U Jezus, dat door Uw offer aan het kruis het mogelijk is geworden om weer het gezicht van God te zien. Heilige Geest, werk zo door mij heen, dat ik Uw liefde mag voelen stromen door mij heen. Zodat ik vandaag stralend voor de dag zal komen doordat ik Uw stralende macht en majesteit mag weerspiegelen. Dit alles tot eer van Uw naam. Ik loof en prijs Uw heerlijke naam, de naam van Jezus Christus.

Amen.

Deel deze overdenking

 1. Els schreef:

  Wat een bemoediging, heerlijk om hier jouw hart zo vol passie voor de koining te proeven! Dat werkt aanstekelijk!

 2. Jenny schreef:

  Mooi. Geen woorden voor. ❤

  • Carola schreef:

   Bedankt lieve Jenny voor je reactie! Ik hoop dat jij vandaag ook “meer” heb mogen ontvangen en een fijne ontmoeting heb gehad met de Vader, van aangezicht tot aangezicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap