Jij bent het zout der aarde – maak jij anderen dorstig?

05

dec

Corline Hoefnagel

Heb je wel eens chips gegeten? Vast wel! Je ploft na een lange werkdag op de bank en denkt ineens aan de zak chips die bovenin het keukenkastje ligt verstopt. Meteen kom je weer in de benen. Zo zacht mogelijk probeer je het keukenkastje open te doen. Daar ligt ‘ie. Een zak heerlijke gezouten naturel chips. Eén handje kan geen kwaad toch? Maar één handje worden er al gauw drie. En voordat je het weet is de halve chipszak leeg… Precies als jij de zak weer opbergt, voel je het: je hebt flinke dorst gekregen!

Zout zorgt er nou eenmaal voor dat je dorst krijgt. Of je nou gezouten chips eet, gezouten patat of gezouten pinda’s. Na een paar handjes krijg je zin in een glas lekker fris drinken.

Zout van de aarde

Zout. Dat ben jij. Als het goed is.

U bent het zout van de aarde; maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden.
– Mattheüs 5:13 (HSV)

Zout maakt dorstig

Mijn associatie met zout is altijd geweest dat het een ‘smaakmaker’ was, totdat ik een kerk in Boedapest bezocht. Daar leerde ik iets nieuws over zout: zout maakt dorstig. Dat wist ik ergens wel. Maar nu besefte ik ineens: jij en ik zijn bedoeld om anderen dorstig te maken. Dorstig naar Jezus.

Maak jij anderen dorstig? Als mensen iets van jou proeven – iets van jouw karakter of van jouw inzet – krijgen ze dan dorst naar Jezus? Willen ze dan óók bij Hem horen?

Betekenissen van zout

Er zijn meer betekenissen van zout. Zout wordt gebruikt ter heling en reiniging. En natuurlijk ook als smaakmaker. Verder heeft zout een conserverende werking. Want zout gaat bederf tegen. In het oude Oosten bewaar je voedsel door dit in te zouten.

Mooie betekenissen, hè? En ik vind het helemaal mooi dat zout ook dorstig maakt. Als mensen je leren kennen, zullen ze jouw zout proeven – en vervolgens dorstig worden. Dorstig naar de Heere Jezus.

Dorstig

Misschien… ben je zelf ook weleens dorstig geweest. Misschien ben je door anderen dorstig geworden. Je kunt bijvoorbeeld dorsten naar gerechtigheid. Zalig ben je dan, zegt Jezus. Je kan ook dorsten naar méér van Jezus liefde.

Waar ben jij dorstig naar vandaag? Denk daar even over na.

Op allerlei manieren kun je proberen die dorst te lessen. Maar uiteindelijk – uiteindelijk kan Jezus dat alleen. Want Jezus is de beste dorstlesser.

Dorstlesser

Weet je wat ik mooi vind? Jezus zegt: Wie drinkt van het water dat Ik haar zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik haar zal geven, zal in haar een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven. (Johannes 4: 13-14, HSV)

Dus als je drinkt van het water dat Jezus geeft… dan zal dat water een bron in jou zelf worden. Het water zal steeds weer uit je eigen innerlijk opwellen.

Als we het zout der aarde zijn en anderen dorstig maken, zodat ze bij Jezus aankloppen… dan zal Hij Zijn water aan hen geven en die prachtige belofte bij hen waarmaken. Tof, hè?!

Aan de slag!

Eet vandaag iets zouts – patat of chips of pinda’s, het mag allemaal. En denk onder het eten na over de manier waarop jij zout kan zijn. En over de wijze waarop jij mensen dorstig kunt maken naar Jezus.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Corline! Wat een mooie en toepasbare blog,
    Worden anderen door mij dorstig naar Jezus die het levende water wil geven! Maar ook dat datzelfde levende water in mij een bron wordt die opwelt✨🙌🏻

  2. Arike schreef:

    Prachtig! Ik las net hiervoor psalm 1. Waarin je je zout verliest als je van meelopen naar stilstaan naar zitten bij de goddelozen gaat. Dat we juist ook in deze tijd een zout mogen zijn, een bron mogen zijn en zo vrucht mogen dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap