Ben ik geroepen?

28

apr

Ramona Muilwijk

Geroepen zijn door God, dat ben je niet zomaar toch? Dat is alleen weggelegd voor dominees of sprekers en zendelingen, niet? En toch… wie van jullie verlangt er nou niet naar, te weten wat Gods plan is met je leven? Ik vermoed dat veel van jullie dolgraag zouden willen weten wat de reden is van jouw bestaan. Dat je er soms zo naar kunt verlangen dat God je een taak geeft en dat dat dan ook gewoon gelijk duidelijk is. Dat je weet wat je moet doen en je niet twijfelt of het van God komt. Dat Hij net zo duidelijk tegen jou spreekt als tegen bijvoorbeeld Abram. Herkenbaar? Voor mij geldt dit in ieder geval wel.  

Als God mensen roept

In de Bijbel lezen we over veel mensen die door God geroepen worden voor een taak. Ik noem er een paar. Abram (Genesis 12: 1-3), Noach (Genesis 6: 11-22), Mozes (Exodus 3: 10), Besaleël en Oholiab (Exodus 31: 1-11), Jozua (Jozua 1: 1-2), Gideon (Rechters 6: 14-16), Jona (Jona 1: 1-2), Maria (Lucas 1:- 26-38), Saul (Handelingen 22: 7-21) en Jezus zelf (Lucas 4: 18-21). Al deze personen werden heel duidelijk geroepen door God zelf of door een engel van God.  

In de Bijbel zien we echter ook mensen die op het moment zelf geen echte duidelijke opdracht kregen van God, maar die Hij achteraf gezien wel duidelijk heeft gebruikt in zijn plan. Denk bijvoorbeeld maar aan Jozef (Genesis 37-45) en aan Esther (Esther 1-10). Beide personen heeft God gebruikt om zijn volk te redden, maar ik vermoed dat ze allebei van tevoren (of in het proces zelf) niet konden vermoeden hoe groot hun bijdrage was in Gods plan. 

God vraagt van ons om alles los te laten

Als je al de verhalen van deze personen leest, kun je niet anders dan onder de indruk zijn van Gods creativiteit. Hoe Hij zijn plannen al lang van tevoren overzag en uitvoerde door de mens heen. Maar als je verder kijkt dan de wonderen en goed leest wat er aan vooraf ging, kom je tot de conclusie dat het bijna altijd veel van de persoon in kwestie vroeg. En na het lezen, het goed lezen van al deze verhalen, kun je je ook bijna af gaan vragen waarom je nu zo graag een roeping zou willen? Ben jij ècht bereid om alles te doen wat God van je vraagt, wat het je ook mag kosten? 

Abram moest alles achter laten, zijn land, zijn familie en zijn naaste verwanten. Wat zal zijn familie wel niet gedacht en gezegd hebben? 
Noach krijgt een opdracht die waarschijnlijk niemand in zijn omgeving begreep. Hij werd omgeven door slechte en ongelovige mensen, wat zullen zij hem voor gek verklaard hebben. 
Mozes krijgt de opdracht om het volk Israël uit Egypte weg te leiden en moet daarvoor meerdere keren naar de Farao, om die te vragen het volk te laten gaan. God verhardt het hart van de Farao en ook de Israëlieten zitten niet op hem te wachten. Hoe zal Mozes zich gevoeld hebben? 
Maria, die ineens zwanger was, kreeg de opdracht om Gods zoon op de wereld te zetten. Wat zou haar omgeving hebben gezegd toen zij buiten het huwelijk om zwanger bleek en dan nog wel van de Messias? En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Roeping komt voort uit relatie

Wat zullen deze mensen, stuk voor stuk, een hoop vragen en twijfels hebben gehad. Misschien hebben ze wel gehuild, voelden ze zich eenzaam, en vroegen ze zich af: ‘Waarom ik?’
Wij weten hoe de verhalen afliepen, maar zij… zij wisten dat op dat moment nog niet. 
Dat God een roeping voor je leven heeft klinkt misschien allemaal heel mooi, maar kijk eens om je heen. De mensen die jij misschien hoog hebt staan in het geloof (bijv. dominees / sprekers / zendelingen), wat heeft het hen gekost om dat te doen wat God van hen vroeg? Is het niet vaak het succesverhaal dat wij zien, zonder te kijken naar het prijskaartje dat er aan die roeping hangt? En stel nu, dat je wel weet van het prijskaartje, zou jou dat dan tegenhouden om dat te doen wat God van je vraagt?  

Als we kijken naar al de personen uit de Bijbel die ik eerder noemde, is er één ding dat zij gemeen hebben: ze leefden in relatie met God. En vanuit die relatie vertrouwde God dingen aan hen toe. Soms heel duidelijk met woorden, maar soms was het helemaal niet duidelijk en zagen zij pas achteraf de hand van God. 

Misschien verlang jij ook wel enorm naar een opdracht van God. Mag ik je dan vragen hoe je relatie is met God? Staat God voor jou op de eerste plaats? Of bungelt Hij er maar wat bij?

Ten diepste geloof ik namelijk dat wij allemaal geroepen zijn. Jij die dit leest en ook ik. Niemand uitgezonderd. Wij zijn geroepen om in relatie met God te leven en in die relatie zal God dingen van jou en mij vragen. Hij zal jou en mij roepen voor diverse taken, soms grote, soms (in onze ogen) kleinere taken. Daarom ook mijn vraag: hoe is je relatie met God? Want om te weten waar God je voor roept, hoef je namelijk maar één ding te doen: leven met God. En dan bedoel ik ook echt: LEVEN, in alle volheid. Zoals in een huwelijk: je staat met elkaar op en je sluit de dag met elkaar af. Je betrekt de ander in alle facetten van het leven en deelt dat wat er in je hart omgaat.  

Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg

Wanneer jij God in jouw plannen betrekt, zal Hij jou meer en meer in zijn plan betrekken. Wanneer jij je hart steeds weer met Hem deelt, zal Hij zijn hart, en de dingen die Hem bezighouden, steeds meer met jou gaan delen. Wanneer jij Hem vraagt, iedere keer weer, of er iets is dat jij voor Hem kan doen, zal Hij je steeds meer en meer toevertrouwen, en zul je ook gaan zien waarvoor Hij je wil gebruiken. 

Mocht je twijfelen of God ook een taak voor jou heeft? Dan wil ik je graag vandaag bemoedigen: natuurlijk heeft Hij dat! Ook jij bent een geroepen! Open je hart volledig voor Hem, lieve vrouw, en je zal zien dat God zijn hart voor jou al heeft geopend. 

Aan de slag! 

Beluister het lied: “Esther” van Matthijn Buwalda.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Bedankt voor de mooie blog Ramona.
  Ik moet denken aan de tekst Jakobus 4:8 waarin zo mooi staat: Nader tot God ,dan zal Hij tot u naderen.

 2. Anita Bronkhorst schreef:

  Zeker een mooie blog, ik moest denken aan ….. hoor jij de vogels nog fluiten….. van Christian verwoerd .
  ….luister maar….

 3. Iona schreef:

  Super mooie blog! Heel bemoedigend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap