‘Ik heb de Heer gezien!’ – het getuigenis van Maria

14

dec

Neeltje

Ben jij weleens zó verdrietig dat je er volledig door wordt meegenomen? Iemand probeert je af te leiden of te troosten, maar niets helpt. Je kunt aan niets anders denken dan aan datgene wat jou zo verdrietig maakt. Precies zó moet Maria Magdalena zich gevoeld hebben nadat ze ‘haar Heer’ niet vond in het graf. Ze was er vast van overtuigd dat Hij was meegenomen. Totdat ze met Hemzelf geconfronteerd wordt.

// Leestip: Johannes 20:11-18 //

Het Bijbelgedeelte in Johannes 20:11-18 past in meerdere opzichten goed bij het thema van deze maand: ‘God keert alles om’. Twee punten die opvallen:

  1. Het getuigenis van een vrouw was in Bijbelse tijd niet voldoende bewijs voor een rechtszaak. Echter, Maria Magdalena is de eerste getuige van Jezus’ opstanding en vertelt erover aan de discipelen.
  2. Maria verlaat Jezus’ graf na haar eerste bezoek, ongelovig en verbouwereerd. De steen is weggehaald en ze is vast overtuigd dat ze ‘haar Heer’ hebben weggenomen. Bij haar tweede bezoek aan het lege graf staat ze oog in oog met een tuinman. Tenminste, dat denkt ze. Doordat ze zo verdrietig is, ziet ze niet dat het Jezus zelf is. Haar verdriet verandert in grote vreugde als ze ontdekt wie er voor haar staat.

Je leest in de evangeliën dat Jezus met respect en waardigheid met vrouwen omgaat. Ze hebben niet dezelfde positie als mannen, maar dat betekent niet dat ze minderwaardig zijn. Jezus benadert zijn discipelen op dezelfde liefdevolle manier als de vrouwen die dichtbij Hem staan. Een voorbeeld van de manier hoe Hij vrouwen behandelt, is te zien in het verhaal van vandaag.

Zowel de vrouwen als de discipelen die dichtbij Jezus stonden, waren niet voorbereid op Jezus’ opstanding. Maria Magdalena wordt in Gods plan gebruikt om te getuigen van Jezus’ opstanding. Zij is degene die de boodschap van Zijn opstanding aan de andere discipelen mag vertellen.

Aan de slag!

Lees Johannes 20:11-18. Wanneer werd jij voor het eerst geconfronteerd met de opgestane Heer? Maria’s verdriet veranderde in vreugde toen ze ontdekte dat de tuinman Jezus zelf was. Wat was jouw reactie toen Jezus zich aan je bekendmaakte? We zijn benieuwd naar jouw getuigenis!

Deel deze overdenking

  1. Lianne schreef:

    Hee Neeltje, wat leuk dat jij hier schrijft! Ik vind dit stukje ook mooi, zo gaaf dat Jezus het getuigenis van Maria, die hem echt heeft gekent, belangrijker lijkt te vinden dan een rechterlijke verklaring of een cultureel hoogstaande belevenis. Hij had zichzelf kunnen bewijzen aan iedereen, maar koos ervoor zichzelf te laten zien aan degenen die van hem hielden. Ik word er blij van! Groetjes, Lianne (KmK)

    • Neeltje schreef:

      Hoi Lianne, leuk je hier tegen te komen! Bijzonder inderdaad dat God mensen inschakelt in Zijn plan, daar ben ik ook vaak verwonderd over. Succes met alles, groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap