Een hart schoner dan Jezus’ voeten

13

dec

Eline

Hoewel we nu grotendeels gewend zijn aan de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, is het nog niet lang geleden dat de maatschappij het heel anders zag. Vrouwen waren niet gelijkwaardig aan mannen, ze kregen geen gelijke kansen, geen gelijk onderwijs en geen gelijke rechten. Het stemrecht voor vrouwen is bijvoorbeeld nog geen 100 jaar geleden -in 1919 om precies te zijn- ingevoerd. In de tijd van Jezus hoefden vrouwen er helemaal niet aan te denken om op een gelijke manier te worden behandeld als de mannen om hen heen. Vrouwen werden door de maatschappij gezien als minder belangrijk en simpelweg minderwaardig. Zeker als je een beroep had waar veel mensen een afkeer van hadden, zoals in de prostitutie. Het verhaal over de vrouw die Jezus’ voeten waste, is om deze redenen extra bijzonder.

// Leestip: Lukas 7:36-50 //

Toen een vrouw, waarvan iedereen wist dat het een hoer was, het huis van de farizeeër Simon binnenkwam, was Simon verbaasd. Toen zij ook nog eens de voeten van Jezus begon te wassen en te kussen, sloeg Simon steil achterover en vroeg zichzelf af waarom Jezus dit toeliet. Jezus is de Messias, zo’n belangrijk Iemand kan toch niet accepteren dat er een hoer bij Hem zit? Laat staan dat de hoer Hem aanraakt, Zijn voeten kust en wast. Weet Jezus dan niet wie deze vrouw is? Maar Jezus liet het allemaal toe terwijl Hij donders goed wist wie die vrouw was. Het maakte Hem alleen niets uit.

Farizeeër Simon dacht dat de vrouw niet goed genoeg was voor de Messias. Hij dacht dat hij zelf veel beter was, waardiger misschien wel. Hij was immers een man, een godsdienstige, hij was trouw. De vrouw die bij Jezus zat, was dat allemaal niet. Simon wist op dat moment nog niet wat er belangrijk is voor Jezus. Hij zag alleen dat hij en de hoer volgens de maatschappij niet gelijk waren. Jezus was anders dan de maatschappij waar zij in leefden. Hij was het niet eens met de regeltjes, voor Hem is iedereen gelijk!

Het maakt voor Koning Jezus niet uit wie je bent of wat je hebt gedaan. Het maakt Hem niet uit hoe ver je bij God vandaan bent geweest, hoe vaak je fouten hebt gemaakt, hoe groot die fouten waren. Het gaat niet om godsdienstigheid, maar om liefde.

Jezus vertelt een gelijkenis. Het gaat over iemand met een grote schuld en iemand met een kleine schuld. Van beide wordt de schuld kwijtgescholden. Eén van de schuldenaars was het meest dankbaar, voelde de meeste liefde naar zijn schuldeiser toe. Dat was de schuldenaar met de grootste schuld. Bij de hoer die naar Jezus toe kwam, zijn voeten kuste en waste en parfum over zijn voeten goot, is diezelfde dankbaarheid en liefde te zien. Ze weet dat zij veel schuld heeft bij God. Vaak is zij ongehoorzaam geweest. Daarom is zij zo dankbaar dat zij vergeven is door Jezus. Zij laat veel meer liefde voor Jezus zien dan dat de Farizeeër doet. Hij heeft Jezus geen water om te wassen aangeboden, geen kus als welkom gegeven. Hij is minder dankbaar voor de schulden die zijn kwijtgescholden, omdat hij niet inziet dat hij net zo’n grote zondaar is. Omdat qua beleving de schulden van de Farizeeër en de hoer niet gelijk zijn, is hun dankbaarheid en liefde voor Jezus ook niet gelijk.

 

Aan de slag!

Luister vandaag naar het lied: God of Nations van the Newsboys.
Zij verwoorden hoe God iedereen ziet als gelijke.
Besef je als vrouw vandaag dat je gelijk staat aan ieder ander. En vooral; dat Jezus jou behandelt als ieder ander. Bij Hem vallen status, leeftijd en geslacht weg. Hij accepteert je zoals je bent.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap