Maria: de vrouw die genade vond bij Jezus en zijn discipel werd

15

dec

Esmeralda van Dijke

‘Wees niet bang, Maria! Je hebt genade gevonden bij God!’ Daar stond ze dan, misschien was ze net eten aan het koken of de was aan het ophangen. Het was een normale dag, die haar leven voorgoed veranderde. Er kwam namelijk een engel langs met het nieuws dat Maria zwanger zou worden. Ze zou een zoon baren die de Zoon van de Allerhoogste zou zijn. Het leven van deze onbekende, jonge vrouw stond volledig op zijn kop, maar het eerste wat ze zegt is: ‘Mij geschiedde naar uw woord’.

// Leestip: Jesaja 7:14 + 9:5, Mattheüs 1:22-23 //

De jonge Maria, die de moeder van Jezus werd, was de meest begenadigde vrouw uit de hele Bijbel. Niet omdat zij dacht dat ze een heilig supermens was, maar omdat God haar had gezegend met bijzondere genade. Zonder te weten hoe haar toekomst eruit ging zien, vertrouwde Maria op deze genade van God. Wat een moed en vertrouwen!

Door sommige mensen wordt Maria vereerd als heilige, terwijl ik denk dat we beter een voorbeeld zouden kunnen nemen aan Maria. Het maakte voor haar namelijk niet uit dat zij plotseling de meest gezegende vrouw op aarde werd. God was en bleef de enige die zij aanbad. Ze loofde en prees haar Heere en bleef zelf nederig. Tijdens het leven van Jezus bleef Maria op de achtergrond. Ze was zich bewust van zijn taak en zijn genade en werd één van zijn trouwe volgelingen.

Maria heeft nooit beweerd meer te zijn dan een dienstmeisje van de Heer. Ze heeft zich niet ingebeeld dat zij, Maria, dé uitvoerder was van de goddelijke agenda of dé bemiddelaar van genade. Nee, Maria getuigde van haar liefde voor Jezus, die haar Redder was.

Maria was een normaal meisje, zoals jij en ik, en ondanks dat haar leven in een achtbaan veranderde, bleef ze tot het einde een normale vrouw met een enorme passie voor Jezus. Ondanks alles wat er op haar af kwam, vertrouwde ze op God en bleef ze nederig.

Aan de slag!

Vertrouw jij erop dat God een geweldig plan voor jou heeft? Geloof jij dat God jou ook genade schenkt? En als je dan mee mag werken aan een mooi plan, blijf je dan je nederige zelf of prijs je jezelf de hemel in? Leer van Maria, een jonge vrouw zoals jij en ik, die haar hele leven toevertrouwde aan de Heer.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap