Jahweh Roï

10

mrt

Stefanie

In het Hebreeuws heeft God ontzettend veel namen. Deze namen geven vaak een (karakter)eigenschap van God weer. Jahweh Roï is één van die namen. Jahweh Roï betekent ‘de Heer mijn herder’. In de Bijbel wordt een aantal keer het beeld geschetst van een herder die zorg draagt voor zijn schapen. In Johannes 10:11 zegt Jezus: ‘IK BEN de goede Herder. Een goede herder heeft zijn leven over voor zijn schapen.’ en in vers 14 zegt Hij vervolgens: ‘IK BEN de goede herder. Ik ken mijn schapen en mijn schapen kennen mij.’

Ik neem je vandaag mee door Psalm 23, één van mijn  favoriete Psalmen. Het is misschien een cliché, maar het is gewoon een prachtige Psalm. David laat hier zo duidelijk zien wie God voor hem is. Aan de hand van het beeld van een herder die zijn kudde weidt, wordt het karakter van God zichtbaar en mogen wij weer even stilstaan bij wie God voor ons wil zijn.

 1. God zorgt voor je
  De Heer zorgt voor mij zoals een herder voor zijn schapen zorgt. Ik kom niets tekort. Hij laat mij rusten in groene velden. Hij laat mij drinken uit rustige stroompjes. Hij geeft me kracht.
  God zorgt voor je. Jahweh Jireh is nog zo’n mooie Hebreeuwse naam van onze God, het betekent ‘de God die zorgt’. God heeft het beste met je voor. Hij zorgt ervoor dat je niets tekort komt. Hij geeft je alles wat je nodig hebt. Hij wil als een plek van rust voor je zijn in chaotische, drukke tijden. Een rustoord waar je weer op krachten kunt komen. Een plek waar je jezelf mag opladen en de alledaagse stress even los mag laten.
 2. God helpt
  ‘Hij helpt me om te leven zoals Hij het wil, omdat Hij dat heeft beloofd.

  Elke dag worden we blootgesteld aan talloze keuzes. Uit onszelf kunnen we niets goed doen, daar hebben we Gods hulp bij nodig. Die hulp krijgen we door de Heilige Geest die in ons woont. In Johannes 16 vertelt Jezus vlak voordat Hij naar de hemel gaat dat Hij de discipelen de Helper zal sturen. God heeft de Heilige Geest aan ons gegeven om ons te helpen, zodat wij kunnen leven tot eer van God.
 3. God is aan je zijde
  ‘Zelfs als ik door een diep, donker dal ga, een dal van moeilijkheden, ben ik nergens bang voor, want U bent bij mij. Met uw stok en uw herdersstaf beschermt U mij en stuurt U mij bij. Het troost mij dat U dat doet.’
  God is als een schaduw aan je zijde. Hij is er altijd, ook al ervaar je dat misschien niet altijd zo. Dit maakt Hij ook duidelijk in de naam waarmee Hij zich bekend maakt aan het volk Israël: Ik ben die Ik ben en Ik zal er zijn. Het is een belofte en daar mogen we op vertrouwen. In Mattheüs 28:20 heeft Jezus zelf gezegd dat Hij alle dagen met ons is, tot het einde van de wereld. Op deze belofte mag je vertrouwen!
 4. God geeft leven en overvloed
  ‘Mijn vijanden zien hoe goed U voor mij bent: U zet een feestmaaltijd voor mij neer. U zalft mijn hoofd met zalf-olie. U schenkt mijn beker zó vol dat hij overloopt.’
  In de Bijbel is olie een beeld van de Heilige Geest. Wij zijn gezalfd met de Heilige Geest. Nadat Jezus naar de hemel is opgestegen, wordt de Heilige Geest op aarde uitgestort. Hierdoor is God nog steeds dicht bij ons. God stort Zijn Geest over ons uit en wil ons leven geven en overvloed, staat in Johannes 10:10.
 5. God is trouw
  ‘Uw goedheid en liefde zijn mijn leven lang bij mij. Ik mag mijn hele leven dicht bij U zijn.’
  God is trouw! Elke morgen is Hij opnieuw goed voor ons. Elke dag opnieuw geeft Hij ons Zijn liefde zonder dat wij daar iets voor hoeven te doen. Alles is namelijk al voor ons gedaan door Jezus Christus. Doordat Hij voor ons aan het kruis is gestorven en al onze zonden daar heeft gedragen, mogen wij ons hele leven dicht bij God zijn. Hij redde ons om eeuwig dicht bij Hem te zijn!

Aan de slag!
Lieve Vader, dank U wel dat ik door het offer van uw Zoon Jezus, altijd bij U mag komen. Dank U wel dat U voor mij zorgt, zoals een herder voor zijn schapen zorgt. Dank U dat U mij naar rustige weiden leidt en dat U mij rust wilt geven. Dank U dat U altijd met mij meegaat. U bent erbij als ik op een bergtop sta, maar ook als ik door een diep dal ga. U bent altijd aan mijn zijde en wil mij in alles helpen. Helpt U mij om te luisteren naar de Heilige Geest, zodat ik vandaag in alle dingen die ik doe en in de keuzes die ik maak, mag leven tot eer van U? Amen.

Deel deze overdenking

 1. Dag Stefanie

  Voor mij springt deze psalm 23 als een goede Herder over de bergtoppen
  Rusten in grazige weiden en weten Dat Hij is Ik ben die ik ben
  En zal er zijn Hij is met ons
  Wat een heerlijke start van deze ochtend
  Exstra feestelijk het is onze trouwdag
  En ik kan uit mijn grond van mijn hart zeggen Hij was erbij en zal er altijd zijn
  Hij is als een goede Herder die voor Zijn schapen zorgt
  De vaste rots en vertrouwen eke dag opnieuw

  • Stefanie schreef:

   Het is inderdaad heel mooi dat God in Zijn naam al laat zien dat Hij altijd bij ons is! Bijzonder dat je dit ook zo hebt mogen ervaren in je leven! En van harte gefeliciteerd met jullie trouwdag, Martha!

 2. Bep schreef:

  Ja..de Here is mijn herder, mij ontbreekt niets….
  Lieve Stephanie, ik ben een vrouw van 64, dus zo klonk de psalm toen ik hem leerde.
  Zoals je al schreef, het leven kent niet alleen maar toppen van geluk, maar ook vooral veel omsingelingen van de kleine stad ( gisteren). En je dan realiseren dat God nooit loslaat wat Zijn hand begon.
  Hij leidt ons aan grazige weiden. Dat gaat soms wel langs steile paadjes, uitputtend ( ben je wel eens in Zwitserland geweest) en over rotsblokken. Je moet op je hoede zijn en goed kijken waar je loopt.en als je er uiteindelijk beland is het zo’n ongekend heerlijke ervaring, dan is God zó nabij. En dan ga ik net als jij zingen. Meestal een psalm of zomaar het begin van het Weihnachtsoratorium van Bach…Jauchzet, frohlocket..auf preiset die Tage!!!
  Dank aan Jezus, dat Hij voor ons de weg naar de Vader heeft geplaveid, dat we door Hem, vrij tot de troon van de Vader mogen gaan.

 3. Martine schreef:

  Goedemorgen bedankt voel r deze blog. Als jonge vrouw van 18 kreeg ik deze psalm mee als belijdenis tekst. Nu 30 jaar later weet ik wat bergen en dalen zijn. Hij geeft echt rust en laat niet los. Bedankt

  • Stefanie schreef:

   Een hele mooie psalm om mee te krijgen en wat mooi om te lezen dat je echt hebt ervaren dat God rust geeft en je vasthoudt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap