Alledaagse dankbaarheid

01

mrt

Eline

De dagen worden langzaamaan weer wat langer, de donkere nachten worden korter (dankbaar hiervoor). Ik ben eraan toe! Als het zo donker is tijdens de wintermaanden merk ik dat ik soms in een dipje zak (waar ik ook weer uit kom, dankbaar!). Ik zie dan voornamelijk wat er niet goed is, en vergeet ik wat er wel goed is. Wat mij hierbij helpt, is een optimistische Bijbeltekst (dankbaar voor de Bijbel). Een van mijn favorieten is Psalm 118 (dankbaar voor deze psalm). Het herinnert mij eraan dat onze Papa altijd bij ons is en ons altijd zal helpen als we het nodig hebben. We hoeven alleen maar om zijn hulp te vragen (dankbaar!). In vers 5 staat: “Toen ik in moeilijkheden was, heb ik de Heer om hulp geroepen. En de Heer heeft mij geantwoord en me gered.” Een hele grote reden tot dankbaarheid.

Als ik ’s ochtends wakker word, ben ik dankbaar voor de nieuwe dag waarin ik weer (grotendeels) gezond wakker ben geworden. Ik ben dankbaar dat ik een warme douche kan nemen en me daarna met leuke kleren kan aankleden. Dan ben ik dankbaar dat ik ontbijt heb om te eten, thee heb om erbij te drinken en een telefoon heb om de dagelijkse overdenking van Zij Lacht op te lezen. Dankbaar ben ik dat ik een fiets heb om mee naar school te fietsen, en nog dankbaarder ben ik dat ik naar school kan en mag. Op school ben ik dankbaar voor de lessen die ik volg en de dingen die ik leer, maar ook ben ik dankbaar voor mijn docenten en klasgenoten. Als ik na school thuis kom, ben ik dankbaar dat ik een onwijs leuke kamer heb in een leuke stad. Ik ben dankbaar dat ik genoeg geld heb als ik boodschappen voor het avondeten ga doen. Ik ben dankbaar voor mijn laptop waar ik mijn huiswerk op maak, en dankbaar voor de boeken die zijn geschreven waar ik uit mag leren. Aan het einde van de dag ben ik dankbaar voor de leuke gesprekken die ik heb gehad die dag, de glimlach die ik van het kassameisje kreeg en het zonnetje dat ’s middags scheen. Dankbaar lig ik in mijn heerlijk zachte en warme bed, klaar voor nog een dankbare dag.

Deze dag is door de Heer gemaakt. Laten we daar blij over zijn!” (Psalm 118:24)

Hoewel we er niet altijd op deze manier mee bezig zijn, zijn er zo gedurende de dag heel veel dingen om dankbaar voor te zijn, als je er maar op let. De hele dag door is onze Vader bezig met ons. Hij beschermt ons, gebruikt ons, neemt van ons en geeft aan ons. Dat God zich met ons bezighoudt, is op zichzelf al reden genoeg om dankbaar te zijn. Zijn liefde voor ons duurt voor eeuwig, zoals in Psalm 118 staat. Toch doet God nog veel meer voor ons waar wij dankbaar voor mogen zijn. Hoewel God soms ver weg lijkt, omdat misschien gebeden niet (meteen) verhoord worden of omdat je persoonlijk een dipje hebt, Hij zorgt voor jou. Wees een dankbare dochter!

Het kost moeite en tijd om de kleine dingen te vinden waar je iedere dag dankbaar voor kan zijn. Deze moeite is het absoluut waard. Je zult zelf meer focussen op wat er wel goed gaat, in plaats van wat er niet goed gaat. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed en belangrijk om God te danken. Door te danken en te zien wat God allemaal voor je doet, zul je merken dat God dichterbij voelt. Hij is namelijk overal om je heen, Hij zorgt voor je, beschermt je en bovenal: Hij houdt van je. Hij doet van alles om dit aan jou te laten merken. Het is aan jou om het te zien en op te merken.

Aan de slag!
Dank God! Probeer iedere dag drie dingen op te schrijven die die dag zijn gebeurd of die je die dag hebt gezien, waar je God dankbaar voor bent. Doe dit in een (deel van een) boekje dat je alleen hiervoor gebruikt. Op deze manier kun jij op dagen dat je God niet dichtbij voelt, teruglezen wat Hij jou allemaal heeft gegeven! Natuurlijk mag je altijd meer dan drie dingen opschrijven, maar als het écht niet lukt, kun je ook maar één of twee dingen opschrijven.

Vandaag is de 40 Dagentijd begonnen. Doe jij daar iets mee? Als je de overdenkingen op onze website fijn vindt, is ons magazine voor de 40 Dagentijd ook echt wat voor jou. Je kunt ‘m nog tot morgenochtend 08.30 uur bestellen, hoewel je dan de eerste dagen hebt gemist. Maar dat is niet zo erg, toch? Je bestelt ‘m hier voor €12,50 exclusief verzendkosten. 


Deel deze overdenking

 1. Wat een Heerlijk onwijs stukje over dankbaarheid heb je geschreven
  Lieve Eline door jou schijnt Gods licht binnen
  Ik werd steeds blijer over hoe jij je dag omschrijft in dat daglicht werd ik klaar wakker
  En het besef dat wat er ook gebeurd in je leven dat Hij nabij is
  Ik heb in mijn leven geleerd dat iemand zei wees dankbaar en niet alleen als het goed gaat
  Ook in de stormen van je leven het kan tekeer gaan
  Maar door dit alles toch bij God neer te leggen en dankbaar te zijn dat Hij voor je blijft zorgen
  En Zijn bescherming op je is
  Ik heb zelf mogen ervaren dat alle dingen ten goede keren
  En dan ben je dubbel dankbaar en schijnt de zon krachtiger
  Mijn gouden leidraad; deze dag is door de Here gemaakt laten wij jubelen en stralend deze dag tegemoed gaan

  • Eline schreef:

   Dankjewel, Martha! Je hebt helemaal gelijk, wat mooi dat je dat hebt mogen ervaren! Laten we samen dankbaar zijn 🙂

 2. Annelize schreef:

  Wat een mooi stukje om deze dag mee te beginnen. Gelijk alweer een dankpunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap