Ben jij een hokjes-vakjes-denker?

26

jun

Dorine

Bijna iedereen kent het liedje van Elly en Rikkert wel: ‘Hokjes vakjes, we stoppen iedereen in hokjes vakjes als ze anders zijn dan wij.’ Vroeger als kind vond ik dit ‘hokjes vakjes lied’ heerlijk om te zingen. Ik kom uit een redelijk groot gezin (zes kinderen) en had altijd het idee dat we ‘anders’ waren. Wij waren echt super goed in het hokjes vakjes denken, we kenden elkaars zwakke punten erg goed! We zijn het hokjes vakjes denken nog niet verleerd, gelukkig doen we dat nu op een positieve, opbouwende manier!

Ik heb ontdekt dat het hokjes vakjes denken eigenlijk een gave is om de unieke dingen in een ander te zien. Het is iets wat God in ons heeft gelegd. We kunnen positieve en negatieve eigenschappen in de ander herkennen. Het is aan ons hoe we daar mee omgaan. Als je kijkt naar je partner, kinderen of een goeie vriendin kan je waarschijnlijk heel snel tien eigenaardigheden van diegene opnoemen. Het is lastiger om van iemand tien positieve eigenschappen op te noemen.

Bedenk eens wat er in je hoofd gebeurt als je voor het eerst een kerk in komt lopen, of op een verjaardag komt waar je nog niet zoveel mensen kent. Automatisch word je hokjes vakjes denken aan gezet en wordt iedereen in een hokje of vakje gestopt. ‘Zij draagt een bril, oei die kijkt onzeker, zijn broek is te kort, die ziet eruit alsof die zelf z’n haar geknipt heeft en dat is een grappenmaker’. We kunnen vaak heel snel de mensen om ons heen in hokjes en vakjes plaatsen, omdat bij iedereen wel iets opvalt. We zijn tenslotte allemaal uniek!

Helaas gebruiken we deze gave vaak op een negatieve manier zoals we dat in mijn ouderlijke gezin ook vaak deden, we pakten elkaar op de zwakke punten: ‘Haha, ze gaf het verkeerde antwoord, kijk haar rood worden, je stottert als je leest!’ Deze woorden gaan nog steeds door mijn hoofd heen als ik bijvoorbeeld moet voorlezen. Het maakt onzeker.

Wanneer we deze gedachtestroom in onszelf gaan ontdekken en dit op een positieve manier gaan gebruiken, dan wordt dit een krachtige gave! In plaats van kijken naar de tekortkomingen van de ander, kijk je naar de kracht van de ander!

Juist wij dames blijken echt goede hokjes vakjes denkers te zijn! Denk eens na hoe vaak je gesprekken gaan over andere mensen, de eigenaardigheden en daden van de mensen je heen. Wij dames hebben oog voor andere mensen, we lezen emoties in gezichten, we zien de lichaamshouding van anderen en kunnen als geen ander tussen de regels door lezen. Helaas gebruiken wij deze informatie vaak op een negatieve manier. We roddelen en daarmee maken we de reputatie van de ander kapot. We moeten deze gave gaan gebruiken om de ander op te bouwen. Daarvoor heeft God ons dit hokjes vakjes denken gegeven.

Als je de blog ‘vrouw zijn’  van twee weken geleden hebt gelezen, dan heb je misschien wel voor de spiegel gestaan en heb je tegen jezelf gezegd: God heeft mij gemaakt en kende mij al voordat de wereld begon. Vandaag gaan we een stap verder, want wat God over jou denkt en zegt, dat geldt voor iedere persoon in je leven! Hij heeft iedereen gemaakt. Laten we dus ons hokjes vakjes denken gebruiken om het beste in de ander naar boven te brengen!

U heeft mij gemaakt,
mij in de buik van mijn moeder gevormd.
Ik prijs U, want het is een wonder
hoe U mij heeft gemaakt.
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.
Ik weet dat heel goed.

U zag me al toen U mij daar in het donker vormde,
waar nog niemand anders mij zag.
U zag me al toen ik nog helemaal geen vorm had.
Al mijn dagen stonden al in uw boek
toen ik nog niet één dag daarvan had geleefd.
(Psalm 139:13-16)

Aan de slag!
Zijn er mensen in je leven over wie je vaak negatief denkt of waar je misschien vaak negatief over praat? Vul die persoon in op de lege plekken in het onderstaande gebed en bidt voor diegene en dank God dat Hij ook die persoon heeft gemaakt.

U heeft … gemaakt,
haar in de buik van haar moeder gevormd.
Ik prijs U, want het is een wonder
hoe U … heeft gemaakt.
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.
Ik weet dat heel goed.

U zag … al toen U haar daar in het donker vormde,
waar nog niemand anders haar zag.
U zag … al toen ze nog helemaal geen vorm had.
Al haar dagen stonden al in uw boek
toen ze nog niet één dag daarvan had geleefd.
Naar Psalm 139:13-16

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap