Identity check

11

mrt

Anna-Carina

“Als je veel geld verdient, hard werkt en lange dagen maakt, ben je gedreven en succesvol. Als je werkloos bent of voor een laag inkomen werkt, ben je vrijwel een mislukking of heb je gefaald. Je moet het beste uit jezelf halen en je dromen najagen, dan ontdek je wie je echt bent. Door hard te werken en te investeren in jezelf, kun je jezelf ontplooien.” – Dit zijn kreten die in de huidige (westerse) maatschappij de norm bepalen voor je identiteit. Waar haal jij je identiteit uit? Waaraan meet jij of je ‘goed genoeg’ bent?

In sommige culturen is je rol in het gezin of in een groep bepalend voor wie je bent (bijvoorbeeld vader, dochter, vriend, etc.) In andere culturen, zoals in Nederland, is wat je doet en wat je bereikt vaak bepalend voor je identiteit. Als je dit zo leest denk je misschien: ik weet wel beter, daar haal ik mijn identiteit niet uit. Maar toch nemen we die culturele normen soms onbewust aan als maatstaf voor onszelf.

Onlangs luisterde ik een overdenking van Tim Keller waarin hij aangaf waarom de hedendaagse normen voor het vormen van een identiteit niet werken. Hij noemde drie punten:

 1. Tegenstrijdigheid: als je identiteit bepaald wordt door je diepste verlangens en dromen krijg je te maken met tegenstrijdige factoren. Enerzijds wil je een spetterende carrière waarin je jezelf volledig ontplooit, maar ook wil je tijd voor je familie en relaties om je heen. Daarnaast wil je de wereld ontdekken en allerlei kennis opdoen.
 2. Instabiliteit: je gevoelens en wensen veranderen. Als fundament voor je identiteit heb je stabiele factoren nodig. Tim Keller beschreef identiteit als een stabiel zelfbeeld (of zelfbeschouwing) en zelfkennis.
 3. Illusie: de hedendaagse culturele normen waar je jezelf aan toetst (bijv. het hebben van een baan, presteren, zelfontplooiing) zijn een illusie. Dat zijn factoren die veranderen met de tijd. Op basis van culturele normen categoriseren we onze identiteit in goede en slechte eigenschappen. Over de slechte eigenschappen zeggen we, ‘nee dat ben ik niet’, omdat we ons meten aan wat gewenst is.

In onze cultuur wordt identiteit veel gezien als iets wat je kunt bereiken of creëren. ‘Wanneer je dit en dit doet, wordt je wie je echt bent. Dan ontdek je jezelf écht.’ Dit is niet waar! Je hebt een identiteit en daardoor kan je presteren en bepaalde dingen goed doen. Je hebt een identiteit in Christus, een stabiele vaste identiteit en daar vanuit kun je presteren. Je hoeft niet aan bepaalde eisen, doelen of prestaties te voldoen om geaccepteerd te zijn.

Wat is dan onze identiteit in Christus? Er bestaan hele lijsten met Bijbelteksten hierover, ik heb er een aantal uitgekozen. (Achter elk punt staat de Bijbeltekst waarin je dit kan nalezen.)

 • Ik ben een kind van God (Johannes 1:12)
 • Ik ben een vriend van Christus (Johannes 15:15).
 • Ik ben door Jezus Christus uitgekozen om op pad te gaan en vrucht te dragen (Johannes 15:16).
 • Ik ben een maaksel van God, in Christus Jezus geschapen om Zijn werk te doen (Efeziërs 2:10).
 • Ik ben rechtvaardig en heilig (Efeziërs 4:24).
 • Ik ben een burger van het rijk in de hemel, het rijk van God en ik heb daar nu al een plek in (Filippenzen 3:20, Efeziërs 2:6).
 • Ik ben verborgen (veilig) met Christus in God (Kolossenzen 3:3).
 • Ik ben door God uitverkoren, heilig en geliefd (Kolossenzen 3:12, 1 Tessalonicenzen 1:4).
 • Ik ben een vreemdeling ver van huis en woon tijdelijk in deze wereld (1 Petrus 2:11).
 • Ik ben uit God geboren. Het kwaad, de duivel, heeft geen vat op mij (1 Johannes 5:18).

Aan de slag!
Nu denk je misschien, dit is allemaal mooi en waar, maar hoe zorg ik ervoor dat ik mijn identiteit uit Christus haal en niet uit wat anderen denken?

Tim Keller zei het als volgt: ‘de manier waarop iemand kan veranderen, is door te veranderen wat ze aanbidden. De manier waarop je verandert is niet door te denken of voelen, maar door een verandering in je hart.’ Dit kun je doen door je hart te vullen met Bijbelse waarheden, zoals het lijstje hierboven. Zing de waarheden, bid ze en mediteer erover.

Bron: Tim Keller – An Identity That Can Handle Either Success or Failure (overdenking op youtube).

Deel deze overdenking

 1. Charlotte schreef:

  Mooi! Dankjewel.
  Het boek van Arie de Rover gaat hier ook over. Van hem zijn ook hele interessante praatjes te vinden op YouTube en soundcloud met dit thema. Ben al een tijd bezig met dit verder te ontdekken en het heeft mijn leven echt veranderd.
  Bevrijd van jezelf is overigens ook een heel mooi boek van Tim Keller wat hierover gaat. Echt een aanrader om dit onderwerp uit te diepen. Dit is de kern van het geloof!

 2. Ruth Rottiné schreef:

  Dank voor het delen. Mooi artikel.

 3. Danielle schreef:

  Dankjewel voor het delen!

 4. Christie schreef:

  Wow, net dit weekend een kleine conferentie gehad over je identiteit in Christus. Gaaf! God leidt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap