Hoofd, heupen, knie en teen: de rivier uit de tempel

24

mei

Nienke Alblas

Het leven met de Heilige Geest is een spannende aangelegenheid. Niet omdat de Heilige Geest eng is, maar omdat Gods plannen dieper zijn dan wij kunnen en durven te denken. Die diepte is niet negatief, maar iets positiefs. Soms kunnen keuzes en momenten in het geloof voelen als een sprong in het diepe. Toen ik voor het eerst leerde over de Heilige Geest bij een Alpha-cursus werd mij geleerd dat God nooit iets doet waar wij niet tegen zouden kunnen. Hij is niet een Vader die zijn kinderen dwingt, Hij nodigt zijn kinderen uit. Een Vader zou zijn dochter niet in diep water gooien zonder haar te helpen, te leren zwemmen en stapje voor stapje te laten wennen aan het water.

In Ezechiël 47 lezen we een visioen waarin een rivier stroomt uit het heiligdom van God in de tempel. Het water in de Bijbel staat ook wel symbool voor de Heilige Geest. Ezechiël gaat in de rivier staan en stukje bij beetje wordt het water steeds dieper. Hij wordt uitgenodigd tot dieper gaan met Gods Geest. En jij ook! 

Toen de Man  naar  het oosten naar buiten ging, was er een meetlint in Zijn hand. Hij mat duizend el en liet mij door het water gaan: het water kwam tot de enkels. Hij mat  weer  duizend  el  en liet mij door het water gaan: het water kwam tot de knieën. Toen mat Hij er  weer  duizend en liet mij erdoor gaan: het water kwam tot de heupen. Nog eens  mat Hij duizend  el: het was een beek waar ik niet door kon gaan, want het water was  heel  hoog – water waar men alleen  zwemmend  door kon, een beek waar men  anders niet door kon gaan.
Hij zei tegen mij: Hebt u het gezien, mensenkind? Toen leidde Hij mij en bracht mij terug naar de oever van de beek. Toen ik teruggekeerd was, zie, bij de oever van de beek stonden zeer veel  bomen, aan deze kant en aan de andere kant. 
– Ezechiël 47: 3-7 (HSV) 

Ezechiël is een profeet uit de Bijbel die bijzondere visioenen ontving van de Heer. Het visioen uit hoofdstuk 47 is er één van. Het visioen kan op verschillende manieren worden uitgelegd. De tempelbeek die wordt beschreven, wordt gezien als de bron van zegen voor het Messiaanse Rijk. Het zou kunnen verwijzen naar de rivier de Tehom, levend water. Andere bijbelverklaarders stellen dat je het visioen kan lezen op een allegorisch beeld van de eerste kerken en de zegeningen die deze kerk brengt.  

Het beeld dat Ezechiël ontvangt begint met een beeld van een man die bij het oosten van de tempel staat met een meetlint. Dit oosten is de plek waar de zon opkomt. Het begin van een nieuwe dag, een nieuw leven. We staan aan de start van iets nieuws met de profeet. Wat doet de man met het meetlint? Hij meet niet de deurpost op om te kijken hoe breed deze is. Nee. Hij meet de hoeveelheid water die naar buiten stroomt. Precies passend bij de ontvanger, Ezechiël. 

Zo geeft God niet te veel of te weinig. Hij is in controle en meet precies af hoe veel water er vloeit. Hij kent jou door en door. Dit betekent niet dat geloven bestaat uit het maken van alleen maar veilige keuzes. God nodigt ons uit om dieper te gaan. Hij duwt ons niet kopje onder en wanneer we niet meer kunnen staan is Hij er om ons te helpen zwemmen. 

Tot de enkels 

Als eerste vloeit er 1000 el water uit de tempel. Er ontstaat een stroom en Ezechiël staat in het water tot aan zijn enkels. Het water stroomt over zijn voeten. Jezus waste ook de voeten van zijn discipelen tijdens het laatste avondmaal in Johannes 13. Door Jezus zijn we helemaal schoongewassen. Al het vuil van onze voeten, alles wat we ooit hebben gedaan, wordt schoongewassen. Wanneer je in Jezus gelooft en Zijn Geest in je komt wonen is dit een van de eerste dingen die gebeurt. Hij doet dit voor jou. Vervolgens mag je gaan lopen. Je voeten zijn schoongewassen.

Als je net schone voeten hebt gekregen, ga je dan meteen in een plas met modder stampen? Nee, waarschijnlijk niet. Op den duur zullen je voeten weer groezelig worden, er gaan dingen verkeerd. Dan wil Jezus keer op keer je voeten wassen als je hem zoekt om te ontmoeten, als je bij Hem aan tafel gaat.  

Tot je knieën 

Toen je klein was en op het strand zonder papa en mama naar de zee mocht, zeiden ze waarschijnlijk eerst dat je tot je enkels mocht. Toen je wat ouder werd zeiden ze: ‘Niet verder dan je knieën, hé!’ Deze woorden zijn beschermend. De knieën staan in de Bijbel voor toewijding. Het staat voor knielen en overgave. Na je heiliging, mag je je toewijden. Dit hoef je niet op eigen kracht te doen. Ook hier stroomt het water van de Heilige Geest. Ook hier is een uitnodiging van Hem om dieper te gaan. Dit vereist een eigen keuze en wilskracht die God je schenkt. Vind je dit lastig? Vraag het aan Hem, want Hij wil je helpen en beschermen. Hij wil dieper met jou in relatie zijn. 

Tot aan je heupen 

Wanneer je dieper het water in gaat tot je heupen, voelt het altijd net iets kouder. Even doorzetten. Je heupen staan in de Bijbelse traditie voor kracht. Denk bijvoorbeeld aan de heup van Jakob die tijdens zijn worsteling met God ontwricht raakte. Hij besefte zich dat Hij niet zonder God kon. En zei vervolgens: “Ik laat U niet los tot U mij zegent.” We hebben Gods kracht nodig. Als een gordel van waarheid om onze heupen heeft God ons zijn Woord gegeven. We mogen kracht putten uit zijn Woord. Zijn Waarheid houdt altijd stand en is dus het krachtigste wapen dat we kunnen hebben. Het is onze Zekerheid. 

Kopje onder 

Als je nog dieper gaat in het water, kan je niet meer staan. Je gaat kopje onder, je verstand mag je loslaten. Het is zeker niet erg om over dingen na te denken, maar wat heeft de boventoon. Jouw gedachten en verstand, of God? Soms zijn Gods plannen ondoorgrondelijk. Ze zijn dieper dan wij ons kunnen beseffen, ze zijn beter en mooier. Hij wil ook jou overstromen met zijn liefde. De rivier wordt soms ‘ondoorwaadbaar’. Je kan niet op je eigen benen blijven lopen, maar je hebt de beste zwemleraar bij je. God de Vader. En na het zwemmen, als je moe bent, neemt Hij je mee naar de kant. Hij laat je zien wat voor moois Hij voor je voor ogen heeft en wat jullie samen hebben gedaan. Tot je verwondering zal je gaan zien dat langs de rivier bomen staan. Geworteld in aarde, gevoed door Zijn Levende water.  

Aan de slag! 

Tijd om te ontspannen. Ga een dezer dagen in bad. Laat het bad volstromen met water en ga er eerst in staan tot aan je enkels. Ga vervolgens op je knieën zitten, op je billen en daarna kopje onder. Neem even de tijd om te ontspannen. Luister in bad naar je favoriete worshipnummers of naar een inspirerende podcast. Je mag dieper gaan met de Heilige Geest. 

Geen bad? Of geen tijd voor een bad? Steek dan een kaarsje aan. Ook vuur staat symbool voor de Heilige Geest. Neem even de tijd om te luisteren naar God, muziek of een podcast. 

Deze overdenking is geschreven naar aanleiding van een overdenking door Jeroen Dorstijn van GODcentre Gouda.  

Deel deze overdenking

 1. Inge schreef:

  Prachtig Nienke, dankjewel! Toewijding en steeds verder in het water associeerde ik altijd met ‘eng’. Maar als je inderdaad bedenkt dat het het water van Gods liefde is krijgt het een heel ander perspectief!

 2. Noémi schreef:

  Afgelopen jaar (2019) hield Henk Stoorvogel hier een preek over op Opwekking en dat sprak mij zo aan, ik vond het zo prachtig! Bedankt voor dit stuk, herinnerde me daar weer aan.

  Mocht iemand deze willen horen;

  Opwekking-webwinkel.nl/preken/preken-mp3/preek-downloads-2019/preken-hoofdprogramma-5/dieper-met-de-geest

 3. Rosalinda schreef:

  Ik heb twee keer een droom gehad waar bij een witte tempel met 4 engelen op elke hoek met grote trompetten en een beek/ rivier welke onder de tempel door stroomde. Deze uitleg geeft me een kleine indicatie van een deel van de droom was deze betekend. Dankjewel

 4. René Grootes schreef:

  Met belangstelling volg ik de ontwikkelingen rond het te vullen bad van Siloam onder aan de berg Moria bij OOST-Jeruzalem en de waterloop door de Hizkia tunnels de berg af. Begrijpelijke opwinding dat de bijbels genoemde tempels mogelijk een andere plaats bij Jeruzalem hebben gehad. Wat er dan wel is voor die godsdienstige clashes op de zogenaamde tempelberg?

  Water stroomt niet omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap