Goed nieuws over Gods oordeel, kan dat?

04

dec

Mandy

Stel je het volgende voor: je hebt je ziel en zaligheid in een taak, project of persoon gestopt. Alles wat had je had, gaf je aan dat ene belangrijke. Je verwachtte en hoopte op een bepaalde uitkomst. Maar helaas, het stelt je teleur en loopt niet goed af. Al je harde werk voor niets. Wat heeft dat te maken met Gods oordeel?

In Jesaja wordt eenzelfde soort scène geschetst: God spreekt over zijn wijngaard, en het werk dat Hij erin heeft gestoken. Hij ‘spitte hem om’ en ‘beplantte hem met wijnstokken’. ‘Hij verwachtte dat hij goede druiven zou voorbrengen, maar hij bracht stinkende druiven voort.’ Vervolgens vraagt God zich af: wat moet Ik hiermee? 

Gods oordeel over Israël

We lezen over zijn oordeel in onderstaand vers:

Nu dan, Ik wil u graag bekendmaken
wat Ik met Mijn wijngaard ga doen:
Ik zal zijn omheining wegnemen, zodat hij verwoest zal worden;
En Ik zal een bres slaan in zijn muur, zodat hij vertrapt zal worden.
Ik zal er een wildernis van maken.
Hij zal niet gesnoeid worden of geschoffeld,
maar dorens en distels zullen er opschieten.
En Ik zal de wolken gebieden
geen regen erop te laten neerkomen.
– Jesaja 5:5-6 (HSV)

Er wordt hier beschreven wat Gods ervaring met en gevoelens over Israël zijn. Alle liefde die Hij erin stopte, werd genegeerd. Het volk maakte er een grote puinhoop van. En dit is Zijn oordeel,

omdat zij de wet van de Heere van de legermachten afgewezen hebben en het woord van de Heilige van Israël verworpen hebben.
– Jesaja 5:24b (HSV)

Gods oordeel over ons

Flink wat Bijbelboeken verder, in Johannes, wordt wéér over Gods oordeel gesproken. En nu niet tegen het volk Israël, maar tegen ons.

Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Wie Mijn woord hoort en Hem gelooft Die Mij gezonden heeft, die heeft eeuwig leven en komt niet in de verdoemenis, maar is uit de dood overgegaan in het leven. Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: De tijd komt en is nu dat de doden de stem van de Zoon van God zullen horen, en dat wie hem horen, zullen leven. Want zoals de Vader het leven heeft in Zichzelf, zo heeft Hij ook de Zoon gegeven het leven te hebben in Zichzelf; en Hij heeft Hem ook macht gegeven om oordeel te vellen, omdat Hij de Zoon des mensen is.
– Johannes 5:24-27 (HSV)

Er is nog niet zo gek veel veranderd, hè? Wij hebben dezelfde neiging als het volk Israël had en leven onder hetzelfde oordeel.

Het goede nieuws over Gods oordeel

Toch is er één groot verschil tussen de twee Bijbelboeken: in Johannes lezen we over Jezus, degene die het oordeel velt, maar ons er óók van redt. Door Jezus’ reddingswerk worden wij niet blootgesteld aan de wildernis uit Jesaja 5, maar leven wij binnen de veilige grenzen van de wijngaard waar Hij in werkt.

Dat zet Kerst opeens in een ander licht: er werd geen fragiel kindje geboren, maar de Redder van de wereld. Degene die de wereld voor eens en voor altijd veranderde.

Aan de slag!

Hoe kijk jij uit naar Kerst? En vooral, hoe kijk jij (uit) naar Jezus? Wat leren bovenstaande bijbelteksten over Gods oordeel jou (opnieuw) over onze Redder?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap