Hongerig naar God? Probeer eens geestelijk vasten!

16

okt

Irene Poot

Sinds een half jaar doe ik aan periodiek vasten: elke week voor 24 uur niets eten. Dit doe ik, omdat dit voor mij fysieke voordelen heeft, zoals minder menstruatieklachten. Daarnaast probeer ik tijdens deze dagen ook meer bezig te zijn met God en me op hem te focussen. Dit lukt niet altijd even goed, maar ik zet toch door! In de Bijbel staan ook veel verhalen over mensen die vasten, en kennelijk was dit een heel normaal iets om te doen. Maar waarom doen wij het tegenwoordig dan zo weinig? Waarom vasten wij niet of nauwelijks? En waarom zouden wij dat ook eens moeten doen? 

Als je de Bijbel een beetje doorbladert, komt je vele scenario’s tegen waar mensen vasten om gehoord te worden door God en te luisteren naar God. Jezus doet het in de woestijn voor zijn bediening begint. Mozes tijdens het opschrijven van de tien geboden. De eerste gemeenten om apostelen aan te stellen, en Daniël wordt ook vaak genoemd als iemand die vastte.  

Vervuld van de Heilige Geest trok Jezus weg van de Jordaan, en geleid door de Geest zwierf hij veertig dagen rond in de woestijn, waar hij door de duivel op de proef werd gesteld. Al die tijd at hij niets, en toen de veertig dagen verstreken waren, had hij grote honger.
– Lucas 4: 1-2 (NBV).

Veertig dagen en veertig nachten bleef Mozes daar bij de HEER, zonder te eten of te drinken. En hij schreef de tekst van het verbond, de tien geboden, op de platen.
– Exodus 34: 28 (NBV).

Op een dag, toen ze aan het vasten waren en een gebedsdienst hielden voor de Heer, zei de Heilige Geest tegen hen: ‘Stel mij Barnabas en Saulus ter beschikking voor de taak die ik hun heb toebedeeld.
– Handelingen 13: 2 (NBV).

Smakelijk voedsel at ik niet, vlees en wijn kwamen niet in mijn mond, en ik wreef mij niet in met olie tot er drie weken verstreken waren.
– Daniël 1:3 (NBV).

Vasten was en is dus een hele normale manier om in contact te komen met God en zo ook je relatie met God te versterken. En ook al klinkt het misschien nog vermoeiender dan elke dag stille tijd houden, het kan echt veel positieve impact hebben op jouw (geloofs)leven en wandel met God.  

Waarom zou je geestelijk vasten? 

Geestelijk vasten betekent eigenlijk het onthouden van behoeften (op welk gebied dan ook) om geestelijke redenen. Vasten geeft je de mogelijkheid om je compleet te kunnen richten op God en zonder afleidingen te luisteren naar wat Hij je wilt zeggen. Maar waarom zou je eigenlijk vasten? Luistert God niet naar je als je een volle maag hebt?  

Deze manier van focussen op God heeft verschillende positieve effecten. Allereerst zorgt het voor nederigheid richting God. Door te vasten maak je jezelf zwakker waardoor je God toestaat om groter te worden in jouw leven. Daarnaast maakt het je afhankelijk van God. Als ik vast, weet ik dat ik niet zonder Gods kracht op de been kan blijven; ik heb God nodig en word me hiervan bewust. Ook zorgt vasten ervoor dat je onafhankelijker wordt van datgene waarmee je vast. Ik ben me nu bijvoorbeeld een stuk bewuster van het feit dat ik echt niet altijd hoef te gaan snacken als ik trek heb of dagelijks social media moet checken. 

Daarnaast zorgt vasten voor reiniging, zowel lichamelijk als geestelijk. Negatieve of verkeerde gedachten, patronen of twijfels kunnen aan het licht komen. Ook kan vasten leiden tot meer zelfbeheersing en zelfdiscipline. Als laatste zorgt vasten ervoor dat je God meer gaat zien, horen en leert kennen. Het kan dus echt een verrijking in je geloofsleven zijn.  

Hoe werkt geestelijk vasten? 

Vasten kan gedaan worden door je te onthouden van eten, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Voor mij is vasten van eten wel een manier om ook fysiek afhankelijk van God te zijn, wat ik persoonlijk mooi vind. Maar misschien is dat voor jou, om wat voor reden dan ook, geen fijne manier om je op God te focussen. Natuurlijk kun je dan ook gewoon vasten van andere dingen, zoals social media, Netflix, snoep, alcohol, roken, shoppen of andere dingen die jouw tijd vullen die je ook aan God had kunnen besteden. 

Het is handig om, voordat je gaat vasten, een bepaald doel te hebben of een onderwerp dat je met God wilt bespreken. Dit helpt je om je focus op God te houden en het vasten ook vol te houden. Dit kan van alles zijn. Misschien wil je antwoord op een bepaalde vraag of wijsheid over een bepaalde beslissing die je moet maken. Wie weet wil je bidden voor een ongelovige vriend of vriendin. Of wil je kracht, moed of genezing vragen aan God.  

Wat jouw vastenmethode ook is, vraag God of hij je wil helpen en kracht wil geven. Ga er met een positieve instelling in, aangezien het misschien niet altijd gemakkelijk zal zijn om bepaalde dingen op te geven. Als je vast met eten, is het tof om tijdens de momenten dat je normaal zou eten of verlangt naar eten, je juist op God en jouw doel te focussen. Als je vast met iets anders kun je tijd met God besteden op de tijden dat je normaal bezig zou zijn met die dingen of de behoefte voelt om daar mee bezig te zijn. 

Praktische tips voor geestelijk vasten van eten 

Als je hebt besloten om (een keer) te gaan vasten is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Mijn vastendag is vaak op woensdag. Als ik 24 uur vast, eet ik niks meer na mijn avondeten op dinsdag en eet ik pas weer met het avondeten op woensdag. Daarnaast lees ik altijd Jesaja 58, een hoofdstuk wat specifiek over vasten gaat.  

Qua praktische tips, zou ik rekening houden met de volgende dingen: 

  • Kies een dag uit waarop je weinig op de planning hebt, vooral qua fysieke inspanningen. Je lichaam zal slapper zijn dan normaal, dus rust is belangrijk.  
  • Drink veel water (bouillon of vruchtensap kan ook).  
  • Door het vasten gaat je lichaam afvalstoffen opruimen, waardoor je adem slecht kan gaan ruiken. Houdt hier rekening mee door bijvoorbeeld kauwgom of pepermunt te nemen. 
  • Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt of misselijk wordt. Dit is heel normaal en een teken dat je lichaam afvalstoffen aan het opruimen is. Bedenk wel dat je niet doodziek moet worden ervan, dus wees ook bereid te stoppen met vasten als het niet goed gaat. 
  • Probeer aan het einde van je vastenperiode niet te gaan compenseren met snacks of andere lekkernijen. Je lichaam moet nog wennen aan eten, dus probeer niet gelijk te zwaar voedsel te eten.  

Aan de slag!

Waar wacht je nog op? Ben je enthousiast geworden om ook eens te vasten, eenmalig of periodiek? Ik beloof je dat het je relatie met God goed zal doen, ook al is het soms lastig, saai of vermoeiend.  

  • Welke dingen leiden jou van God af? Waar ben jij afhankelijk van geworden? 
  • Kies een moment uit waarop je eens afziet van dit (eten, social media etc.) en kijk wat vasten voor jou en God doet.  

Deel deze overdenking

  1. Majorie schreef:

    Wat interessant dit! Ik ga het toch ‘s overwegen. Deed het in de 40dagen tijd voor Pasen wel maar verder niet… Mooie gedachten geef je mee, dankjewel.

  2. Kim schreef:

    Dankjewel!! 😃 Ik wilde hier al zo lang graag meer over weten 😀🙏😊 Fijn dat je het ook zo praktisch maakt, heel behulpzaam, bedankt Irene ❤️. En een ieder die hiermee aan de slag gaat, Gods rijke zegen toegewenst! 😊🙏❤️ Dat het ons allemaal dichter mag brengen bij onze Heer :’) 🙏

  3. Anna schreef:

    Goed onderwerp. Vasten van eten zou ikzelf denk ik nooit doen, omdat ik een eetstoornis heb gehad. Maar vasten van bijvoorbeeld mijn telefoon/internet/social media zou voor mij helemaal geen slecht idee zijn. Zeker een punt om over te bidden… Thanks!

  4. Geesje schreef:

    Wat super toevallig. Ben vandaag voor het eerst aan het vasten, zelfs mijn kinderen doen mee! En nu lees ik opeens deze blog. Echt heel mooi uitgelegd. Bedankt Irene!
    Ik merk dat het heel waardevol is om stil te staan bij zoiets basics als voedsel. Al te vaak stoppen we onnadenkend iets in onze mond. Zo’n dag van vasten maakt je dankbaar voor alles wat je hebt gekregen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap