Hoeveel talent heb jij gekregen en wat betekent dit voor jouw leven?

29

apr

Gastblogger

Met onze jongste zoon lees ik regelmatig uit de kinderbijbel. Samen kijken we naar de plaatjes en praten we over Adam en Eva of over alle dieren die mee mochten in de ark. We lezen de gelijkenissen van de zaaier, en de verloren zoon en over het grote feest dat zijn vader organiseerde toen hij terugkwam, én we lezen de gelijkenis van de talenten. (Mattheüs 25: 14–30)  

Verdeling van de talenten 

Tijdens het lezen herinner ik me gelijk weer hoe vreemd ik dit verhaal vroeger al vond. Het begint al met het uitdelen van de talenten. De eerste dienaar krijgt vijf talenten in bewaring, de tweede dienaar krijgt twee talenten in bewaring en de derde dienaar krijgt één talent in bewaring. Waarom verdeelde de heer zijn bezit niet in drie gelijke delen? En waarom gaf hij er geen opdracht bij? Na het verdelen van zijn bezit gaat hij meteen op reis en het lijkt erop dat de dienaren ook niet weten voor hoe lang. 

Bij terugkomst eist hij zijn bezit weer op bij de dienaren die hij het in bewaring heeft gegeven. De eerste twee dienaren hebben goed gehandeld met het geld en zijn er in geslaagd het te verdubbelen. De derde dienaar heeft het geld in de grond gestopt en geeft precies het ene talent dat ie had gekregen terug aan de heer. De eerste 2 dienaren worden geprezen door de heer. Tegen hen zegt hij: ‘Goed gedaan!’ (vs. 21, 23)
Tegen de derde dienaar zegt hij: ‘Je bent slecht en lui’ (vs. 26). Waarom?  

De derde dienaar heeft toch op zijn manier voor het geld gezorgd? Hij heeft het niet voor zichzelf gebruikt en hij heeft ook geen onnodige risico’s genomen. Hij heeft het veilig opgeborgen en het bewaard voor zijn heer. Goed op iets passen, voorzichtig zijn, verzorgen, dat zijn toch goede eigenschappen? 

Rentmeesterschap gaat verder dan bewaren

Wanneer het in de Bijbel gaat over talenten, dan gaat het over geld, over schatten of over parels. Over dingen die van waarde zijn. Net als de woorden van God. We zijn geroepen tot rentmeesterschap (Genesis 1 en 2) en dat gaat niet alleen over het bezit dat we kregen of over ons lichaam als tempel van God of over deze aarde. God geeft ons ook woorden van waarde. Die mogen we niet verstoppen. Rentmeesterschap gaat verder dan bewaren. Rentmeesterschap gaat over zorgvuldigheid, over groei, over vermenigvuldigen en vruchtdragen en over handelen. En wat fijn dat er dan staat: ‘Hij vertrouwde zijn bezittingen toe, ieder naar zijn bekwaamheid.’ (vs. 15)
Juist dat kan heel goed zichtbaar worden in of met de talenten die je gekregen hebt. 

Beloning 

Dat hoeft ook helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Verderop in de gelijkenis lees je namelijk dat de beloning voor de eerste twee dienaren, ondanks het verschil in waarde, hetzelfde is. En wat voor een beloning! ‘Over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen; ga in, in de vreugde van uw heer!’ (vs. 21, 23)
Over de derde dienaar zei hij: ‘Werp de onnutte dienaar uit in de buitenste duisternis, daar zal gejammer zijn en tandengeknars.’ (vs. 30)
De derde dienaar had over het talent, de woorden van waarde, geen rentmeesterschap gevoerd, maar het uit angst verstopt in het donker. Wat in het donker is, kan niet groeien en wat niet groeit, kan ook niet uitgedeeld worden. 

Kom uit die comfortzone of toch niet? 

Tegenwoordig hoor en lees je veel over het uit je comfortzone komen. Het geeft mij vaak het gevoel dat ik allerlei dingen moet doen die ik eigenlijk helemaal niet wil. Ik snap heus het idee wel van ontdekken wat je nog meer kunt, maar toch. Jezus hoefde niet uit zijn comfortzone. De hemel en aarde zijn Zijn comfortzone en daarin deed en doet Hij wat Hij als Enige en beste kan. En daarom mag ik, met vallen en opstaan, doen waar ik goed in ben, met de talenten die God mij heeft gegeven, zodat het alleen maar beter word en zijn woorden van waarde worden in mijn leven. 

Aan de slag! 

Met welk talent kan jij Gods woorden laten groeien in je eigen leven of dat van een ander? Bedenk er 3. 

Probeer van deze 3 talenten de komende dagen 1 talent concreet in te zetten. 

Schrijfster
Deze overdenking is geschreven door Matthea van den Berg. We zijn heel blij dat we je kunnen vertellen dat ze nog meer mooie overdenkingen voor ons gaat schrijven vanaf de volgende maand!

Deel deze overdenking

 1. Alieke Bloed schreef:

  Heel verhelderend stuk, mooi geschreven !

 2. Esther van der Schee schreef:

  Mooi stuk Matthea! Ik kijk uit naar je volgende overdenkingen😊

 3. Iona schreef:

  Prachtige overdenking! Maakt me meteen enthousiast om met die talenten aan de slag te gaan!

 4. Janny van den Bergi schreef:

  Wat helder omschreven en uitgelegd Matthea, ik blijf je volgen.

 5. Janny van den Bergi schreef:

  Wat helder omschreven en uitgelegd Matthea, ik blijf je volgen.j

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap